"Karadeniz Bölgesi'nde meyve bol, işleyecek tesis yok"

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesi'nde meyvelerin değerlendirilemediğini belirtti. Karadeniz, "Bu

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, Karadeniz Bölgesi'nde meyvelerin değerlendirilemediğini belirtti. Karadeniz, "Bu ürünlerin değerlendirileceği bir tesise ihtiyaç var. Bu Ordu'da da olabilir. Yere dökülerek zayi olan meyvelerin suyunu, pekmezini, reçelini yapacak bir tesise ihtiyaç var." dedi.

Ordu İşadamları Derneği'nin (ORİŞAD), her hafta bir konunun ele alındığı hafta sonu kahvaltıları devam ediyor. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, bu hafta Başkan Avni Yılmaz öncülüğündeki ORİŞAD hizmet merkezindeki kahvaltıya katıldı, yöredeki meyvecilik alanındaki fırsatları iş adamları ile paylaştı.

Karadeniz Bölgesi'nde yörede yetiştirilen meyveleri değerlendirecek bir tesisin olmadığını dile getiren Prof. Dr. Karadeniz, "Bu yörede fındık var, kivi de önemli seviyelere geldi. Ama yörede bunların dışında da pek çok meyve yetişiyor. Bir uçtan diğer uca bölgede kokulu üzüm gibi daha pek çok ürün var. Bu ürünlerin mutlaka değerlendirilerek katma değer üreten hale getirilmesi gerekiyor. Bölgede fındık ve kividen başka gelir getirecek ürünlere ihtiyaç var. Bu işin merkezi çok kolaylıkla Ordu olabilir." dedi.

"Karadeniz Bölgesi'nde tahlan olarak tabir edilen karayemişin pekmezinin 1 kilosu 70 Lira." diyen Prof. Dr. Karadeniz, "Bunun dışında alıç var, ahududu var, böğürtlen var, hurma var. Daha pek çok meyve var. Elmalar köylerde yerlere dökülüyor kalıyor. Bu meyvelerden bir değil birden çok ürün yapma imkanı var. Kaliteli ürün yaptıktan sonra da pazar diye, alınmaz satılmaz diye de bir sorun yok. Zaten önce İstanbul'a, Ankara'ya, Antalya'ya satmanın daha sonra da dünyaya açılmanın yollarına bakmak gerekir." diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile