Karavanda Talep Artisi Devam Ediyor

Karavan üreticisi Atilla Savasçi: 'Siparislerimiz oldukça yogun. Motokaravan için yaklasik 3,54 aylik, çekme karavanlara ise 4560 gün sonraya sira veriyoruz' Karavan üreticisi Zafer Urundas: 'Türkiye, Avrupa'nin karavan üssü olabilir. Sektörün yaptigi karavanlar yurt disina gidiyor. Araç firmalari bize gönderiyor, biz burada karavana dönüstürüp onlara veriyoruz. Çünkü Avrupali istedigi ürünü bize yaptirabiliyor. Biz paket olarak degil, butik olarak hizmet veriyoruz'

YUSUF SAHBAZ - Yeni tip koronavirüs salgininin (Kovid-19) basladigi dönemde talep patlamasiyla karsi karsiya kalan karavan sektörü, artan üretici sayisina karsin taleplere yetismekte zorlaniyor.

Salginla bilirlikte tüketici tercihi degisikligi yasayan sektörlerin basinda turizm geliyor. Dogaya dönüs ve mavi turlara ilgi artarken çadir, kamp ve karavan turizminde yogunluk yasaniyor.

Tatilcilerin "sakinlik" ve "çabuk ulasabilirlik" arayisiyla tercih ettigi karavanda üretici sayisi da taleple dogru orantili olarak artiyor. Üretim kapasitesi artan sektör, yüksek talebi karsilamakta yetersiz kaliyor.

Durum böyle olunca bugün verilen siparisler en erken 3 ay sonra teslim edilebiliyor.

- "Motokaravan için 3,5-4 aylik, çekme karavanlara ise 45-60 gün sonraya sira veriyoruz"

Izmir'de karavan üreten bir firmanin Genel Müdürü Atilla Savasçi, AA muhabirine, yaklasik 2 yildir karavana sürekli artan bir ilgi oldugunu söyledi.

Karavanin herkesin hayallerini süsledigine isaret eden Savasçi, "Siparislerimiz oldukça yogun. Motokaravan için yaklasik 3,5-4 aylik, çekme karavanlara ise 45-60 gün sonraya sira veriyoruz" dedi.

Üretimde bir çok malzemenin ithal olduguna deginen Savasçi, bunun yerlilestirmesi konusunda da sektörün çabalari oldugunu aktardi.

Savasçi, "Emeklisinden, yeni evlenenine, yalniz yasayandan ailelere her kesimden yogun bir ilgi var. Fiyatlar ise 150 bin liradan basliyor." ifadelerini kullandi.

Karavanda en büyük sorunlarindan birinin park yeri oldugunu aktaran Savasçi, son zamanlarda bu anlamda girisimler oldugunu belirtti.

Sektörde ciddi bir ihracat hazirligi olduguna da vurgu yapan Savasçi, "Ihracat ayagimizi da güçlendiriyoruz. Kibris ile görüsmelerimiz devam ediyor. Amacimiz ihracati da gelistirmek." diye konustu.

- "Türkiye, Avrupa'nin karavan üssü olabilir"

Karavan üreten bir baska firmanin kurucusu Zafer Urundas da geçen seneye göre satislarin daha iyi oldugunu söyledi.

Salginla birlikte karavan yapiminda kullanilan araçlarin yurt disindan gelmekte zorlandigina deginen Urundas, "Durum böyle olunca ikinci el piyasasi gereginde fazla yükseliyor. Hatta araç da bulamiyoruz." dedi.

Artan taleple birlikte üretici sayisinin da arttigini vurgulayan Urundas, sunlari kaydetti:

"Türkiye, Avrupa'nin karavan üssü olabilir. Sektörün yaptigi karavanlar yurt disina gidiyor. Araç firmalari bize gönderiyor, biz burada karavana dönüstürüp onlara veriyoruz. Çünkü Avrupali istedigi ürünü bize yaptirabiliyor. Biz paket olarak degil butik olarak hizmet veriyoruz."

Urundas, yetismis eleman bulmakta zorlandigini belirterek, bu konuda teknik liselerde adimlar atildigini ifade etti.

Urundas, "Biri gelse ve 'Karavan istiyorum' dese en erken nisan veya mayis diyecegiz. O zamana kadar doluyuz. Sektörün geneli böyle." dedi.

Bir çok imalatçinin ihracat yapmaya da basladigini dile getiren Urundas, "Çok daha makul fiyattan, çok fazla ürün çesidi sunabiliyoruz. Bu da bizi ihracatta öne çikiyor. Bu konuda destek alirsak ciddi miktarda dövizi Türkiye'ye kazandirabiliriz." diye konustu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile