Karantinayı reddeden İsveç'te korona virüsüne enfekte olmuş kişi sayısı 4.435 virüsten ölen sayısı ise 180 oldu.
Hükümet, karantinanın ekonomik bir felakete yol açacağını söyledi.
Her ne kadar İskandinav ülkesinin yöneticileri 'bekle ve gör' yönteminde ısrar etse de tıp camiası alarmda
2.000'den fazla doktor, bilim adamı ve profesör tarafından imzalanan bir dilekçe ile hükümet kısıtlamalar yapmaya çağırdı.
Karolinska Enstitüsü'nde bir virüs uzmanı olan Prof Cecilia Söderberg-Nauclér, “Yeterince test yapmıyoruz, izlemiyoruz, yeteri kadar izole etmiyoruz, virüsün yayılmasına izin verdik” dedi.
“Bizi felakete sürüklüyorlar.”
Ancak baş Epidemiyolog Anders Tegnell, hükümet politikalarının etkili olacağı konusunda ısrarcı. Tegnell hükümeti şu sözlerle savundu:
“Gelen hastalarla başa çıkabilmemiz için yayılımı yeterince yavaşlatmaya çalışıyoruz. Bu aşamada daha fazlasını yapmanın herhangi bir fark yaratacağına dair hiçbir kanıt yok.Çok belirli aralıklarla katı önlemler almak ve mümkün olduğunca az bir süre çalışmaya devam etmek çok daha iyi.'
Bir İsveçlinin ebeveynlerinin evini terk etmeleri için yaygın yaş, AB ortalamasının 26 olmasıyla karşılaştırıldığında 18 ile 19 arasında bazı uzmanlar tarafından ülkenin bu geleneğinin virüsün yayılmasını engelleyecek bir etmen olarak değerlendiriyor.
İtalya ve İspanya'nın salgın noktalarında, büyük ailelerin tek bir çatı altında toplanması çok daha yaygın.
Uppsala Üniversitesi'nde bulaşıcı hastalıklar profesörü Björn Olsen BBC'ye “Birkaç nesilden oluşan bir aileniz varsa, elbette hızlı bir şekilde yayılacaksınız.Stockholm'de, İsveç'teki büyük şehirlerde yaşayan çok sayıda bekar insanımız var ve bu biraz daha yavaş olabilir.” dedi.
Karantinayı reddeden tek ülke: İsveç
Dünyada korona virüs salgını yaşanmasına rağmen karantinayı reddeden tek ülke İsveç'te sağlık sektörü çalışanları isyanda. Hükümet tedbir almamakta direniyor.