Karapınar'da 'Mera Tipi Çok Yıllık Yem Bitkisi Çeşitlerinin Islahı' Projesi

"Mera Tipi Çok Yıllık Yem Bitkisi Çeşitlerinin Islahı" adlı Tübitak 1003 projesi kapsamında, yem açığının kapatılması, kaliteli süt ve et üretimi amacıyla Karapınar ilçesinde "otlak ayrığı" bitkisi yaygınlaştırma çalışması yürütülüyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Acar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yaptığı konuşmada, bu projenin Türkiye'de hayvancılığın geliştirilmesi için büyük önem taşıdığını söyledi.

Projenin, ucuz kaba yem kaynağı olan mera alanlarına uygun çeşit adaylarının belirlenmesini ve tohumluk üretim programının başlatılmasını kapsadığını antalan Acar, "Aynı zamanda meraya uygun çeşit ıslah programlarının oluşturulmasını ve ülkesel gen kaynaklarının toplanmasını kapsıyor. Mera alanlarından, kuraklığa dayanıklı cinslerin başında gelen otlak ayrığı, tohum toplama çalışması yapılmaktadır. Toplanan tohumlar gözlem bahçelerine ekilerek, karakterizasyonları yapıldıktan sonra ümitvar görülen hatlar ıslah programına dahil edilecektir" diye konuştu.

Otlak ayrığının ot kalitesi yüksek, uzun ömürlü, otlatmaya dayanıklı çok yıllık buğdaygil yem bitkisi olduğunu belirten Acar, şunları kaydetti:

"Otlatma düzenine uyulduğu takdirde 15-20 yıl verimliliğini koruyabilir. Sıcak ve kurak geçen yaz dönemini dormant durumda geçirerek Sonbaharda otlatma yapılacak kadar tekrar gelişme gösterir. Kurağa oldukça dayanıklıdır. Lezzetli ve kaliteli bir ot üreten otlak ayrığı, hayvanlar tarafından sevilerek tüketilir.Karapınar ekolojik yapı olarak oldukça zor alan. Marjinal diyebileceğimiz bölgeler var. Bu bölgelerde yetişen bitkiler mera ıslah çalışmasında çok önemli. Karapınar’da topladığımız bitkiler Mera ıslah çalışmasında kullanılacak temel bitkilerden birisidir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile