Karadeniz'de Tavukçuluk Dönemi Başlayacak

Karadeniz'de DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca başlatılan projeyle tarım arazisi yapısındaki daralmanın tavukçulukla aşılması ve çiftçilere ekonomik gelir sağlanması hedefleniyor DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yüce: 'Fındık altı serbest sistem yumurta tavukçuluğunu başlattık, Ordu ilimizi pilot bölge ilan ettik, burada şu anda günde 35 bin yumurta üretiliyor' 'Proje Artvin'den Samsun'a kadar devam edecek'.

GÜLTEKİN YETGİN - Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazisi yapısındaki daralmanın tavukçulukla aşılması için hazırlanan projeyle çiftçilere ekonomik gelir sağlanması amaçlanıyor.

Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca Samsun'dan Artvin'e kadar olan bölgede fındık üretimi yapan üreticilere alternatif gelir kaynağı oluşturulması amacıyla Serbest Sistem Yumurta Tavukçuluğu Projesi hayata geçirildi.

Bu kapsamda pilot il seçilen Ordu'da 70 işletmede günlük 35 bin yumurta üretimi yapılıyor.

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kalkınma Bakanlığının öngörüsü ve genel prensipleri doğrultusunda, bölgedeki kalkınma anlayışını ve kalkınmanın bütün tabana yayılması konusundaki çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Samsun ve Artvin arasında yoğun bir şekilde fındık üretimi yapıldığını belirten Yüce, 'Arazilerimizin çoğu kısmı fındık plantasyonu olarak kaplıdır. Böyle bir ortam içerisinde daha önce buradaki ürün çeşitliliği 1989 yılında ÇAYKUR'un öncülüğünde kivi üretimiyle yaygınlaştırılmıştır. Ordu başta olmak üzere kivi üretimi yaygınlaşmaktadır.' dedi.

Yüce, bölgede bir yandan kivi üretimi, bir yandan çay üretimi, bir yandan da fındık üretimi yapıldığını dile getirerek, 'Bunun dışındaki ürünlerle ilgili arazilerimiz yok denilecek kadar az fakat elimizde çok ciddi bir zenginlik var. Arazi yapımızda bir daralma var. Monopol ürünlerle hemen hemen kaplı bölgemiz fakat bunun kaplı olması demek burada farklı bir şey olmaması anlamına gelmez.' diye konuştu.

- Günlük 35 bin yumurta üretimi yapılıyor

DOKAP olarak kalkınmayı tabana yayma adına bölgedeki çalışmalar arasında fındık altı yumurta tavukçuluğunu teşvik ettiklerini ifade eden Yüce, şunları kaydetti:

'Bölgemizde fındık altlarını değerlendirmek adına bu çalışmayı yaptık. Fındıkta 11 ay herhangi bir işlem yapılmıyor desek mübalağa etmemiş oluruz. Genelde bir ay işlem vardır o da toplamadır. Bunun dışındaki işlemler yok denecek kadar azdır. Sonuç itibarıyla 11 ay bu zengin toprak yapımız, bitki örtümüzden daha fazla istifade etme şansımız var. Bunun için de fındık altı serbest sistem yumurta tavukçuluğunu başlattık Ordu ilimizi pilot bölge ilan ettik ve ilimizde şu anda günde 35 bin yumurta üretiliyor. Yaklaşık bu alanda 70 işletmemiz oluştu.'

Yumurtacıların bir birlik oluşturduğunu anlatan Yüce, 'Birliğin başına da Akkuş Ziraat Odası Başkanı getirildi. Çok gayretli arkadaşlar. DOKAP idaresi olarak devletin şefkatli yardımını göstermeye gayret ediyoruz.' şeklinde konuştu.

Altınordu Belediyesiyle işbirliği halinde yumurta paketleme tesisleri kurum işlemlerini başlattıklarını aktaran Yüce, yem kırma fabrikası çalışmasının da olduğunu kaydetti.

- Diğer DOKAP illerinde de yaygınlaşacak

Serbest sistem yumurta tavukçuluğu projesinin diğer DOKAP illerinde de yaygınlaşacağını belirten Yüce, 'Proje Artvin'den Samsun'a kadar devam edecek. Projenin genel çerçevesi bu şekilde oluşturuldu.' ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile