Karadeniz'in En Uzun 2 Asma Köprüsü Çoruh Nehri Üzerinde Bulunuyor

Karadeniz'in En Uzun 2 Asma Köprüsü Çoruh Nehri Üzerinde Bulunuyor

Artvin’in Borçka ilçesinde Çoruh nehri üzerinde bulunan 105 ve 90 metre uzunlugundaki iki asma köprü Karadeniz’in en uzun asma köprüleri olma özelligi tasiyor.

Artvin’de Çoruh nehri üzerinde bulunan ve tarihe meydan okuyan asma köprülere bir yenisi daha eklendi. Kentte büyük bir kültürü barindiran, asma köprüler Çoruh nehri yamacina kurulan evleri, mahalleleri birbirine bagliyor. Sarp ve daglik bir yapiya sahip olan Çoruh Vadisi’nin etrafinda mahalle ve köylere ulasim çogu zaman çelik halatli asma köprülerle saglanirken, Çoruh havzasinda insa edilen barajlar nedeniyle birçok asma köprü ise sular altinda kaldi. Borçka Belediyesi ise bu köprülere bir yenisini daha ekledi.

Ilçe merkezinde 105 metre uzunlugunda bulunan tarihi asma köprü, Karadeniz bölgesinin en uzun asma köprüsü olma özelligine sahipken, ikinci sirayi ise yine ilçede bulunan baska bir asma köprü sahip. Belediye tarafindan yapilan Gündogdu mahallesini Aksu mahallesine baglayan asma köprü 90 metre uzunlugu ile Karadeniz’in en uzun ikinci asma köprüsü oldu. Iki mahalleyi birbirine baglayan özellikle ögrencilerin okul yolunu kisaltan, sehir trafiginden uzak bir yaya yolu olarak amaçlanan köprüye ilgi büyük.

Konuyla ilgili açiklamalarda bulunan Borçka Belediye Baskani Ercan Orhan, “Nehirlerin, göllerin, derelerin en çok oldugu bölgede yasiyoruz. Karadeniz bölgesi deyince insanlarin aklina ilk nehirler dereler geliyor. Bölge insani ulasimlarini saglamak için, yüzyillardir köprüler yapmislar. Ilçemizde, kemer köprü, demir köprü, asma köprü, beton köprü gibi bütün köprü çesitleri neredeyse mevcut. Biz de, iki mahalleyi bir birine yakinlastirmak için insan trafigini sehirden uzaklastirip daha kolay okula, diger mahalleye ulasabilmeleri için Aksu deresi yaninda böyle bir köprü yapmaya karar verdik. Bizim kültürümüzde de var asma köprü. Atalarimiz yillarca bu köprüleri kullanmis. Ayrica oldukça ekonomik bir çözümle bir mahalleden bir mahalleye geçmis oldu. Alinan izinler sonucunda Borçka’ya yeni bir asma köprüde kazandirdik” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile