Karanfil, Veteriner Hekimlerin Sorunlarini Dile Getirdi

Karanfil, Veteriner Hekimlerin Sorunlarini Dile Getirdi

Düzce Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Serif Ali Karanfil, Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayisiyla basin açiklamasi yapti. Serif Ali Karanfil basin açiklamasinda veteriner hekimlerin yasadiklari sorunlari dile getirdi.

Dünya Veteriner Hekimler Günü, Dünya’da, ülkemizde ve Düzce’de kutlaniyor. Gün dolayisiyla Düzce Veteriner Hekimler Odasi Baskani Baskani Serif Ali Karanfil basin açiklamasi yayimladi. Karanfil açiklamasinda veteriner hekimler günü tarihçesine deginerek sunlari belirtti, “Dünya Veteriner Hekimler Günü; Dünya Veteriner Hekimleri Birligi (WVA) ile Dünya Hayvan Sagligi Örgütü’nün (OIE) girisimleri sonucunda 2001 yilindan itibaren her yil Nisan ayinin son Cumartesi günü, o yil için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadir. Dünya Veteriner Hekimler Birligi her yil bu özel gün için bir tema belirlemektedir. 2024 yili için belirlenen tema ’Veteriner hekimler temel saglik çalisanidir’. Ancak ülkemizde yürürlükteki mevzuata ragmen veteriner hekimler kanuna aykiri olarak saglik sinifi disinda degerlendirilmektedir. Kamuoyu ile paylasmak isteriz ki bu alanlarda yasanan olumsuzluklar aslinda, halk sagligi, hayvan ve çevre sagligi ile hayvansal gidaya ulasmada yasanacak sorunlarin tam da odagini olusturmaktadir. Biz Veteriner Hekimlerin istegi, kamuoyunun da bilmesini istedigimiz hak kayiplari sonucu güven ve huzurla icra edemedigimiz meslegimizi daha bir güvenle, istekle, huzurla icra etmektir.”

“Bir kisim magduriyetlerimiz”

Serif Ali Karanfil yayimladigi basin açiklamasina ayrica magduriyetlerine de girerek su ifadeleri kullandi; “1949 yilindan beri her yil için alinan iki aylik fiili hizmet zammi hakki, 2006 yilinda ellerinden alinmistir. Veteriner hekimler birçok yasa kapsaminda saglik sinifinda olmalarina ragmen 2018, 2022 ve 2023 yillarinda diger saglik mensuplarina emeklilikte ek ilave haklar verilirken kapsam disi tutulmusladir. Benzer sekilde Tarim ve Orman Bakanliginda görev yapan teknik sinifin Özel Hizmet Tazminatlari arttirilirken Veteriner Hekimler teknik sinif olmadiklari gerekçesiyle kapsam disi birakilmislardir. 666 Sayili Kanun Hükmünde Kararname ile saglik hizmetleri sinifinda yer alan uzmanlara 185 ile 200 arasinda ek puan verilirken veteriner hekimlere 160 puan verilmesi ile de ayri bir magduriyete neden olunmustur. Ayrica kanunda uzman veteriner hekimlerden ise hiç söz edilmemektedir. Yine teknik siniflara verilen arazi tazminati tüm mesaileri sahada geçen veteriner hekimlere verilmemektedir. 5 yil egitim alan Veteriner Hekimlerle Tarim ve Orman Bakanliginda beraber çalistigi diger meslek mensuplari arasinda da ciddi farklar olusmustur. Tüm Veteriner Hekimler saglikta siddet yasasi kapsami disinda tutuldugundan çalistiklari her alanda siddet girisimlerine açik hale gelmislerdir. Kamu sagligini korurken 2 yil önce görevi basinda sehit edilen Veteriner Hekim Volkan Lale’nin acisi hala ilk günkü gibi tazeligini korumaktadir. Veteriner Fakültesi ögrencilerimizin, hekim yetistiren diger fakülte ögrencilerine saglanan, intörnlük ve staj süreçlerindeki özlük haklarindan mahrum birakilmalari telafi edilmelidir. Bu yil 24.’sünü kutladigimiz Dünya Veteriner Hekimler Günü sebebiyle bir kez daha belirtmek isteriz ki; biz ‘’Veteriner Hekimler Temel Saglik Çalisani’’, ayni zamanda tek saglik konseptinin en önemli degeriyiz. Kamuoyu bilmelidir ki, meslegimizde yasanan olumsuzluklar aslinda, hayvan sagligi, çevre sagligi, ulasilabilir, saglikli et, süt ve diger hayvansal ürünlerde yasanacak sorunlar anlamina gelmektedir. Sorunlarimizin çözüme kavustugu yillar ümidiyle tüm veteriner hekimlere gayretleri için tesekkür ederim” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile