Karaya Oturduktan Sonra Parçalara Ayrilan Gemi

Karaya Oturduktan Sonra Parçalara Ayrilan Gemi

Kastamonu’nun Cide ilçesi açiklarinda karaya oturan yük gemisini kurtarma çalismalari, 1 yil geçmesine ragmen devam ediyor. Üzerinde lüks araçlarin, elektronik cihazlarin tahliye edilmesinin ardindan gemi, parçalanarak limana tasiniyor.

Yunanistan’daki Pire Limanindan Gürcistan’a giderken dümeninin kilitlenmesi neticesinde sürüklenen gemi, 2 Nisan 2023 tarihinde Kastamonu’nun Cide ilçesine bagli Alayazi köyü açiklarinda karaya oturdu. Antigua ve Barbuda bandrali "Maren" adli yük gemisini kurtarma çalismalari, kazanin üzerinden 1 yil geçmesine ragmen halen devam ediyor. Altinda yaklasik 50 metrelik yirtik olustugu ögrenilen gemindeki 490 konteyner tahliye edilerek Samsun Limanina götürüldü. Samsun’da Gümrük Müdürlügü ekiplerince yapilan incelemelerin ardindan konteynerler baska bir gemi ile Gürcistan’a gönderildi.

Aldigi hasar sebebiyle tamirinin yapim maliyetini geçtigi gerekçesiyle konteynerleri bosaltilan gemi, parçalara ayrilmaya baslandi. Kazanin üzerinden yaklasik 1 yil geçmesine ragmen gemideki çalismalar devam ediyor. Gemideki hurdalar parçalara ayrilarak Cide ilçesindeki Ilyasbey Limanina tasiniyor. Hurdaya çikartilacak olan gemiden ise sadece gövde kismi kaldi.

Cide’de Ilyasbey köyü Muhtari Ahmet Sevinç, “Alayazi köyünde yaklasik 7-8 ay önce bir yakinimizin cenazesine katilmistik. Karadeniz’e baktigimizda gemi limanda tasa oturmustu. Tastan da bir türlü kurtarilamadi. Kurtarilamadigi için Maren gemisi denizde kaldi. Su anda geminin kesimi devam ediyor. Parçalarini Ilyasbey limanina götürüyorlar. 2-3 ay süren bir dönemde geminin yüklerini bosalttilar. Simdi de halen kesip parçalara ayrilmasi devam ediyor, buradan da parçalari gemilere yükleyip götürecekler” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile