YÖK'ün farklı katsayı uygulamasına geçmesiyle başlayan tartışmalar devam ediyor. Meslek liseleri ile genel liseler arasında 10 puan farkın oluşmasına en ciddi eleştiriler ise YÖK'ün içinden geliyor.
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, farklı katsayı kararının kanuna, pedagojiye ve eğitim sistemine aykırı olduğunu söylüyor. Genel kurul üyelerinin tamamına yakınının 'farklı katsayı' konusunda ikna ve tatmin olmadığını vurgulayan Ömer Demir, "Ancak mahkeme kararına uymak zorundaydık. Hiçbirimizin de içine sinmedi." diye konuşuyor.
Yükseköğretime girişi düzenleyen Yükseköğretim Kanunu'nun 45. maddesinin okunmasını isteyen YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, "Maddenin neresinde farklı katsayı yazıyor, biri bana göstersin. Kanunlarda kesinlikle meslek öğretimine devam etmek isteyenlere pozitif ayrımcılık öngörülüyor, alan dışında gitmeyi engelleyen ima yollu bile bir hüküm yok." ifadelerini kullanıyor. Genel kurul üyelerinin kendisi dahil tamamına yakınının katsayı farkı uygulanması konusunda ikna olmadığının altını çizen Ömer Demir, yargı kararına uymak için bu karara imza attıklarını belirtiyor.
Farklı katsayı konusunun sadece meslek liselerini değil, genel lise öğrencilerini de etkilediğini hatırlatan YÖK Başkan Vekili, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Fen alanından mezun olan birine kesinlikle eşit ağırlığa geçemezsiniz diyoruz veya eşit ağırlıklı bir öğrenciye sözel tercih yaptırmıyoruz. Bunun, yönlendirmeyle açıklanması mümkün değil. İnsanın tercihlerinde değişiklik yapma hakkını elinden almaya kim meşru bir açıklama getirebilir? Yönlendirme, insanların tercihlerinden vazgeçmesini imkânsız kılmak değil ki. İnsan tüm tercihlerinden vazgeçebilir. Daha önce tıpı seviyordur, vazgeçmiştir, hukuku seviyordur şimdi vazgeçmiştir. Vazgeçme hakkını insanın elinden nasıl alırsınız? Akıl almaz bir şey bu."
Meslek lisesi öğrencileri buruk: Neden 10 puan geriden başlamak zorundayız?
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Danıştay'ın 'ölçülülük' ilkesini gündeme getirmesinin ardından katsayı uygulamasına geri dönmek zorunda kaldı. Bu karar, sınava eşit şartlarda girmeyi bekleyen meslek lisesi öğrencilerine buruk bir sevinç yaşattı. Çünkü yeni uygulamayla 10 yıldır süren katsayı mağduriyeti azalarak devam etmiş oluyor. Üniversite sınavına, düz lisede okuyan akranından 10 puan geride başlayacak olan meslek lisesi mezunu Büşra Kıldır, büyük bir haksızlığa maruz kaldıklarını söylüyor. "Neden ben arkadaşımdan 10 puan geride başlamak zorundayım?" diye soran Kıldır, kısa bir süre içinde yapılan farklı değişikliklerin kafalarını karıştırdığını belirtiyor.
Üniversite sınavında 1 puanın bile büyük önemi olduğunu vurgulayan meslek lisesi mezunu Hülya Yardım da, "Katsayı adaletsizliğine artık kimsenin tahammülü kalmadı. Sınava 10 puan geride başlamamızın haksızlık olduğunu, bu engelleri koyanlar da en bizim kadar iyi biliyor." ifadelerini kullanıyor. YÖK Genel Kurulu, meslek liseliler ve alan dışı tercihte bulunacaklar için yeni katsayıyı 0,13, genel liseliler ve alan içi tercih yapacaklar için ise 0,15 olarak belirlemişti. Buna göre bir meslek lisesi öğrencisinin, genel lisede okuyan bir akranına yetişebilmek için fazladan 8 soru çözmesi gerekiyor.
YÖK'ün dengeleri korumaya çalıştığını aktaran FEM Dershaneleri rehberlik uzmanı Faruk Ardıç ise alınan kararın meslek liselilerin mağduriyetini devam ettirdiğini vurguluyor. Meslek liseli adayların geçmiş döneme göre daha avantajlı olduğunu aktaran Ardıç, katsayının oluşturduğu puan farkını şöyle açıklıyor: "Örneğin, imam-hatip lisesi mezunu bir aday; ilahiyat tercihi yaparsa AOBP 500*(0,15+0,05)=100 puan eklenecek. Aynı aday hukuk tercihi yaparsa ilgili puanına 500*0,13=65 puan eklenecek. Meslek liseli bir adayın genel lise mezunu öğrencilerle aralarındaki 10 puan farkını kapatabilmesi için fazladan 4-5 matematik sorusu yapması gerekecek."
Öğrenci velisi Maide Uçkan: Yeni düzenlemenin haksızlığı gidermediği ortada. Katsayının tamamen kaldırılması gerekiyor. Meslek liseli kızımın daha fazla mağdur edilmesini istemiyorum.
İnönü Teknik Meslek Lisesi'nden mezun öğrenci Büşra Kıldır: Meslek liseliyiz diye bizi geriden başlatıyorlar. Bu konuda yapılan farklı düzenlemeler bizi çok yordu. Artık derslerime konsantre olamıyorum, sürekli bir kafa karışıklığı var. Bizi yurtdışına gitmeye mecbur etmesinler. Bizi daha fazla mağdur etmesinler.
Öğrenci velisi Mehmet Sıdık Güzeldere: Sınavda çok küçük bir fark bile binlerce kişinin gerisinde kalmanıza neden oluyor. Oğlum, iletişim meslek lisesinde okuyor. Katsayı kalktığında sevindik, dershaneye yazdırdık. Şimdi yeniden katsayı engeli konuldu. Oğlum da dershaneye gitmek istemiyor. Gençlerimiz katsayı gibi saçma bir tartışma uğruna hayal kırıklığına uğratılıyor.
Adaletsizliğe tahammülümüz kalmadı
Bilgisayar bölümü mezunu Hülya Yardım: Eski sisteme nazaran şimdiki düzenleme daha iyi diyebiliriz. Ama değil 10 puan, 1 puan bile geride sınava başlamamızın haksızlık olduğunu, bu engelleri koyanlar da en az bizim kadar iyi biliyor. Artık adaletsizliğe tahammülümüz kalmadı.
'Karar içimize sinmedi'
YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Ömer Demir, 'Kanunda farklı katsayı yok, karar içimize sinmedi' dedi.