Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bol miktarda yetişen karayemiş meyvesinin yüksek oranda antioksidan içerdiği, diyabette ve kanser tedavisinde etkili olduğunun belirlendiğini kaydeden Prof. Dr. Ali İslam, sağlık açısından da önemli bir görevi yerine getirdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Ali İslam, “Karayemiş meyvesi yaygın Karadeniz bölgesinde diyabet için bitkisel tedavi olarak kullanılır. Meyveler önemli miktarda antioksidan içerir. Bu durum pek çok çalışmalar ile bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Karayemişin anti-diyabetik etkilerinin araştırılması üzerine İstanbul Üniversitesi ile fareler üzerinde bir çalışma yürüttük. Çalışmalar sonunda karayemiş meyvelerinin, deneysel diyabet ve onun komplikasyonlarının gelişmesine karşı koruyucu etkileri olduğu ortaya çıktı” dedi.
Araştırmalar sonucunda 1 kilogram karayemişte 2 bin 215 ml potasyum, 55 ml sodyum, 179 ml magnezyum, 153 ml kalsiyum, 0.9 ml bakır, 1.9 ml çinko, 8.3 ml demir ve 24.2 ml mangan tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. İslam, “Karayemişin antioksidan kapasitesinin de oldukça yüksek olduğu tespit edildi. Karayemişten elde edilen antioksidanlar vücudu ultraviole ışınlar, radyasyon, tarım ilaçları yanmış gıdalar, katkı maddeleri, sigara, alkol, egzoz dumanı ve stres gibi çevresel faktörlerin oluşturduğu oksitadif zararlara karşı vücutta hücre yenilenmesi sağlar” diye konuştu.
Prof. Dr. Ali İslam, karayemişin ticari değerinin de yüksek olduğuna dikkat çekerek kapama karayemiş bahçelerin kurulmasını tavsiye etti.
Karayemiş Eczane Gibi
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İslam, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ‘taflan’ olarak adlandırılan karayemiş meyvesinin özellikle şeker hastaları açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.