Vali Karaloğlu, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bahçesinde Van ve Erciş'teki orta hasarlı binalardan alınan karotların incelendiği çadır laboratuvarı ziyaret etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Karaloğlu, depremlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile AFAD uzmanlarının il merkezi, Erciş ve köylerde yaptığı hasar tespit çalışmalarının sonuçlarının daha önce açıkladıklarını hatırlattı. Önceki depremlerden tecrübelerden istifade ederek, ''orta hasarlı'' binaların sürüncemede kalmaması için Sakarya, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleriyle bir protokol yaptıklarını belirten Karaloğlu, Van ve Erciş'teki orta hasarlı binalardan karot almak suretiyle ikinci bir inceleme başlattıklarını bildirdi. Çalışma kapsamında 3 üniversiteden öğretim üyelerinin daha önce açıklanan kesin hasar tespit raporları sonuçlarına göre Van ve Erciş'te orta hasarlı grubuna girene binaları tek tek gezerek karot aldıklarını ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi: ''Erciş'te 720 orta hasarlı binadan karot alarak çalışma yapan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyeleri çalışmalarını tamamlayarak raporlarını bize teslim etti. Bu orta hasarlı binaların hem mühendislik hem de beton kalitesi bakımından ''güçlendirmeye değer bulunmuş'' veya ''güçlendirmeler değer bulunmamıştır'' diye rapor edildi.
Raporun sonuç bölümüne göre, beton kalitesi düşük çıkan ve güçlendirmeye değer bulunmayan binaları ağır hasarlı kapsamına alarak yıkacağız. Güçlendirmeye değer bulunan binalar ise projeleri yapılarak güçlendirildikten sonra kullanıma açılacaktır.'' Erciş'teki orta hasarlı binaların sonuçlarının kesin hasar tespit raporlarının çok altında kaldığını ifade eden Karaloğlu, beton mukavemet değerleri C-3,C-4,C-5 çıkan binalara kesinlikle kimsenin oturmasına izin vermeyeceklerini söyledi.
Beton kalitesi düşük çıkan okullar da yıkılacak
Erciş'in listelerinin gelecek hafta içinde askıya çıkacağını dile getiren Karaloğlu, Van merkezde ise çalışmalar ay sonuna kadar bitirileceğini kaydetti. Bir soru üzerine şüphe duydukları 73 okuldan karot almak suretiyle aletsel incelemeyi üniversitelerinin yaptığını anlatan Karaloğlu, ''Çalışmalar sonucunda beton kalitesi düşük çıkan hiçbir okulu güçlendirmeye tabi tutmayacağız. Bu okulları da yıkacağız. Okullardaki istediğimiz beton kalitesi evlerden daha yüksek olması gerekir. Topluma ve kamuya açık olan alanlarda daha yüksek bir beton kalitesi arıyoruz'' dedi.
''Beton kalitesi düşük çıkan binalarda güçlendirme yapılması söz konusu değil''
İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ertaç Ergüven ise binalarda görsel değerlendirmeden ziyade teknik ve matematiksel bir değerlendirme yaptıklarını bildirdi. Buradaki tabloyu tecrübelerine dayanarak üniversite hocaları olarak değerlendirdiklerini anlatan Ergüven, şunları kaydetti: ''Bizim değerlendirmemiz binalardaki çatlaklarla ilgili ön görülerimizi ve değerlendirmelerimizi aldığımız karotlarla destekledik. Binalardan minimum 9 karot almak suretiyle incelememizi yaptık. Büyük oranda beton kalitesi kötü çıktı. Beton kalitesinde C-4, C-5, C-6 ve C-7 civarında bir yığılma var. Bu çok kötü bir sonuç. Böyle düşük kaliteli binalarda güçlendirme yapılması söz konusu değil.''
Karaloğlu''Erciş'te Orta Hasarlı Olarak Belirlenen 720 Bina Yıkılacak''
Van Valisi Münir Karaloğlu, Erciş'te orta hasarlı olarak belirlenen 720 binadan karot almak suretiyle yapılan inceleme sonucunda beton mukavemet değerlerinin çok düşük çıkan binaları ağır hasarlı kapsamına alarak yıkacaklarını bildirdi