KARADENIZBIRLIK Yaglik Ayçiçegi Ön Alim Fiyatini 12,70 TL Olarak Açikladi

KARADENIZBIRLIK Yaglik Ayçiçegi Ön Alim Fiyatini 12,70 TL Olarak Açikladi

Karadeniz Yagli Tohumlar Tarim Satis Kooperatifleri Birligi (KARADENIZBIRLIK) Genel Müdürü Ünal Erarslan, ayçiçegi ön alim fiyatini 12,70 TL/kg. olarak belirlediklerini açikladi.

2023 yili yaglik ayçiçegi kampanyasi hakkindaki açiklamada bulunan KARADENIZBIRLIK Genel Müdürü Ünal Erarslan, 2023 yili ayçiçegi hasadinin bölge genelinde hizla devam ettigini belirterek, genel rekolte miktari, ürünün verimi, dünya fiyatlari, döviz kuru gibi birçok faktörün bölge için, ürün fiyatlarinin sekillenmesinde belirleyici oldugunu ifade etti.



“Ayçiçeginin ön alim fiyati 12,70 TL”

Ön alim fiyatini açiklayan Genel Müdür Ünal Erarslan, “Bu yil olusan kuraklik ile ekim alanlarindaki azalmaya da bagli olarak bölge rekoltesi yaklasik yüzde 20 civarinda düsmüstür. Birligimiz yönetim kurulu mevcut sartlar çerçevesinde üretici lehine azami gayret göstererek ayçiçegi ön alim fiyatini 12,70 TL/kg. olarak belirlemistir. Birlik olarak hedefimiz 40 bin ton ürün mübayaa etmektir. Birligin açikladigi fiyat bir baz teskil etmek üzere ön alim fiyati olarak açiklanmis olup, degisen piyasa sartlari çerçevesinde gerekirse fiyat farki verilmesi söz konusu olacaktir. Birligimiz üretici lehine piyasayi regüle etmekte ve açikladigi fiyat ile üreticinin sigortasi olmaktadir” dedi.

Yeni ürün ön alim fiyatinin herkes için hayirli olmasini dileyen Erarslan, “Halen ülkemiz yagli tohum ihtiyacinin yaklasik yarisi yurt disindan ithalat ile karsilanmakta olup, ülke çapinda en fazla döviz ödedigimiz kalemlerden biri yagli tohumlar ve bunlarin yan ürünleri olmaktadir. Türkiye yaglik ayçiçegi ve diger yagli tohumlarin üretimi için uygun toprak yapisina, ekim alanina ve iklime sahiptir. Ülkemizin mevcut yagli tohum üretim potansiyeli istikrarli ve sürdürülebilir bir sekilde arttirilmalidir. Bunun için devletçe ödenen destekleme primlerinin arttirilmasi, sulama imkanlarinin çogaltilmasi ile tesvik edici uygulamalarin devreye sokulmasi gerekmektedir. Yerli üretimin ve yerli üreticinin bulustugu kooperatifler üst birligi olarak birligimiz, tüm kaynaklarini, yagli tohum üreticilerinin magdur olmamasi ve üretimin devami yönünde her zaman seferber etmistir. Yeni ürün ön alim fiyatimizin üreticilerimiz ve Türk Tarimi için hayirli olmasini dileriz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile