Kırım Özerk Cumhuriyeti (KÖC) 'nin başkenti Simferopol (Akmescit) 'de düzenlenen finalde, sahneye kurulan özel köprü ile Karadeniz 'in iki yakası birleşti. Sahneye Karadeniz 'in iki yakasını birleştiren bir köprü kuruldu. Işıklandırılan köprünün arkasında ise hırçın dalgalarıyla dev Karadeniz resmi yerleştirildi. Lenin Meydanı 'ndaki Simferopol 'ün en meşhur gösteri merkezi olan Ukrayna Tiyatrosu finali izlemeye gelen konuklar tarafından dolduruldu.
Program, Simferopol 'den kalkan uçağın; Moskova 'ya, Kiev 'e İstanbul 'a ve Bahçesaray 'a gitmesiyle başladı. Uçağın indiği her şehirde ekranda şehir tanıtımı yapılırken, dünya halklarını temsil eden geleneksel kıyafetli çocuklara, o şehrin sakinleri tarafından karşılama töreni düzenlendi. Simferopol uçağı farklı milletlerden oluşan yolcularına, İstanbul 'da kahve ikram edildi. Ülke tanıtımları bölümünde Uluslararası Simferopol Okulu (SİS) öğrencilerinin sema gösterisi, salondakilerin beğenisini kazandı. Küçük semazenler uzun süre alkışlandı. Okulun matematik öğretmeni Engin Gülen 'in Rusça, Ukraynalı sunucu Yuliya Stadnik 'in ise Türkçe sunduğu etkinlikte, dünya genelinde ve Türkiye 'deki Türkçe Olimpiyatları hakkında davetlilere bilgi verildi.
HORON KARADENİZ 'İN KARŞISINDA TEPİLDİ
Ukrayna, Kırım ve Türk halk dansları ile renklenen etkinlikte, Ukraynalı öğrenciler geleneksel Ukrayna enstrümanlarıyla “Bir başkadır benim memleketim” şarkısını seslendirdi. Ukraynalı küçüklerin halk dansları ve büyüklerin horonu beğenildi. Kırım 'da özel dikilen kostümlerle sahne alan Ukraynalılar, horonda en az Karadeniz 'in karşı kıyısındaki akranları kadar iddialı olduklarını gösterdi. Bu sene Kırım 'daki olimpiyatlarda Türkçe şarkı kategorisi haricinde bölge genelinde; Ukraynaca, Rusça ve Kırım Tatar dillerinde ses yarışması yapıldı. Ödül töreninde bu dallarda da derece alanlar şarkılarını canlı seslendirdi.
Programda söz alan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları KÖC Finali Tertip Heyeti Başkanı Said Enver Yıldız konuşmasında; “Modern Türkiye 'nin kurucusu Atatürk, yurtta sulh, cihanda sulh hedefi vermişti. Biz Türkçe olimpiyatları ile dünya barışına katkı sağlarsak, herhalde bu olimpiyat gayesini gerçekleştirmiş olur” dedi.
Yıldız, davetlilere Türkçenin Kırım 'da 1993 yılında başlayan serüvenini ve bugün gelinen noktayı anlattı.
UKRAYNALILAR, TÜRKÇE 'YE KIRIM TATARLARINDAN DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR
Cihan Haber Ajansı (Cihan) 'na açıklama yapan Said Enver Yıldız; “Burada Türkçeye olan ilgi ve alakanın Türkiye 'ye olan yakınlıkla biraz ilgisi var. Türk Hava Yolları (THY) haftada 7 sefer düzenliyor. Geliş ve gidişlerde uçakların dolu olduğunu görüyoruz. 7 yıldır buradayım ama, Türkçe öğreten okullar 19 yılından bu tarafa var. Kırım 'daki ilk okulumuz 1993 'te, ikinci okulumuz 2003 'te açıldı. Ayrıca üniversite bünyesindeki Türkoloji bölümümüzle birlikte Türkçe burada tescillenmiş durumda. Zaman içerisinde de Türkçenin burada çok faydası görülmüş. Mezun çocuklar aldıkları görev ve vazifeler sayesinde Türkçenin reklamını iyi yapmış.” diye konuştu.Kırım 'da Kırım Tatarlarından ziyade Türkçe ilgi duyanların Ukraynalı ve Ruslar olduğunu belirten Yıldız, Türkoloji bölümlerdeki öğrencilerin büyük çoğunluğun Rus ve Ukraynalı olduğunu söyledi.
Ukrayna-Türkiye ilişkilerinde ciddi katkılarının yanı sıra Kırım 'da Türkçe eğitimine destek veren kişilere Türkiye 'den getirilmiş hediyeler takdim edildi.
KIRIM 'DAN NAZIM HİKMET 'İN ŞİİRİ GELİYOR
Önden Giden Atlılar şiiriyle olimpiyatlara damga vuran Kırım, geçmişteki başarısını bu sene de devam ettireceğe benziyor. Nazım Hikmet 'in “Güneşi içenlerin türküsü” adlı şiiriyle birincilik alan Nuriye Cemilova sahne performansı ve coşkulu okuyuşuyla bu seneki Türkçe olimpiyatlarında Kırım 'ın iddialı olacağını gösterdi. Jüri üyelerinin verdikleri puanlama sonucunda, şarkı kategorisinde bu sene Kırım 'dan 3 birincilik çıktı. Tertip heyeti birincilik alanlardan sadece Elzara İsaguliyeva ve Elvira Yuldoşeva 'nın Kırım 'ı, Türkiye 'de temsil edeceğini bildirdi.Birinci olduğu halde yaş barajına takılan Alim Coparov Grup Gripin 'in “durma yağmur durma” adlı şarkısını başarıyla seslendirdi. Coparov 'un sahne performansı uzun süre ayakta alkışlandı. 153 kişinin 12 farklı kategoride ter döktüğü yarışmada dereceye girenlere; Ukrayna 'daki asgari ücretin iki katında para ödülleri, başarı belgeleri ve madalyalar takdim edildi.Simferopol 'deki okulun farklı etnik kökenlerden çocuklarının birlikte söylediği 'dünya barışı ' şarkısıyla ve fişeklerin patlamasıyla etkinlik son buldu. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 'nın Kırım ayağı; Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA), THY, Erbek İnşaat, Sultan Bisküvileri ve Aria Ev Tekstili sponsorluğunda gerçekleşti. Ödül törenine; üst düzey devlet erkânı, Kırım 'daki askeri ve diğer okulların temsilcileri, Kırım 'daki Türk işadamları ve öğrenci velileri katıldı.
Karadeniz’in İki Yakası Kırım’daki Türkçe Olimpiyatları’nda Birleşti
Kırım'da düzenlenen 10.Uluslararası Türkçe Olimpiyatları finalinde, Türkçe şöleni yaşandı.