Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Aktekke Camisi bahçesindeki uğurlama töreninde Mevlana ve ailesinin Karaman'a gelmeleri ve yerleşmelerinin tesadüf olmadığını söyledi.
Mevlana ve ailesinin Belh'ten çıkmadan önce Karaman'ı düşündüklerini ifade eden Uğurlu, "Nitekim Belh'ten çıkıp da Karaman'a gelmeleri arasında 8,5 yıllık bir süre var. O esnada Bağdat'ta halifeyle görüştüler. Şam'da birtakım büyük kutuplarla görüştüler. Onların büyük ısrarlarına rağmen Karaman'ı seçtiler. Burayı yurt edindiler. Bu, Karaman'ın değerini gösteren son derece önemli ve tarihi bir hadisedir" diye konuştu.
Uğurlu, Mevlana'nın Karaman'a bir çok emanet bıraktığını; annesi, ağabeyi ve bir çok yakınının mezarlarının bu ilde olduğunu dile getirdi.
Bu emanetler nedeniyle Mevlana için Karaman'ın, Karaman için de Mevlana'nın önemli olduğunu vurgulayan Uğurlu, şunları kaydetti:
"Mevlana Karaman'dan Selçuklu Sultanı'nın davetini kıramadığı için gitti. Biz her sene bu göçü temsili olarak canlandırıyoruz. Karaman Belediyesi olarak Avrupa Birliği Bakanlığı ile birlikte bu kutlu göçün güzergahını tespit ettik. Karaman'dan yola çıkan bu mübarek heyet, Kılbasan'dan geçip Madenşehri köyünden yoluna devam etti. Çatalhöyük yakınından, Saraçoğlu köyüne ulaştı. Oradan da şimdiki dergahın bulunduğu Karatay'a geldiler. Mevlana'nın Karaman'dan Konya'ya hicret yolunu 'sevgi yolu' olarak düzenlemeye karar verdik. Proje hazırlandı. Bu yıl belki yetişmeyebilir, fakat önümüzdeki yıl bu göçü sadece Karaman ve Konya'dan değil, tüm dünyadan katılan Mevlana dostlarıyla bu yolda gerçekleştireceğiz."
Konuşmaların ardından Uluslararası Mevlana Vakfı Sema Topluluğu, sema gösterisi yaptı. Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncuları tarafından Mevlana'nın Karaman'dan ayrılışı temsili olarak canlandırıldı.
Muhabir: Mehmet Çetin / Mümin Altaş
Yayıncı: Ahmet Kayır
Karaman Belediye Başkanı Uğurlu Açıklaması
Mevlana'nın ailesi ile birlikte Karaman'dan Konya'ya göç etmesinin 785. yıl dönümü nedeniyle Karaman'da temsili uğurlama töreni düzenlendi.