MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin Türkiye'deki karayollarında kaç ekolojik köprü bulunduğu ve buna ilişkin çalışma yürütüp yürütülmediğine ilişkin yazılı soru önergesini yanıtlayan Eroğlu, Türkiye'de hızla gelişen ulaşım hatlarının ve özellikle otoyol ve bölünmüş yolların yaban hayatını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Eroğlu, hayvan hareketlerine tamamen veya kısmen engel olmanın, yaban hayvanlarının yollarda ölmesinin ve yaban hayatı kaynaklı trafik kazalarının yol açtığı can ve mal kayıplarının bu etkilerin en önemlileri olduğunu kaydetti.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın, başta korunan alanlar olmak üzere ülke sathında ulaşım altyapısının yaban hayatına olumsuz etkilerinin araştırılması ve gerekli önlemlerin alınması adına çalışmalar yaptığını anlatan Eroğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü internet sitesinde KARAYAP (Karayolları Dışında Yaban Hayvanı Ölümleri Projesi) başlığı altında yeni bir çalışmanın hizmete sokulduğunu ifade etti.
Taşıt çarpması sonucunda bir yaban hayvanı ölümünün elektronik ortamda bir karayolları haritasına kaydedileceğini anlatan Eroğlu, bu kayıtların bir araya getirilmesiyle istatistiksel verilerin toplanacağını belirtti.
Eroğlu, böylelikle kazaların sık olduğu bölgelerin tespit edileceğini kaydetti.
Toplanan verilerin istatistiki açıdan anlamlı olabilmesi için verilerin bir süre daha toplanmasına ihtiyaç olduğunu belirten Eroğlu, "Toplanan veriler daha sonra Karayolları Genel Müdürlüğü ile paylaşılacak, gerekli görülen yerlere yaban havanı geçişi için Adana-Şanlıurfa otoyolu Pozantı mevkiinde yer alan yaban hayatı geçidine benzer geçitlerin yapılması talep edilecektir" dedi.
Karayollarına Yaban Hayvanı Geçişi
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, karayolları ve dışında yaban hayvanı ölümleri projesiyle taşıt çarpması sonucu ölen yaban hayvanlarının verilerinin toplanacağını, bu verilerin Karayolları Genel Müdürlüğü ile paylaşılarak, gerekli yerlere yaban hayatı geçidi yapılmasının talep edileceğini belirtti.