Karayılan'dan İmralı şifreleri

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Öcalan'ın kendilerine İmralı'daki görüşmelerin içeriğine ilişkin 5 sayfalık bir mektup gönderdiğini söyledi. Karayılan üzerinde anlaşılan konularda devletin bugüne kadar adım atmadığını ileri sürdü.

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Öcalan'ın kendilerine İmralı'daki görüşmelerin içeriğine ilişkin 5 sayfalık bir mektup gönderdiğini söyledi. Karayılan üzerinde anlaşılan konularda devletin bugüne kadar adım atmadığını ileri sürdü.

KUZEY IRAK GÜNCESİ

8 KASIM 2010 SAAT: 18.00

ANKARA

Diyarbakır Valiliği, İl Genel Meclisi’nin 91 köy tabelasına Türkçenin yanı sıra Kürtçe isimlerinin de yazılması kararını iptal etti. DHA’nın dünkü haberine göre valilik, yargı kararlarını göz önüne alarak İl Genel Meclisi kararının ‘yok hükmünde’ olduğunu belirtti.
BDP, anadil talebinin temel politika haline dönüştürülmesine karar verdi. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre, parti meclisi üyeleri, il başkanları, il belediye başkanları, MYK üyelerinin iki gün süren toplantısında alınan karara göre, siyasi çalışmalarda daha fazla Kürtçe kullanılacak.


PKK

PKK tepe yöneticisi Murat Karayılan, Öcalan ile devlet yetkililerinin karşılıklı yapılacaklar konusunda anlaşmaya vardıklarını ileri sürerek “Biz kendi cephemizden yapılması gerekenleri yapmış ve yapmaktayız. Bunun karşısında devletin ve hükümetin de yapması gerekenleri yapması gerekiyor” diye konuştu. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre Karayılan, Öcalan’ın kendilerine 5 sayfalık bir mektup gönderdiğini, bu mektuptan, İmralı’da yürütülen görüşmelerin içeriğinden haberdar olduklarını belirterek “Hangi konularda nasıl bir görüşme durumunun olduğunu ben değil, bizzat görüşmeyi yapanlar, isterlerse açıklayabilirler. Bu konuda tartışmaların hangi düzeyde olduğunu bilmekteyiz. Fakat şimdiye kadar devlet tarafı görüşmede çizilen çerçeveye pek uymamıştır” dedi. Henüz bir çözüm durumunun olmadığını vurgulayan Karayılan şöyle konuştu: “Bunun için biz her iki-üç ayda toplanıp durum değerlendirmesi yapacağız. Mesela mart ayında ciddi bir durum değerlendirmesi yapmamız gerekiyor.” Karayılan kendilerinin A, B ve C planlarının olduğunu da kaydetti.

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR

BDP’nin kararı PKK’nın mahkemeler dahil her alanda daha fazla Kürtçe kullanılması yönünde yaptığı çağrıya paralellik taşıyor ve önümüzdeki günlerde sivil itaatsizlik kampanyalarının en önemli temasına işaret ediyor.
Karayılan’ın bugün de devam edecek olan açıklamaları İmralı ile devlet arasında bir ‘mutabakat’ oluştuğunu ve bu mutabakata ilişkin bilginin kendilerine -5 Kasım tarihli “PKK’dan TAK’a sert tavır: Bir daha olursa hesap sorarız” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde dikkat çekildiği gibi- mektup yoluyla devlet tarafından ulaştırıldığını teyit ediyor.
Eylemsizlik dönemini seçimlere kadar uzattıklarını ve bu karara harfiyen uyulmasını sağladıklarını belirterek kendileri açısından bu mutabakata uygun davrandıklarını söyleyen Karayılan, ‘devletin üstüne düşeni yapmaması’yla TSK operasyonlarının, KCK davasında tutukluluk hallerinin ve BDP taraftarlarına yönelik gözaltıların devam etmesini ima ediyor.
Daha da önemli olarak mart ayında kapsamlı bir toplantı yapacaklarını söyleyen Karayılan, o tarihe kadar beklentilerine yanıt gelmemesi halinde seçime 2-3 ay kala AKP’yi sıkıştıracak bir politika izleyeceklerini hissettiriyor.
Diğer bir ifadeyle Karayılan, baharla birlikte saldırıya geçerek AKP’ye oy kaybettirme kartını oynayabileceklerinin sinyalini veriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile