Karda Yürürken Düsme Tehlikesine Dikkat

Karda Yürürken Düsme Tehlikesine Dikkat

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Mustafa Isik, etkili olan kar yagisi ve beraberinde gelen buzlanmaya dikkat çekerek, basta yaslilar ve çocuklar olmak üzere herkesin düsme riskinin arttigini belirterek, buzlu yolda yürürken dikkat edilmesi gerekenleri anlatti.

Kar yagisi ve beraberinde gelen buzlanmaya dikkat çeken Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Mustafa Isik, disarida yürürken çok dikkatli olunmasi gerektigini söyledi.

Kar ve buzlanma sonucu meydana gelen düsme ile birlikte kemik kirilmasi ya da kas zedelenme oranlarinin arttigini dile getiren Dr. Isik, bu süreci saglikli atlatabilmek için alinmasi gereken tedbirleri siraladi.

Dr. Isik, “Kar yagarken ve sonrasinda don olayi ile birlikte yolda yürümek zorlasiyor. Özellikle karin buzlanmasiyla birlikte yerler kaygan hale geliyor. Bu gibi kaygan yüzeylerde yürürken ise oldukça dikkatli olmak gerekiyor, aksi takdirde denge kaybediliyor ve düsmenin etkisiyle kafa, kalça ve bileklerde kalici sakatliklar meydana gelebiliyor. Bu nedenle karli havalarda disari çikmadan önce önlem almak gerekiyor. Karli havalarda öncelikle ayakkabi seçimi çok önemli. Kullanilan ayakkabilarin düz ve kaymayi önleyici disler bulunan lastik ya da kauçuk tabanli olmasi gerek. Çok kalin, kaba kiyafetler giymek bizim hareketimizi kisitlayabilecegi için bu sekilde giyinmemeye dikkat etmeliyiz. Vücut dengemizi agirligimizi hafif öne vererek ve dizlerimizi hafif kirarak merkezde toplamali, ellerimizi ceplerimize sokmadan, küçük adimlarla ve ani hareketlerden kaçinarak yürümeye dikkat etmeliyiz. Bu bizim kaydigimizda dengemizi daha kolay saglamamizi ve eger düsersek daha az etkilenmemizi saglayacaktir” dedi.

Buzlu zeminde önlemlere ragmen düsme halinde kisinin hemen ayaga kalkmamasi gerektigini belirten Dr. Mustafa Isik, “Düstükten hemen sonra ayaga kalkmaya çalisilmamalidir. Bir süre yerden kalkmadan, kol ve bacak gibi uzuvlar hareket ettirilerek kontrol edilmelidir. Yaralanan kisim vücudun üst kisminda ise yavasça ayaga kalkip en yakin saglik kurumuna gidilmelidir. Kalça ya da bacaklarda bir sakatlanma söz konusu ise hiç hareket etmeden saglik ekiplerine haber verilmelidir. Travmaya maruz kalan kemikte ya da eklemde ciddi agri, hassasiyet, hareket zorlugu, sislik, sekil bozuklugu ve renk degisikligi gibi belirtiler kirk habercisi olabilir. Kirik olan bacagi hareket ettirmek veya üzerine basmak tehlikelidir” ifadelerini kullandi.

“Düsmeyi hafife almayin”

Düsmeyi hafife almamak gerektigini vurgulayan Dr. Mustafa Isik, özellikle ileri yastaki kisilerin karli ve buzlu havalarda mümkünse disari çikmamasi gerektigi uyarisinda bulundu. Dr. Isik, “Ileri yaslarda denge kurmak zorlasiyor ve düsmek kolaylasiyor. Ayrica düsmeler sonucunda kemik erimesi nedeniyle kirik olusma ihtimali de daha fazla oluyor. Bu nedenle ileri yastaki kisilerin gerekli olmadikça disariya çikmamalari olumsuzluk yasanmamasi açisindan daha iyi olur. Karli ve buzlu zeminde yasanan kazalarda en sik yaralanma, kollar açik sekilde ellerin üzerine düsme veya sirtüstü düsmelerdir. Bu ortopedik travmalar; el bilegi kiriklari, dirsek kiriklari, omuz çikigi, ayak bilegi kiriklari, kalça ve omurga kiriklarinin olusmasina neden olmaktadir. Kayma ve düsme kazalarinda en çok korkulan ve ciddi sonuçlara yol açan durum ise kafa travmasidir. Bas ve boyun darbeleri de omurga yaralanmasi veya kafa içi kanama sonucu hayati risk yaratabilecek yaralanmalara yol açabilmektedir. Bu nedenle düsme sirasinda basina ciddi travma alan ve beyin sarsintisi geçiren kisilerin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile