Karadeniz Eregli'de Ilk Çilek Hasadi Yapildi

Karadeniz Eregli'de Ilk Çilek Hasadi Yapildi

Zonguldak’in Eregli ilçesinde ilk çilek hasadi yapildi. Tarladan pazara inen çilegin üretiminin az olmasi nedeniyle kilogrami 150 TL’den satilmaya basladi.

Kdz. Eregli ilçesinde demir-çelik fabrikasindan emekli olan Ismet Koç esi Ayse Koç ile tarlasinda bu yilin ilk çilek hasadini yapti. Geçtigimiz yil asiri yagislar nedeniyle az üretilen çilegin bu yil da kuraklik nedeniyle veriminin düsük oldugunu anlatan Ismet Koç, Osmanli Çileginin de çok azaldigini söyledi.

Koç, "2024 çilek sezonu Kdz. Ereglimize hayirli olsun. Bu gün ilk hasadimizi topladik gördügünüz gibi. Burasi Kisla Mahallesi Inalli Sokak. Bu çilek Osmanli Çileginin kardesi alo çilegi. Allah nasip ederse 15-20 gün içinde de Osmanli Çilegi çikar. Geçtigimiz sene havalar hep yagmurlu gitti, böcekler yedi. Bu senede havalar kurak gidiyor. Hava yagarsa çilek bollasir" dedi.



“Bir baba çalisip 5 kisi yiyorsa olmaz”

Kendilerinin maddi olarak hiçbir ihtiyaçlari olmadigi halde üretmeye devam ettiklerini ve insanlara örnek olmaya çalistiklarini belirten Koç, “Benim maddi olarak bir seye ihtiyacim yok. Kendim demir-çelik fabrikalarindan emekliyim. Insanlari tesvik etmek için üretim yapiyoruz. Su anda biber, patlican, domates dikme zamani. Insanlar diksin ki herkes kazansin. Devlet nereye kadar verecek. Bir baba çalisip 5 kisi yiyorsa olmaz. Sonra çikip ‘o pahali, bu pahali’ diye bagiriyoruz. Köyde kokuyor diye inege bakmazsin, elinde burada köpek gezdiriyorsun. Bu nasil olacak? Tarlaniz yoksa evde manti yapin, makarna kesin, el isi yapin" dedi.



“Asil terapi tarlada çalisip, üretmek”

Ismet Koç’un esi Ayse Koç da 15 yasindan beri üretim yaptigini belirtti.

Ayse Koç, üreterek elde ettigi gelirlerle iki çocugunu da üniversitede okutup is ve meslek sahibi olmalarini sagladigini söyledi.

Koç konusmasinda su sözlere yer verdi:

"Ben bunu ihtiyacim oldugu için yapmiyorum. Esim emekli, evim var, kira vermiyorum. Çocuklarimin ikisi de evli ve çalisiyorlar. Bu ürettiklerim sayesinde iki çocugumu da okuttum, mühendis oldular, kendi islerini ellerine aldilar. Evde aksama kadar televizyona bakip bir sey ögrenmiyorum. Aksama kadar ‘O onu demis, bu bunu demis.’ Aslinda bu bana bir terapi gibi geliyor. Geçenlerde bir dügüne gittim, ara verildi; 7’den 70’e herkesin elinde telefon. Kimse bir biriyle konusmuyor, telefona bakiyorlar. Asil terapi gerçekten bu. Ben bu çilegi her sene ekiyorum. Gençler bunu her sene ekmez. Çünkü yagmur yagmadiginda bu her sene kuruyor. Kurudugu için Ekim aylarinda biz bunu tekrar ekiyoruz. Kdz. Eregli’de benim çocuklugumdan bu yana yetisen tek çilek Osmanli Çilegiydi. Sonradan sepetler çabuk doluyor diye alo çilegi ortaya çikti. Osmanli Çilegi üretmeyi çok istiyorum. Fidesi kaç TL’de olsa alacagim ama kimse vermiyor yada bulamiyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile