Karadag Meclisinde Srebrenitsa Soykirimi Yasa Tasarisi Ele Alindi

Karadag Meclisi, komsu ülke Bosna Hersek'te 1995'te yasanan Srebrenitsa soykiriminin taninmasi ve inkarinin cezalandirilmasina iliskin yasa tasarisini görüstü.

Bosna Hersek'te 8 binden fazla Bosnak sivilin Sirp kuvvetleri tarafindan katledildigi soykirimi inkar eden açiklamalarin yapilmasi üzerine Karadag'daki Bosnak Partisi soykirimin taninmasina yönelik bir yasa tasarisi hazirladi.

Yasa tasarisini meclis gündemine tasiyan Bosnak Partisi milletvekillerinden Ervin Ibrahimovic, tasarinin kabul edilmesi halinde Karadag'da soykirimin taninacagini ifade ederek, "11 Temmuz Srebrenitsa Kurbanlarini Anma Günü olarak kabul edilecek. Tasarinin onaylanmasi halinde Karadag gelismis bir demokrasiye sahip oldugunu gösterecek." dedi.

Demokratik Cephe milletvekillerinden Jovan Vucurovic de Karadag Meclisi Insan Haklari ve Özgürlükler Komisyonunun tasariya destek vermedigini animsatarak, "Bu tasari, bir provokasyondur ve Sirp halkina karsi gelmektir. Partimiz tasarinin lehine oy kullanmayacak." diye konustu.

Degisim Hareketi milletvekillerinden Branko Radulovic ise Srebrenitsa'ya odaklanmak yerine son 30 yilda yasanan tüm soykirimlara iliskin tek bir tasarinin hazirlanmasi gerektigini savunarak, "Bu topraklarda yasanan tüm Srebrenitsalar için oy kullanmak isterim." dedi.

Sosyalist Halk Partisi'nden Vladimir Jokovic, tüm suçlarin cezalandirilmasi gerektigini ifade ederek, "Suç öldürülen insan sayisina göre belirlenemez. 100 ya da on binlerce insan öldürülmüs olsun, suç her halükarda suçtur." diye konustu.

Sosyal Demokrat Partisi'nden Draginja Vukasanovic Stankovic de soykirimi inkar edenlerin hayatini kaybeden kurbanlara karsi affedilemez bir günah isledigine dikkati çekti.

Yasa tasarisina iliskin oylamanin cuma günü yapilacagi kaydedildi.

Karadag'da Adalet Bakani Vladimir Leposavic’in Srebrenitsa soykirimini inkar eden açiklamalari ile ortaya çikan sorun, Bosnak Partisi'nin girisimleriyle meclise tasinmisti.

Bu arada Sirbistan'daki Demokratik Eylem Partisi (SDA) Sancak milletvekillerince de Srebrenitsa soykiriminin taninmasina iliskin yasa tasarisi, Sirbistan Meclisine sunuldu.

- Srebrenitsa'da ne oldu?

Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'nin 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasindaki Sirp birliklerince isgal edilmesinin ardindan Birlesmis Milletler bünyesindeki Hollandali askerlere siginan sivil Bosnaklar, daha sonra Sirplara teslim edildi.

Kadin ve çocuklarin Bosnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulasmasina izin veren Sirplar, en az 8 bin 372 Bosnak erkegi ormanlik alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Bosnaklar, toplu mezarlara gömüldü.

Savasin ardindan kayiplari bulmak için baslatilan çalismalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulasilan kurbanlar, kimlik tespitinin ardindan her yil 11 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda düzenlenen törenle topraga veriliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile