Karakolda Çocuktan İmza Yerine Parmak İzi Alınması Olayı

Malatya İl İnsan Hakları Kurulu Dilekçe İnceleme ve Araştırma Komisyonu, 6 yaşındaki çocuğun götürüldüğü Çocuk Şubesi'nde imza yerine parmak izinin alınmasının bir insan hakkı ihlali olmadığına karar verdi

Malatya İl İnsan Hakları Kurulu Dilekçe İnceleme ve Araştırma Komisyonu, 6 yaşındaki çocuğun götürüldüğü Çocuk Şubesi'nde imza yerine parmak izinin alınmasının bir insan hakkı ihlali olmadığına karar verdi.
Malatya'da A.A. adlı şahıs tarafından 17 Mayıs 2010 tarihinde Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu'na gönderdiği dilekçesinde, 6 yaşındaki torunu Y.Ç.A.'nın mahalledeki bir kavga olayından dolayı annesi ile birlikte evden polis tarafından, polis otosuyla alınarak karakola götürülerek, parmak izinin alındığını ve torununun bu olaydan dolayı çok korktuğunu ve bu durumdan etkilendiği şeklinde iddia bulunmuştu.
Malatya İl İnsan Hakları Kurulu Dilekçe İnceleme ve Araştırma Komisyonu tarafından olayla ilgili olarak yapılan araştırma sonrasında hazırladığı raporda, fizik kimliğinin belirlenmesi için prosedüre uygun olarak alındığı ve çocuğun imzasının ya da imza yerine geçecek parmak bastırılmasını engelleyen bir yasal düzenleme olmadığına yer verildi.
Çocukların psikolojilerinin etkilenmemesi için çocuk şubelerinin kurulduğunu ve buradaki görevlilerinde sivil kıyafetle çalıştığı da hatırlatılan raporda şu karar verildi: "Söz konusu olayda gerek iç hukuk, gerekse Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında güvence altına alınan hak ve özgünlükler açısından bir insan hakkı ihlalinin mevcut olmadığı görüş ve kanaatine varılmıştır".
Öte yandan, Malatya Emniyet Müdürlüğü tarafından İnsan Hakları Kurulu'na gönderilen yazıda, söz konusu olayda çocuktan parmak izi alınmadığı, kimlik tespiti yapılırken yaşı küçük olduğundan imza yerine parmak bastırıldığı belirtildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile