Karatay'a Günlük 700 Ton Kapasiteli 'Tahil Kurutma Tesisi' Kazandiriliyor

Karatay'a Günlük 700 Ton Kapasiteli 'Tahil Kurutma Tesisi' Kazandiriliyor

Konya’nin merkez Karatay Ilçe Belediyesi, tarima yönelik yenilikçi çalismalariyla üreticiyi desteklemek için Kizören ve Yarma Mahallelerinde “Tahil Kurutma Tesisi” kuracak.

Karatay Belediyesi, Karatay Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Karatay Ziraat Odasi ve Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi ortakligiyla, Kizören ve Yarma Mahallelerinde günlük 700 ton kapasiteli kurutma tesisi kurulmasi için protokol imzalandi. Kizören ve Yarma Mahallelerine kurulacak tesisler genis bir bölgede çiftçilere hizmet verecek ve ürünlerin kurutulmasi asamasinda yasanan hasat sonrasi kayiplar en az seviyeye indirilmis olacak. Tesislerde; fasülye, ayçiçegi ve misir gibi ürünler kurutularak katma degeri arttirilacak. Böylelikle mevcut tarimsal üretim yapan isletmelerin üretim gideri azalarak net kari artacak, yine çiftçilerin yeni tarimsal mekanizasyon ve tekniklerinin ögrenilmesi saglanacak.

“Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin her zaman yanindayiz”

Karatay’in tarimsal verimliligine katki saglayacak önemli bir adim attiklarini ifade eden Karatay Belediye Baskani Hasan Kilca Tahil Kurutma Tesisi’nin, Kizören ve Yarma Mahallelerine hayirli olmasini diledi. Tarima yönelik yenilikçi çalismalara her zaman destek verdiklerini söyleyen Baskan Kilca, “Karatay Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz, Ziraat Odasi Baskanligimiz ve Belediyemiz is birliginde bölgemize iki ayri noktada Tahil Kurutma Tesisini kazandiracagiz. KOP Idaresi Baskanligimiza projemize destek verdigi için tesekkür ediyorum. Toplamda 8 milyon 350 bin TL’ye mal olacak tesisimizin büyük bölümünü KOP Idaresi Baskanligimiz karsiliyor. Bir kisminin finansmanini belediyemiz bir kismini da Ziraat Odasi Baskanligimiz karsiliyor. Belediye olarak çiftçilerimizin ve üreticilerimizin her yanindayiz ve onlara destek veriyoruz. Kurakligin ve susuzlugun konusuldugu bugünlerde bu tür kurutma tesislerinin önemi daha da artiyor. En kisa sürede hayata geçirecegimiz projemizin Konya’miza, Karatay’imiza hayirli olmasini temenni ediyor, tüm paydaslarimiza da destekleri için ayri ayri tesekkür ediyorum” dedi.



“Ürünlerin katma deger artacak”

Konya Ovasi Projesi Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Murat Karakoyunlu; Tahil Kurutma Tesisinin faaliyete geçmesi ile ürünlerin daha nitelikli hale gelecegine dikkat çekerek bölge çiftçisine katma deger saglayacagini aktardi. Karakoyunlu, “Karatay’daki ürünlerin daha nitelikli hale getirilmesi ve çiftçinin ürününden hizli bir sekilde sonuç alabilmesini saglayacak bir projeyi birlikte hayata geçiriyoruz. Ürünün üretilmesinden ziyade katma degerli hale getirilmesi her seyden önemli. Üreticinin ürettigi üründen daha fazla gelir elde ediyor olmasi gelecek senelerde de ayni üretimini devam etmesi onlari motive edici ve bölgemize deger kazandirici bir hale geliyor. Bu çerçevede bugün imzaladigimiz protokolün en önemli kismi, ürünün nitelikli kaliteli hale getirilmesini saglamaktir. Bunun için iki tane önemli kurutma tesisini kazandiriyoruz. Is birlikleri için Karatay Belediye Baskanimiza, Ziraat Odasi Baskanimiza ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüze tesekkür ediyorum. Bölgemiz için hayirli ugurlu olmasini diliyorum” seklinde konustu.

“Kurutma tesisi acil bir ihtiyaçti”

Karatay Ziraat Odasi Baskani Rifat Kavuneker, Konya belediyelerinin ve KOP Idaresi Baskanliginin her zaman destekçileri oldugunu söyledi.

Kavuneker Karatay Ilçe Tarim Müdürlügüne de katkilarindan dolayi tesekkür etti. Kurutma Tesisinin aciliyetine vurgu yapan Rifat Kavuneker, “KOP Bölge Kalkinma Idaresine, Karatay Belediyemize, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügüne tesekkür ediyorum. KOP Bölge Kalkinma Idaresi ve belediyelerimiz Konya tariminin yanindalar. Bizlere yatirim ve projeleri ile her zaman destek veriyorlar. Kurutma Tesisi acil bir ihtiyaçti. Mevsimsel degisiklikler de bu ihtiyaci artirdi. Yeni ürünlerin ekilebilmesi için bazi ürünlerin erken ekilip kurutulmasi gerekiyor. Tesis bu ihtiyaca cevap verecek. Tahil Kurutma Tesisini ilçemize kazandiran basta KOP Baskanimiza ve Karatay Belediye Baskanimiza sahsim ve çiftçilerimiz adina çok tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Çiftçilerimiz daha hizli üretim yapacak”

Son olarak konusan Karatay Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Erdem Gezgin, iki farkli bölgede hayata geçirilecek olan projenin hayirli olmasini diledi. Gezgin; Tesisler ile birlikte daha hizli üretimin yapilacagini söyledi.

Erdem Gezgin, “KOP Bölge Kalkinma Idaresi, Karatay Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügümüz, Karatay Belediyemiz ile Karatay Ziraat Odamizin ortakligiyla iki yari bölgede Kurutma Tesisi Karatay’a kazandiriliyor. Tesisle beraber daha bereketli ve daha hizli üretimler yapilacak ve ayni zamanda katma degeri yüksek ürünler elde edilecek. Bu düsüncelerle tesislerin çiftçilerimize ve Konya’miza hayirli olmasini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan KOP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanliginda Kizören ve Yarma Mahallelerine kazandirilacak olan projenin imzalari atildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile