Karapınar YEKA İhalesi Başladı

Kilovatsaat başı tavan fiyatın 8 dolar/cent olarak belirlendiği ve açık eksiltme usulüyle gerçekleştirilen Karapınar YEKA ihalesine 4 konsorsiyum katılıyor.

Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalesi, 4 konsorsiyumun katılımıyla Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında başladı.

Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES ihalesine, Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyoncu- Hanwha Grubu, Çalık Enerji - Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu katılıyor.

İhale komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan yürütüyor. Söz konusu ihale kilovatsaat başına elektrik enerjisi alım tavan fiyatı olarak belirlenen 8 dolar/cent üzerinden açık eksiltme usulüyle gerçekleştiriliyor.

İhale sonrasında yapılacak proje kapsamında, Türkiye'de yılda minimum 500 megavat fotovoltaik modül üretim kapasitesine sahip fabrika kurulumu gerçekleştirilecek ve 10 yıl boyunca da Ar-Ge yapmak şartıyla Karapınar YEKA’da bin megavatlık bağlantı kapasitesi tahsisi yapılacak.

Şartnamede, ilk 500 megavattaki yerlilik oranının yüzde 60, ikinci 500 megavattaki yerlilik oranının da yüzde 70 olması hedefi yer alıyor.

Sözleşme imzalanmasını takip eden 21 ayda kurulacak olan fabrikada üretilecek fotovoltaik modüller sahada kullanılacak.

Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Karapınar YEKA-1 GES, enerji sektöründe yerlileştirme şartına ve YEKA bazlı fiyat belirlenmesi esasına dayalı ilk uygulama olacak. Söz konusu proje ile gelecek yıllarda yenilenebilir elektrik ve ekipman üretiminin artırılması, teknoloji transferi yapılması ve dışa bağımlılığının azaltılmasına önemli katkılar sağlanması hedefleniyor.

Proje ile 1,3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilmesi beklenirken, kurulacak santralden yılda yaklaşık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek ve 600 bin evin ihtiyacı karşılanacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile