Karaman'da Kiraz Hasadi Basladi

Karaman'da Kiraz Hasadi Basladi

Karaman’in Ermenek, Basyayla ve Sariveliler ilçelerinde aromasi ve dayanikliligi ile ön plana çikan kirazin hasadina baslandi.

Karaman’da kiraz yetistiricilerinin özlemle bekledigi kiraz hasadi sezonu basladi.

Aylarca özenle bakimi yapilan kiraz, bu yil verimde de fiyatta da çiftçinin yüzünü güldürüyor. Cografi konumu nedeni ile tropikal bir iklime sahip olan yörede ortalama 10 bin ton kiraz yetistiriliyor. Aromasi ve dayanikliligi ile ön plana çikan kirazin neredeyse tamami Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Organik kiraz yetistiriciligi yapan Erkan Toksoy, “Agaçlarimiz bu yil 12 yasinda. Ürünümüz bu yil biraz sik ama yine de kalitesi çok güzel. Fiyatlarimiz geçen yillara nazaran çok güzel. Bahçemiz ayni zamanda organik, sertifikali. Bulundugumuz bölge Toroslar ile Akdeniz iklimine yakin oldugundan dolayi gece ile gündüz isisi 15 derece ile 17 derece. Bu mevsimde bu fark oldugu için aromamiz çok güzel. Özellikle kalitemizle ve aromamizla ön plana çikiyoruz. Bahçemizden beklentimiz 8-10 ton civarinda kiraz. Arkadaslarla beraber 4-5 gündür çalisiyoruz. Kiraz hasadi da 4-5 gün sonra da Allah izin verirse biter” dedi.



“Çiftçilerimizin yüzü bu yil gülecek”

2022 yilinda kurulan Ermenek Tarimsal ve Hayvansal Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ERKOP) Baskani Yusuf Özçelik ise, “Bölgemizde 8 ila 10 bin ton civarinda kiraz olmakta. Bu sene masallah kirazin rekoltesi iyi. Izmir bölgesindeki kirazin yagmurlardan dolayi, aksinek yapmasindan dolayi, bölgemizi kiraz alicilari aramakta, biz de onlara buradaki kirazin daha çok oldugunu ve daha iyi oldugunu söylüyoruz. Sürekli havalarin yagisli gitmesi bizim bölgemizde de susuz alanlarda olan kirazlarin verimini arttirmakta. Bölgemizde hal binasinin açilmasini sagladik. Daha çok tüccar getiriyoruz. Su anda 10-12 tüccarimiz var. ERKOP olarak da biz de kiraz alimina öncülük yapmaktayiz. Bundan dolayi da fiyatlar 60-70-80 lira bandindan asagi düsmedi. Kooperatif olarak da biz bu fiyatlarin düsmemesi için de çaba göstermekteyiz. Insallah bu yil çiftçilerimizin yüzünü güldürecegiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile