NURAN ERKUL - Güneş enerjisi potansiyelinin değerlendirilmesi için geçen ay şirketlerin ilgisine sunulan Konya-Karapınar'ın toplamda 1,8 milyar tonluk kömür rezervi de 2017 sonu itibarıyla yatırımcıya açılacak.
AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Bakanlığın yerli ve yenilenebilir kaynaklarını değerlendirme çalışmaları kapsamında yeni kömür rezervleri de yatırımcının ilgisine sunulacak.
Bakanlık 21 Kasım'da son tekliflerin verileceği Çayırhan B sahası ile toplam 7 milyar tonluk kömür rezervini gelecek birkaç yıl içerisinde değerlendirirecek.
Çayırhan B, Konya-Karapınar, Eskişehir-Alpu, Trakya Kömür Havzası ve Afyon-Dinar sahalarında bulunan 7 milyar tonluk rezerv ile Türkiye'de 2020'ye kadar en az 5 bin megavatlık yerli kömüre dayalı termik santral kurulacak.
Söz konusu santraller, Bakanlığın Çayırhan B sahası ile Türkiye'de ilk kez uygulamaya başlayacağı açık eksiltme usulüyle ekonomiye kazandırılacak.
Bu sahalar arasında 1,8 milyar ton ile en büyük rezerve sahip Konya-Karapınar sahası 2017 sonu itibarıyla yatırıma açılacak. Burada, 3 ile 4 bin megavat arasında bir kapasitede elektrik üretim santrali kurulacak.
Bu arada Konya-Karapınar Kömür Havzası'nda uluslararası standartlara uygun kaynak ve rezerv raporu hazırlanmasına yönelik rezerv geliştirme sondajlarına da başlandı.
Karapınar'a yapılacak 1,5 milyar doları bulan güneş enerjisi yatırımından sonra, bölgenin yerli kömür rezervleri de böylece ekonomiye artı değer sağlayacak.
- Kömür gazlaştırma ile 2,6 milyar dolar cepte
Kömürün gazlaştırılarak belli ürünlere dönüştürülmesini ve ithal edilen bazı petro kimyasalların yerli kaynaklarla üretilmesini sağlayacak 'Kömür Gazlaştırma Projesi'ni hayata geçirmek için de önemli adımlar atılıyor.
Manisa'nın Soma ilçesindeki 285 milyon ton rezervli bir sahada gerçekleştirilecek bu proje kapsamında 200 megavatlık termik santral kurulacak, yılda 433 bin ton amonyak, 1 milyon ton üre ve 1 milyar metreküp sentetik doğalgaz veya 540 bin ton metanol türevleri üretilecek.
Üretilecek bu ürünler sayesinde cari açığını yılda 2,65 milyar dolar azaltmayı planlayan Türkiye, gazlaştırma projesiyle yerli kaynakları ekonomiye kazandırarak enerji arz güvenliğine de katkı sağlamayı hedefliyor.
Ayrıntılı fizibilite çalışmaları tamamlanan proje için bu yıl alınacak Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı sonrasında ortak girişim şirketi kurulması gündeme gelecek.
- Bakan Albayrak'tan yerli kömür vurgusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakanlığı'nın 2017 bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, Türkiye'nin ihtiyacı olan yüksek kalorili kömür aramalarına ağırlık verileceğini belirterek, 'Bu amaçla 600 bin metre sondaj yapılması hedeflenmiştir. Diğer kaynaklar için yapılacak olan sondajlarla birlikte bu değeri 1 milyon metreye ulaştırmayı hedefliyoruz. Yerli kömürün kullanımını arttırmaya yönelik üst politika belgelerinde ve Bakanlığımız stratejik planında önemli hedefler belirlenmiştir. 2019 yılına kadar yerli kömür kaynaklı elektrik üretimimizin yıllık 60 milyar kilovatsaate çıkarılması amaçlanmaktadır.' ifadelerini kullanmıştı.
Bakanlık, Çayırhan B sahasında 700-800 megavat, Konya-Karapınar'da ise bin megavatlık bir güneş enerjisi santrali kurulması için ihale şartlarını açıklamıştı. Bu iki sahanın yatırım bedelinin toplamda 2,5 milyar doları bulması bekleniyor.
Karapınar'a Çifte Enerji Yatırımı
KonyaKarapınar'ın 1,8 milyar tonluk kömür rezervi 2017 sonu itibarıyla yatırımcıya açılacak Bölgede uluslararası standartlara uygun kaynak ve rezerv raporu hazırlanmasına yönelik rezerv geliştirme sondajlarına başlandı.