Karadeniz Gazinin Karaya Çikartilma Çalismalari Sürüyor

Karadeniz Gazinin Karaya Çikartilma Çalismalari Sürüyor

Karadeniz gazini karaya çikartmak için çalismalar sürüyor. 10 sondaj kuyusunun açilmasi hedeflenirken su alti borularinin Temmuz ayindan itibaren dösenmeye baslanmasi bekleniyor.

Karadeniz’de bulunan 540 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin karaya çikartilmasi için yaklasik 150 kilometrelik mesafeye boru hatti dösenecek. Sakarya Gaz Sahasi’nda bulunan toplam 540 milyar metreküpün 2023 yilindan itibaren ana dagitim hattina aktarilmasi bekleniyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ilk faz çalismalarinda ilk etapta on adet sondaj kuyusu açacak. Rezerv, kuyu çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan borularla denizden Filyos Limani’ndaki tesise aktarilacak.

Bulunan rezervi karaya tasiyacak olan ve özel malzemeyle kaplanan borularla istasyonlar araciligiyla denizden karaya hat kurulacak.

Hedef; 2023’te ilk faz gaz üretimini karaya ulastirmak

Sakarya Gaz Sahasi Gelistirme Projesi; açik denizde insa edilecek dogal gaz üretim tesisi, Filyos Endüstri Bölgesi’nde yer alacak gaz alim ve isleme tesisi ile her ikisini birbirine baglayacak boru hattindan olusuyor. Deniz tabanindaki dogal gaz üretim sistemi, Karadeniz’de Filyos kiyisindan kus uçusu 155 kilometre uzaklikta ve yaklasik 2 bin 200 metre derinlikte insa edilecek. Deniz tabaninda yaklasik 2 bin 200 kilometrekarelik bir alan içinde yaklasik 40 adet üretim kuyusundan gelen dogal gazin toplanmasini ve boru hattina aktarilmasini saglayacak bir sebeke kurulacak. Projenin ilk fazinda açik denizde açilacak kuyulardan üretilen dogal gaz yaklasik 40 santim çapindaki çelik boru hatti ile karaya tasinacak.

Kuyular, 25 yil ihtiyaç duyacak gazi üretebilecek kapasitede

Bakanlik, üç faz seklinde planladigi hazirlik ve projelendirme çalismalarini sürdürüyor. Bu çerçevede ilk olarak günlük 10 milyon metreküp dogalgaz üretimi planlaniyor. Üretimin ardindan dört yillik süre içerisinde günlük 40 milyon metreküp dogalgaz üretilmesi hedefleniyor. Kuyularin; yaklasik 25 yil ikametlerin ihtiyaç duyacagi gazi üretebilecek kapasitede oldugu belirtildi.

Filyos Limani en son Yavuz’u göreve ugurladi

Karadeniz’deki sondaj faaliyetleri dogrultusunda Fatih Sondaj Gemisi Gökçe-1 sondaj kuyusunda, Kanuni Sondaj Gemisi Türkali-4 sondaj kuyusunda görevlerini sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez’in geçen 8 Nisan günü Karadeniz’e ugurladigi Yavuz Sondaj Gemisi de kuyubasi vanasi için planlanan noktada çalismalarini sürdürüyor.

Türkiye’nin 4’üncü sondaj gemisi olan Alparslan’in İçel Limani’ndaki bakim ve onarim çalismalari ise sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile