Uzman Ortaçag Tarihçisi ve ayni zamanda Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Saglik, Kültür ve Spor Daire Baskani (SKS) Muhammet Ali Orak’in girisimleri ile Karamanoglu II. Ibrahim Bey Dönemine ait dirhem, Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan darp edildi. Karamanoglu II. Ibrahim Bey’in iktidarinin basinda darp edilen dirhem, bugüne kadar Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan Karamanoglullarina ait basilan ilk hatira para olma özelligi tasiyor. Karamanoglu II. Ibrahim Bey zamaninda 824 (1421) yilinda Konya’da darp edilen orijinal dirhemin ön yüzünde ’el-minnetülillah, Ibrahim b. Mehmed b. Karaman’ yazarken ayni yüzün etrafinda ise ’Duribe Konya sene 824’ ifadesi yer aliyor. 925 ayar gümüs olarak basilan hatira paranin nominal degeri 20 Türk lirasi iken Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan belirlenen satis fiyati ise 520 Türk lirasi olarak belirlendi. 3 bin adet basilan hatira paranin ön yüzünde orijinal dirhem yer alirken, arka yüzünde ise Karamanoglullarinin hüküm sürdügü cografyanin sinirlariyla, Karamanoglu I. Ibrahim Bey’in meshur Türkçe Fermaninda yer alan “Simdengerû hiç kimesne kapuda ve dîvanda ve mecâlis ve seyranda Türkî dilinden gayri dil söylemeye” ifadesi yer aliyor.
“Karamanoglu II. Ibrahim Bey’e ait dirhemi günümüz insanina sunmak, bizi ziyadesiyle mutlu etmistir”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namik Ak, bastirilan Karamanogullari parasi ile ilgili olarak, “Içerisinde bulundugumuz genis cografyada hüküm süren ve Türkçe’nin Ortaçag yüzyillarinda resmi dil ilan edilmesine en büyük katkiyi saglayan basta Karamanoglu Mehmet Bey ve ecdadimiz Karamanogullari bizlere büyük bir medeniyet mirasi birakmislardir. Karamanogullarindan geriye kalan birçok büyük eser günümüze kadar gelmistir. Onlarin devlet olarak anilmasinin en büyük örnegi bu eserlerin yani sira hiç süphesiz ki birçok Karamanoglu Sultani’ndan geriye kalan dönemin dirhemleridir. Bu baglamda Karamanoglu Mehmetbey Üniversitemizin girisimleri ile Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügümüz tarafindan Karamanoglu II. Ibrahim Bey’e ait dirhemi günümüz insanina sunmak, farkindalik meydana getirmek ve buna vesile olmak bizi ziyadesiyle mutlu etmistir” dedi.
Karamanogullari Dönemine Ait Dirhem Hatira Para Olarak Bastirildi
T.C. Hazine ve Maliye Bakanligi Darphane ve Damga Matbaasi Genel Müdürlügü tarafindan ’Anadolu Beylikleri Serisi’ içerisinde ilk kez Karamanogullari Dönemine ait olan dirhem, hatira para olarak bastirildi.