Karakuyu’yu Zana Keçileri Kurtaracak

Karakuyu’yu Zana Keçileri Kurtaracak

2006 yılında Torbalı'ya bağlı Karakuyu’da başlayan zana keçi yetiştiriciliği, gözde mesleklerden biri haline geldi.

Karakuyu Mahallesi’ndeki ilk zana keçisi üretimi yapan Ferit Dağlı, deneme üretimlerinin çok iyi verim vermesinden dolayı köylülerin bu işi yaptığını ve Karakuyu’daki zana keçi sayısının bine ulaştığını kaydetti.

Zana keçilerinin çok yaygınlaştığını söyleyen Dağlı, “Diğer keçilere oranla daha fazla süt veren Zana keçilerinin yetiştiriciliğinin daha da artmasını bekliyorum“ dedi.

Bu keçiler öncelikle dağ keçisi gibi ormanlara zarar vermiyor. Ayrıca dağlara çıkartılmadan özel yapılan ahırlarda beslenip üretilme olanağına sahip. Keçilerin ırkını bozmak istemediklerini ve bu nedenle özel olarak yetiştirdiklerini ifade eden dağlı, “Fasulye samanı, darı slajı, arpa yorması, darı yorması ve süt yeminin karıştırılmasıyla elde edilen ürünle besliyorum” diye konuştu.

Dağlı, “Şuanda bu keçiler günde ortalama 3 kilo süt veriyor. Bakımları için özel olarak ilgileniyoruz. Birçok hayvan sahibi, zana keçisi hakkında buraya gelip bilgi alıyor. Bu sayede Torbalı’yı zana keçilerinin gen merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

ERKEKLERDE SAKAL, DİŞİLERDE BİR VEYA İKİ KÜPE BULUNUYOR Zana Keçilerinin özelliklerini anlatan Ferit Dağlı, “Renkleri beyazdan kreme kadar değişir. Zana genellikle boynuzsuzdur. Erkeklerde sakal, dişilerde çoğunlukla bir veya iki küpe bulunur. Vücut yapıları süt verimine çok uygundur. Buna göre baş asil ve kuru, profili düz, gözler canlı ve parlaktır. Boyun zarif olup vücuda bağlantısı iyidir. Kulaklar orta uzunlukta ve hafif sarkıktır. Kılları sert ve kısadır. Göğüs geniş, derin ve uzuncadır. Bacaklar düz, duruşlar genellikle kusursuzdur. Memeler süt verimine uygun şekilde iyi gelişmiş ve vücuda genişçe bağlanmıştır. Zana keçileri erken gelişme yeteneğine sahip olup, yeterli beslenme koşullarında çevreye uyum yeteneklerinin yüksekliği ile tanınmışlardır” dedi.

SÜT VERİMİ ÇOK FAZLA Zana keçileri süt veriminden dolayı tercih edilen ırklar arasında en çok aranan keçi türü olduğunu dile getiren Ferit Dağlı, “Yerli ırkı çok iyi beslediğinizde azami alabileceğiniz süt yarım litredir. Fakat Zana keçilerinde günlük ortalama süt verimi iyi beslenmesiyle doğru orantılı olarak 4 - 7 litre arasında değişmektedir. Aradaki fark en az günde 3,5 litre olmaktadır. Zana keçisinin iyi bir geçim kaynağıdır. Çiftçilerimiz için iyi bir fırsat olma ihtimali vardır” şeklinde konuştu.

Keçi yetiştiriciliğine yeni başlayan ve elde ettiği verim ile elindeki hayvan sayısını hızla çoğaltan, 23 yaşındaki genç çiftçi Serhan Korkmaz ise, şunları söyledi: “Zana Keçisi yetiştiriciliğine başladığımda ilk zamanlarda zorlandım. Ama sonra Zana keçisini tanıdık. Verim aldığımızda büyük bir fayda gördük. Zana keçilerinden elde ettiğimiz sütlerden yaptığımız peynirler çok sevilmektedir. Bizde elde edilen gelirden memnun kalıyoruz. Keçi sütünden harika bir peynir yapılıyor. Zana Keçisinin Sağlıklı sütü, birçok hastalıklara iyi geliyor” dedi.

5 adet zana keçisi ile bu işe başladığını ve şimdilerde 100 metrekarelik alanda 45 zana keçisi yetiştirdiğini anlatan Korkmaz, hayvan sayısını hızla çoğaltmaya devam edeceğini kaydetti.

Çocukluğundan bu yana hayvan içinde sevgisi olduğunu, yaptığı araştırmalar sonucu zana keçilerinin elde edilen verimden etkilendiğini söyleyen Serhan Korkmaz, “Amacım, zana keçilerini yetiştirebileceğim büyük ve modern bir tesis yapmak.” YAVRU SAYISI İNEKTEN 4 KAT DAHA FAZLA Soy ıslahı nedeniyle süt verimi yerli türlere göre yaklaşık 10 kat daha yüksek olan Saanen tipi keçilerin kapalı sistemde yetiştirilebildiğini, inek sütüne göre yaklaşık 2 kat daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan Korkmaz, bu hayvanın verdiği yavru sayısının da inekten 4 kat daha fazla olduğunu dile getirdi. Saanen tipi keçinin, bu kadar artı yönüne rağmen ineğe göre daha az yem tükettiğine dikkati çeken Serhan korkmaz, keçi yetiştiriciliğinin hobi olarak başlanarak büyük çiftliklere dönüştürülebilecek bir iş olması nedeniyle de tercih edildiğini bildirdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile