Karantinadaki Putin, Duma Seçimlerinde Internet Üzerinden Oy Kullandi

Karantinadaki Putin, Duma Seçimlerinde Internet Üzerinden Oy Kullandi

Karantinadaki Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, parlamentonun alt kanadi olan Duma’da milletvekillerinin seçimi için internet üzerinden oy kullandi.



Rusya’da halk, parlamentonun alt kanadi Duma’da kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçmek için sabahin erken saatlerinde sandik basina giderken, Kremlin Sarayi çalisanlarinda korona virüs (Covid-19) tespit edilmesinin ardindan kendini karantinaya alan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin de oyunu kullandi. Putin, karantinada oldugu için oyunu internet üzerinden kullanirken, Rusya liderinin oy kullanma ani Kremlin Sarayi tarafindan paylasildi. Görüntülerde, Putin’in oyunu kullanmasi sirasinda bilgisayar ekrani gösterilmedi.

Daha sonra açiklama yapan Putin, “Bugün ülkemizde gerçeklesen 8’nci Duma milletvekilligi seçimleri için 3 günlük oylama basladi.

Gördügünüz gibi karantina kosullari altinda vatandaslik görevimi elektronik ortamda çevrimiçi olarak yerine getirdim. Bu oylama sistemi dünyanin birçok ülkesinde kullaniliyor ve Moskova’da defalarca kez kullanildi. Artik Rusya Federasyonu’nun 7 bölgesinde yasayan vatandaslar da bu hizmeti kullanabilir” diyerek Rusya vatandaslarini elektronik ortamda oylamaya davet etti.

Ülkenin genis bir cografyaya yayilmasi ve korona virüs (Covid-19) tedbirleri nedeniyle 17-19 Eylül tarihleri arasinda gerçeklestirilecek seçimler kapsaminda Ukrayna’dan ilhak edilen Kirim dahil 12 federal bölgenin baskan ve valisi ile 39 bölgede parlamento vekilleri seçilecek. 19 bölgede ara seçimler, 11 bölgenin idari merkezinin parlamento seçimleri ve 5 kentte ise yerel seçimler yapilacak. Rusya Federasyonu genelindeki ve Rusya disindaki temsilciliklerde de 110 milyon seçmen oy kullanabilecek.

Meclisteki 450 sandalye için 14 parti yarisiyor

Rusya’da 19 Eylül Pazar günü aksam saatlerine kadar sürecek olan seçimlerde Duma’daki 450 sandalye için 14 parti yarisiyor. Hem iktidarda bulunan hem de parlamentoda çogunlugu elinde bulunduran Putin’in partisi olan Birlesik Rusya, parlamentoda milletvekilleri bulunan Komünist Parti ile Liberal Demokrat Parti ve Adil Rusya Partisi seçimlerde yine daha fazla milletvekili çikarmak için yarisiyor. Ayrica Elma Partisi, Yeni Insanlar Partisi, Vatan ve Sosyal Adalet Için Emekliler Partisi, Yesiller Partisi, Gelisim Partisi, Sivil Platform, Özgürlük ve Adalet Partisi ve Yesil Alternatif Partisi seçimlerde yüzde 5 barajini geçmeye çalisiyor.

Navalny ile baglantili kurumlar seçimlere katilamadi

10 Haziran tarihinde Moskova Sehir Mahkemesi, Rus muhalif lider Alexei Navalny ile baglantisi olan kuruluslari asirilik yanlisi ilan etmisti. Navalny’nin kurucusu oldugu Yolsuzlukla Mücadele Vakfi, Yurttas Haklarini Koruma Vakfi ve Navalny merkezlerinin yöneticileri ve üyeleri bu karar nedeniyle seçimlerde aday olamadi. Su ana kadar Navalny’nin kapatilan kurumlarinin temsilcilerinden seçimlerde aday çikarilip çikarilmadigina dair ise herhangi bir açiklama yapilmadi.

Rusya’da 5 yilda bir yapilan Duma seçimlerinde 450 milletvekili koltugu için 225 aday parti listesinden, 225 aday ise bagimsiz olarak kendi bölgelerindeki nüfus yogunluguna göre belirlenen imza sayilarina göre aday olabiliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile