Karadağ'ın başkenti Podgorica'da düzenlenen "Karadağ-Osmanlı: Devletlerarası Tecrübeler Konferansı"nda, Osmanlı Devleti döneminde Karadağ'ın ve Karadağ'daki Hristiyanların statüsü ile 1878'den sonra ülkedeki Müslümanların durumu ele alındı.
Yunus Emre Entitüsü, Trakya Üniversitesi, Niksic Üniversitesi Felsefe Fakültesi ve "Matica Crnogorska" isimli Karadağlı aydınları organizasyonunca, Karadağ Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen konferansa, Karadağ Kültür Bakanı Pavle Goranovic, Bilim Bakanı Sanja Vlahovic, Meclis Başkan Yardımcısı Suljo Mustafic, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük ve iki ülkeden tarihçiler katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Yunus Emre Entisüsü Başkanı Develi, iki ülke arasındaki uzun ortak tarihin sadece bir kısmını ele almak üzere bir araya geldiklerini belirterek, bu konferansın sadece bir başlangıç olduğunu ifade etti.
Develi ayrıca, enstitü olarak faaliyet gösterdikleri ülkelerde kendi kültür ve geleneklerini tanıtmayı amaçladıklarını ancak aynı zamanda bulundukları ülkenin de kültürünü tanıtmak istediklerini söyledi.
Trakya Üniversitesi Rektörü Yörük de iki ülke arasındaki geçmiş ilişkilerin önemine işaret ederek, "Osmanlı Devleti ile Karadağ arasındaki asırlık ilişkiler, günümüzün ve geleceğimizin ilişkilerini de belirler" ifadesini kullandı.
Matica Crnogorska Başkanı Dragan Radulovic ise Karadağ ile Osmanlı ilişkilerinin 400 yıllık bir geçmişi olduğunu belirterek, "Tarihi kaynaklarda, Karadağ'ın dört asır boyunca Osmanlı ile sürekli savaştığı yazıyor ancak bu savaşlar doğrudan Osmanlı'ya karşı değil, sınır bölgelerindeki Boşnaklarla ve Sancak bölgesindeki yerel idarelerle yapılmış savaşlardır" şeklinde konuştu.
Radulovic, iki ülke arasında savaşlarla başlayan ilişkilerin bugün kültürel ve ekonomik işbirliği olarak sürdüğünü sözlerine ekledi.
Açılış konuşmalarının ardından oturumlar halinde devam eden "Karadağ-Osmanlı: Devletlerarası Tecrübeler Konferansı"nda, Osmanlı Devleti döneminde Karadağ'ın ve bu ülkede yaşayan Hristiyanların statüsü ile Osmanlı'nın bölgeden çekildiği 1878 yılından sonra ülkedeki Müslümanların durumu ele alındı.
'Karadağ-Osmanlı Açıklaması Devletlerarası Tecrübeler Konferansı'
Karadağ'ın başkenti Podgorica'da düzenlenen konferansta, Osmanlı Devleti döneminde Karadağ'ın ve Karadağ'daki Hristiyanların statüsü ile 1878'den sonra ülkedeki Müslümanların durumu ele alındı