Bu sene findikta bereketli bir yil bir beklerken çuvala giren ürünlerle hayal kirikligi yasadiklarini belirten Karan, “2023 yili hasat dönemini bir önceki yila göre önemli bir kayipla kapattik. Bu sene rekolte tahminlerin çok altinda gerçeklesti. Rekoltenin düsük olmasi aslinda üretici basta olmak tüm sektörün kaybidir. Düsük rekolte ihracat rakamlarina da eksi olarak yansiyacak ve ülke olarak findiktan elde edecegimiz döviz girdisi düsecektir. O yüzden findikta daha fazla üretim ve kazanç diyoruz" diye konustu.
Karan, “Findik az olsun, fiyat çok yüksek olsun” söylemlerinin üreticiye bir getirisi olmadiginin altini çizerek “bahçesinden ortalama bir ton ürün alan bir üretici bu sene 350-400 kilogram ürün aldi. Bunu ortalama 100 liradan satti ve eline 35-40 bin lira para geçti. Bir ton findigi olsaydi ve bunu ortalama 85-90 liradan satmis olsaydi eline 85-90 bin lira geçecekti. Yani ürün kaybindan kaynakli 40-45 lira bir kayip söz konusu. Her zaman az üreten degil, çok üreten kazanir” dedi.
Tekelci firmanin yerli alicilari devreden çikarmak istedigini belirten Karan, piyasada olusan findik fiyatlariyla ilgili olarak sunlari kaydetti; “Rekolte düsüklügüne ve arz-talep ticaretine göre serbest piyasada findik fiyati çok kisa bir sürede Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açiklamis oldugu 82,5 liranin üzerine çikarak 100 lira bandini asti. 110 lira bandini gören üreticilerin çogu mantikli olarak ürününü satarak paraya çevirdi. Bilindigi gibi 110 lirayi gören findik güçlü alicilarin müdahalesi sonucu 95 liraya kadar düsürüldü. Su an findik fiyati 100-102 lira bandinda stabil bir sekilde seyrediyor. Findik fiyatlarinin bu tarihten sonra 100 liranin altina düsecegini beklemiyorum.”
Su anda findik alimi yapan manavlarin depolarinin dolu olduguna dikkat çeken Karan, “Üretici kanadinda ürününü satan satti, bekletenlerin ise çok fazla bir kaybi söz konusu degil. Su anda 110 lira bandindan ürün alan manavlar bir kilogram findik satamiyor. Manavlarin dükkanlari agzina kadar dolu. Çogu da 110 liradan aldiklari ürünler. Biz zamaninda ’Bu tekelci zihniyet ne yerli manav, ne tüccar ve ne de sanayici birakacak’ derken kimse bizi dikkatte almiyordu. Simdi herkes dedigimize geldi mi?” seklinde konustu.
Kahverengi kokarca findik için çok ciddi bir tehdit
Findik üreticileri açisindan son günlerde önemli bir gündem haline gelen “Kahverengi Kokarca” zararlisi hakkinda da bilgiler veren Karan, bu zararlinin findik için ciddi bir tehlike oldugunun altini çizerek, “Ordu ilinin bu sene bu zararlidan dolayi basi çok agridi, agrimaya da devam ediyor. Bizde de ayni sorunu yasamamak adina Il Tarim ve Orman Müdürlügü koordinesinde bu zararliyla mücadele noktasinda topyekûn bir seferberlik baslatildi. Artik köylerimizde hatta sehir merkezindeki evlerimizde dahi görmeye basladigimiz bu zararliyi mutlaka ve mutlaka yok etmeliyiz. Çünkü bir ergin kahverengi kokarca gelecek yil 250-300 tane oluyor. Biz bunu yok etmezsek, findik basta olmak üzere tüm tarim ürünlerine musallat olacak ve zarar verecektir. Bu zararli, kis döneminde evlerde kapali alanlarda saklaniyor. Her Giresunlunun köyünde bir evi var mutlaka, köy evlerimizi sik sik kontrol edelim ve bu zararlinin çogalmasina engel olalim” seklinde konusarak üreticileri uyardi.
Karan Açiklamasi 'Findik Fiyati Bu Saatten Sonra 100 Liranin Altina Düsmez'
Giresun Ziraat Odasi Baskani Nurittin Karan, düzenledigi basin toplantisinda 2023 yili findik sezonunu ve gündeme iliskin bazi konulari degerlendirdi.