Karamehmet:1 TeliaSonera-Alfa:0

Turkcell'in merakla beklenen olağanüstü genel kurulu 'hükümet komiseri' engeline takıldı. Sanayi Bakanlığ...


Turkcell'in merakla beklenen olağanüstü genel kurulu 'hükümet komiseri' engeline takıldı. Sanayi Bakanlığı tarafından atanan memurun belirsiz bir nedenle toplantıya katılmaması iptal kararına yol açtı. 15.00'te başlaması gereken toplantı 17.00'de iptal edildi. Bu gelişmeyle birlikte yabancı ortaklar İskandinav TeliaSonera ve Rus Alfa, cep pazarının lideri Turkcell'de hakimiyet sağlama girişimi başarısızlığa uğradı. İşadamı Mehmet Emin Karamehmet rakiplere karşı ciddi avantaj kazandı. Şirket dün 3 yıllık yeni yönetim kurulu üyelerini atamak üzere olağanüstü toplantı kararı almıştı. 

Zaman kazandı
Dünkü iptalin ardından Turkcell'de ortakların yeniden bir araya gelmesi ve yeni bir olağanüstü genel kurul toplantısı için karar alması gerekiyor. Ancak kısa dönemde böylesine bir gelişme beklenmiyor. Şirkete yakın kaynaklar bu gelişmeyi Karamehmet'in zaferi olarak değerlendiriken, Çukurova Grubu'nun zaman kazandığı ve bu sürede Ruslara rehin verdiği hisseleri alarak 'Başkanlığı' yeniden kazanma, şirketin kontrolünü ele geçirme adına strateji yürüteceği belirtiliyor.
TMSF'ye olan borçların kapattıktan sonra önce futbol yayın ihalesi ardından enerji dağıtım ihalelerine 5.5 milyar dolar yatırarak güç toplayan, eski günlerine döneceğinin mesajını veren işadamı Karamehmet'in Ankara cephesinden de ciddi destek aldığı gelen bilgiler arasında.
Bu iptal kararı hiç şüphesiz Turkcell'de Karamehmet'in elini güçlendiriyor. Bu sonuç Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) sürpriz olarak değerlendirilmezken, yabancıların elini önümüzdeki dönemde daha da zayıflatacağı şeklinde yorumlanıyor. Ankara'nın Türkiye'de iletişim sektöründe yabancı ağırlığı istemediği de gelen bilgiler arasında. Bilindiği gibi BTK kaynakları dünkü toplantıda Turkcell'de kontrolün yabancılara geçme ihtimali çıkmasını beklemiyordu. 

Hükümet komiseri kim?
Sanayi Bakanlığı'nın atadığı bir komiser şirket genel kurullarına katılıyor. Hükümet komiseri toplantıda kamuyu temsil ediyor. Bu toplantılarda bulunması yasal bir zorunluluk. Katılmadığı genel kurullarda alınan kararlar geçerli değil. Çünkü kararda komiserinin imzası gerekiyor.  Toplantıya hükümet komiseri olarak Ceyda Çalık ve Ömer Kutlar'ın katılması gerekiyordu.


BORYAD: Devletin yabancı ortaklara bir mesajı

BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan, teknik olarak yeni genel kurul toplantısının 25-30 gün sonra  yapılabileceğini söyledi. Bahçuvan, "Sanayi Bakanlığı komiserinin gelmemesinin devletin Turkcell'in yabancı ortaklarına bir mesajı olduğunu düşünüyorum" dedi. 


'Kötü kokular geliyor Türkiye'nin imajını sarsar'
Ertelenen toplantı sonrası Milliyet'e konuşan TeliaSonera-Alfa tarafı, bağımsız üye Colin  Williams'ın üstlendiği 'Başkanlık' görevi için yeni bir ismi Turkcell'in başına getirmeyi planladıklarını açıkladı. Alfa yöneticileri Oleg Malis ile Alexey Khudyakov'le birlikte konuşan TeliaSonera Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi. Williams'ı telekom tecrübesi olmadığı için değiştirmeyi planladıklarını ifade eden Edström, Altimo'nun danışma kurulunda bağımsız üye olarak görev yapan eski Vodafone Başkanı Sir Julian Horn-Smith'i bu göreve getirmeyi planladıklarını belirtti. 

'Soruşturma istiyoruz'
Cecilia Edström ertelenen toplantıyla ilgili şunları söyledi: "Hükümet komiserlerinin geç kalacakları söylendi ama gelmediler. Bu duyulmamış bir şey. Komiserler cep telefonlarından arandı ama kapalıydı, ulaşılamadı."
Rus Alfa (Altimo) yöneticisi Oleg Malis ise, "Bu işten kötü kokular geliyor. Dünkü toplantıda bir değil, iki komisere de ulaşılamadı. Bir şov yapıldı. Bu tamamen yasadışı bir hareket. Soruşturma açılmasını isteyeceğiz." Malis, bu yaşananların Turkcell için iyi bir gelişme olmadığını belirtirken, Türkiye'nin imajına da olumsuz etki yapacağını, gelişmiş ülkelerde böyle bir durumun olamayacağını söyledi. TeliaSonera-Alfa tarafı bundan sonraki toplantının ne zaman olacağıyla ilgili soruya, Edström, "Kesin bir bilgimiz yok. İki hafta içinde bunu onarmaya çalışacağız. Yönetimi yeniden toplantıyıp aynı ajanda için çalışacağız. Bir kez daha komiserlerin gelmeyeceğini düşünemiyoruz" diye yanıt verdi.

Karamehmet yoktu
Turkcell'de dün yapılması planlanan olağanüstü genel kurul toplantısında işadamı Mehmet Emin Karamehmet yoktu. Şubat sonunda yönetimden ayrılan Karamehmet'i toplantıda kızı temsil etti. Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv toplantı öncesinde merkez binadan ayrıldı. Toplantıya katılanlar isimler şunlardı: Colin Williams Başkan Bağımsız, Bülent Ergin Üye Çukurova, Nazlı Karamehmet Williams Üye Çukurova, Tero Erkki Kivisaari Üye TeliaSonera, Karin Eliasson Üye TeliaSonera Oleg Malis Üye Alfa, Alexey Khudyakov Üye Alfa. 


Telekom'un kârı yüzde 38 artışla 1.9 milyar TL
Türk Telekom Grubu, yılın 9 aylık döneminde net kârını geçen yılın aynı dönemine göre 500 milyon liradan fazla (yüzde 38.2) artırarak 1.9 milyar liraya çıkardı. Aynı dönemde konsolide gelirler, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 1.8 artarak 8 milyar liraya çıkarken, konsolide FAVÖK marjı yüzde 44 olarak gerçekleşti.

Aveva'nın gelirleri yükseldi
Yılın 9 aylık döneminde Avea'nın satış geliri 1.967 milyon TL'ye çıktı. Avea'nın 3. çeyrek abone başına ortalama geliri de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 19.29 liraya çıktı. Yılın 9 aylık döneminde Grubun konsolide faaliyet kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 2.4 milyar liraya ulaştı. Mobil FAVÖK marjındaki iyileşme devam ederken yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 19 oldu. 9 aylık FAVÖK rakamı geçen yılın aynı dönemine kıyasla üç kattan fazla artış gösterdi. ADSL gelirleri ise 330 bin abone artışıyla geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17 artarak 1.8 milyar lira oldu.
Türk Telekom Grubu CEO'su Hakam Kanafani, geçen yıla göre güçlü bir çeyrek geçirdiklerini belirtti. Kanafani, hem sabit hat hem de mobil işlerde bu güçlü performansa katkı sağlarken, mobil sektöründeki çetin rekabet ortamına rağmen Avea'nın daha yüksek marj elde etmeyi başardığına işaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile