AA muhabirinin Karayolları Genel Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında, kuruluşun sorumluluğunda bulunan ana karayollarından yılda 6 milyondan fazla aracın kullandığı, toplam 647,5 kilometrelik kesim için gürültü haritası hazırlanması çalışmaları devam ediyor.
Söz konusu yolların 592 kilometresini ihale eden kuruluş, kalan kısım için ihale hazırlıklarını sürdürüyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, gürültü haritalarının hazırlanmasından sonra, gürültü kaynağına göre değerlendirme yapacak.
Çalışma kapsamında, Çerkezköy-Gerede, Ankara-Çevre Yolu, Işıkkent-Belevi otoyollarının bazı kesimleri, İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, İzmir, Yalova, Manisa, Uşak, Denizli, Muğla, Konya, Bursa, İçel, Samsun, Gaziantep'in de aralarında bulunduğu birçok ildeki ana karayolu kesimlerinin gürültü haritaları çıkarılıyor.
-Gürültü haritası neden hazırlanıyor?
Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dolayı ne kadar rahatsız olduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesi için yapılıyor. Bunun için çeşitli gürültü kaynaklarından (araba trafiği, raylı trafik, havaalanları, sanayi) doğan gürültü yükünü gösteren gürültü haritaları hazırlanıyor. Gürültü haritalanması ve bunun üzerine oluşturulan gürültü eylem planlamasıyla çevre gürültüsünden önemli ölçüde etkilenmiş sahaları ayırt etmek ve buralarda uygun önlemler almak hedefleniyor.
Karayolu trafik gürültüsünün hesaplanması için yıllık seyreden motorlu taşıtların (otomobil, kamyon) toplam sayısı önemli bir ölçüt olarak görülüyor. Motosikletlerin de otomobiller gibi değerlendirilmesi tavsiye ediliyor. Hesaplama programı için giriş ölçüsü olarak ilgili yıla tekabül eden ortalama günlük trafik tespit ediliyor.
Öte yandan, demiryolları ve havaalanlarının bulunduğu yerler için de gürültü haritaları hazırlanıyor.