Karadeniz'in En Büyük Su Ürünleri Isleme Tesisi, Eylül Ayinda Hizmet Vermeye Baslayacak

Karadeniz'in En Büyük Su Ürünleri Isleme Tesisi, Eylül Ayinda Hizmet Vermeye Baslayacak

Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti destekleriyle Sinop’ta yapilan ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük su ürünleri isleme tesisi, Eylül ayinda hizmet vermeye baslayacak.

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi (KUZKA) öncülügünde Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen Rekabetçi Sektörler Programi çerçevesinde Sinop’ta Temel Sektörlerin Rekabetçiliginin Artirilmasi Projesi ile hayata geçirilen Sinop Su Ürünleri Isleme, Soklama ve Depolama Tesisi, Temmuz ayinda bitirilerek önümüzdeki Eylül ayinda sektörün hizmetine sunulacak.

Temmuz’da teslim, Eylül ayinda hizmette

Sinop basta olmak üzere, Karadeniz bölgesindeki balikçilik sektörünün gelismesine katki saglamasi amaciyla, KUZKA tarafindan sunulan 10,5 milyon Euro bütçeli Sinop’taki Temel Sektörlerin Rekabetçiliginin Artirilmasi Projesi’nde sona gelindi. Proje çerçevesinde insaat, müsavirlik ve mal alimi bilesenleri tamamlanan Sinop Su Ürünleri Isleme, Soklama ve Depolama Tesisi, makine ve ekipmanlarinin aktif hale getirilmesiyle Temmuz ayinda teslim edilmis olacak. Sonrasinda ise Eylül ayinda baslayacak sezonda küçük ve orta ölçekli balikçilara, ürünlerini isleme, soklama ve depolama hizmetleri sunacak.

Tesiste günlük 60 ton ürün soklanabilecek

Sinop Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklasik 20 dönüm alanda kurulan Sinop Su Ürünleri Isleme, Soklama ve Depolama Tesisi, idari bina, proses binasi, soguk odalar ve kati atik depolama bölümü olmak üzere toplam 10 bin metrekare kapali alandan olusuyor. Enerjisinin bir kismini günesten saglayacak tesis, yilda 3 bin ton su ürünleri isleme ve soklama yapabilecek kapasitede insa edildi. Günlük bin 200 ton depolama kapasitesine sahip tesiste, dakikada 45 adet somon isleme, saatte 5 ton hamsi boylama ve günlük 60 ton ürün soklama yapilabilecek.

Proje ile Sinop basta olmak üzere Karadeniz bölgesinde faaliyet gösteren balikçilik isletmeleri ile balik üretim çiftliklerinin yasamis oldugu isleme ve uzun süreli ürün saklama sorunlari ortadan kaldirilirken, üreticilerin, rekabet gücünün yani sira isletmelerin de verimlilik, pazar etkinligi, Ar-Ge, teknolojik altyapi, istihdam potansiyeli, ürün çesitliligi ve ekonomik katma deger artisi saglanmis oldu.

Kuzey Anadolu Kalkinma Ajansi öncülügünde Sinop’a kazandirilan proje ile ilgili nihai durum yapilan 4. Yönlendirme Komitesi Toplantisinda ele alindi. Toplantida proje paydaslarina, Sinop Su Ürünleri Isleme, Soklama ve Depolama Tesisi projesinin bugüne kadar gerçeklestirilen insaat, müsavirlik hizmetleri, mal alimi ve teknik yardim bilesenlerini içeren bir bilgilendirme sunumu gerçeklestirildi.



Sirket ismi “Seanop” olarak ilan edildi

Yönlendirme komitesi toplantisinin ardindan yapimi tamamlanan tesisin ortaklari Sinop TSO, Sinop Il Özel Idaresi, Sinop Belediyesi, Sinop Üniversitesi Vakfi, S.S. Sinop Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birligi ve S.S. Abali Köyü Su Ürünleri Kooperatifi tarafindan yönetim kurulu seçimi yapildi. Sinop Valisi Erol Karaömeroglu baskanliginda gerçeklestirilen toplantida, sirketin yönetim kurulu üyeleri olusturuldu. Ardindan tesisi isletecek sirketin ismi yönetim kurulu karariyla “Seanop Su Ürünleri Isleme ve Sanayi Anonim Sirketi” olarak belirlendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile