Karaman'da Görme Engelliler Için Satranç Egitimi

Karaman'da Görme Engelliler Için Satranç Egitimi

Karaman Gençlik ve Spor Il Müdürlügünün Egitim Yönetim Sistemi (EYS) projesi çerçevesinde görme engelli bireylere yönelik düzenledigi satranç egitimleri devam ediyor.

Özel bir Rehabilitasyon Merkez’inde hafta sonu verilen satranç egitimlerinde engelli bireylerin problem çözme becerilerini gelistirme, hizli ve etkin karar verebilme, saglikli sosyallesme alanlari olusturulmasi amaçlaniyor. Egitimlerin eglenceli ve verimli bir sekilde devam ettigini belirten satranç egitmeni Muhammet Küçükkoras, “Görme engelli bireylerimize satranç egitimlerinde ilk olarak satranç tahtasini tanitarak basliyoruz. Çünkü tahtayi tanimak ve tahtaya hakim olmak çok önemlidir. Tahtanin tanitimindan sonra taslarin hareketleri ve tas yeme hamlelerini ögretiyoruz. Tas dizilisinin de ögretilmesinin ardindan artik özel hamle olan rok ve piyon terfisi derslerimize geçiyoruz. Bu süreçte zaten engelli bireylerimiz satranç konusunda deneyim kazanmis oluyor. Sah ve mat konularini da anlattiktan sonra açilis ve oyun sonu taktikleri üzerinde çalismalar yapiyoruz. Aslinda görme engelli satranci ile gören satranci oynanmasi ve kurallari bakimindan aynidir. Tek farki taslar, kareler ve renklerin ayirt edilebilir olmasidir. Siyah taslarin üzerinde bulunan sivriltiler renk ayrimi yapilmasini saglarken, karelerde de siyah kareler tümsek, beyaz kareler çukurdur. Burada olusturdugumuz güzel ortamda egitimlerimiz devam edecek ve ilerleyen dönemlerde de engelli bireylerimiz yarismalara katilabilecek” ifadelerine yer verdi.

Bu tür etkinliklerin artarak devam edecegini belirten Gençlik ve Spor Il Müdürü Ali Osman Bebek ise, “Egitim Yönetim Sistemi (EYS) projesi çerçevesinde özel gereksinimli bireylerimizin sosyal hayata uyum saglamalari ve yasam kalitelerinin yükseltilmesi için çalismalarimiz devam ediyor. Görme engelli bireylerimiz için düzenlendigimiz satranç egitimlerimizde bu çalismalarimizdan bir tanesi. Özel Rehabilitasyon Merkezine de satranç egitimlerimize verdikleri destekler için tesekkür ediyorum. Bu çalismalarla sevgi, dayanisma ve empati ile engelsiz bir yasami hep birlikte saglayacagiz. Bizim basimizin taci olan özel gereksinimli bireyler ve ailelerinin mutlulugu her seye deger. Onlar mutluysa bizlerde mutluyuz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile