Karbonmonoksit Gazından Zehirlenen Genç Kız Öldü

Bursa`da, şofbenden sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 17 yaşındaki genç kız hayatını kaybetti.

Aynı odada uyuyan 16 yaşındaki yeğeni ise hastaneye kaldırıldı .


Merkez Yıldırım ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi Huzurevi Caddesi`nde gerçekleşen olayda , aynı odada uyuyan U . A . ( 17 ) ile yeğeni O . R . ( 16 ) , akrabaları tarafından hareketsiz bulundu . İki gencin yakınlarının haber vermesiyle olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri , U . A . `nın hayatını kaybettiğini tespit etti . O . R . ise Şevket Yılmaz Araştırma Hastanesi`ne kaldırıldı . O . R . `nin sağlık durumunun ciddi olduğu öğrenildi .



BURSAGAZ`DAN UYARI

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bursagaz ise zehirlenmenin ölümle sonuçlanmasının üzüntüsünün yaşandığını belirtti . Bursagaz ekiplerinin , ihbardan 9 dakika sonra olay yerine ulaştığının belirtildiği açıklamada , şu bilgiler verildi :

" 18 . 11 . 1994 tarihli onaylı doğalgaz projesine göre , 15 . 02 . 1995 tarihinde ilk gaz açması yapılan mezkur dairenin , olay sonrası yapılan incelemesinde , onaylı doğalgaz projesinde şofben cihazı olmadığı halde , izinsiz müdahale ile bacalı tip şofbenin baca bağlantısının dış duvardan dışarıya çıkacak şekilde hermetik cihaz gibi bağlandığı tespit edilmiştir . Ayrıca , bacalı sobanın bulunduğu ortamdaki havalandırma menfezi poşet ile kapatılmıştır . Zehirlenme vakasının , bacalı şofbenden ortama yayılan karbonmonoksit gazından kaynaklandığı anlaşılmaktadır .


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ( EPDK ) mevzuatına göre ; `Müşteri , iç tesisatı veya mevcut iç tesisatta yapılacak tadilatı , bedeli karşılığında sertifika sahibine projelendirir , inşa ettirir . Müşteri tarafından yaptırılan iç tesisatın proje onayı , yapım uygunluk kontrolü ve işletmeye alınması , dağıtım şirketinin yükümlülüğündedir . ` denilmektedir . Ancak mezkûr adreste yapılan tesisat tadilatının projesiz ve Bursagaz’ın onayı olmaksızın yaptırıldığı Bursagaz yetkilileri tarafından açıklanmıştır . "

İç tesisatın , Bursagaz`dan yetki almış sertifika sahibi firmalar aracılığıyla projelendirilip yapılmasının zorunluluğunu sürekli vurguladıklarının ifade edildiği açıklamada , şöyle denildi : " Bütün Bursalıları bir kez daha , Bursagaz`ın bilgisi dışında doğalgaz tesisatlarına kesinlikle müdahale edilmemesi , tadilat yapılmaması , ihtiyaç olması durumunda ise Bursagaz`ın bilgisi ve onayı ile iç tesisatın veya mevcut iç tesisatta tadilatın yapılması yönünde önemle uyarıyoruz . Ayrıca , yaşanan bu elim olay vesilesiyle doğalgaz kullanıcıları can ve mal güvenliklerinin temini için , doğalgaz cihazlarının , bacalarının ve tesisatlarının yıllık temizlik ve bakımlarını yaptırmamışlarsa yaptırmaları , tesisatlarının güvenli doğalgaz kullanımı için uygun olup olmadığını Bursagaz`a kontrol ettirmeleri hayati önem taşımaktadır . "







Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile