KARDEMIR'den 1 Milyar 588 Milyon TL Net Kar

KARDEMIR'den 1 Milyar 588 Milyon TL Net Kar

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalari (KARDEMIR) Yönetim Kurulu Baskani Ismail Demir, 2023 yilinda 51 milyar 621 milyon TL satis geliri, 3 milyar 296 milyon TL FAVÖK ve 1 milyar 588 milyon TL net kar elde edildigini açikladi.

KARDEMIR 29. Olagan Genel Kurul Toplantisi KARDEMIR Egitim ve Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan Genel Kurul’da açilis konusmasi yapan Ismail Demir, son çeyrek yüzyilda dünyada benzerine az rastlanan doga olaylari ile karsi karsiya kalindigini, asiri sicakliklar, kuraklik, yangin, sel, deprem ve benzeri afetlerle mücadele edildigini, temiz su ve gidaya ulasimin gittikçe zorlastigini belirtti.

2019’da açiklanan Avrupa Yesil Mutabakat bildirisinin, iklim krizi ile mücadelenin en önemli yazili belgesi olarak önlerinde oldugunu, bu bildiriye göre Avrupa’nin 2030 yilina kadar sera gazi emisyonlarini yüzde 50-55 oraninda azaltmayi ve 2050 yilina kadar ise “karbon nötr” olmayi en önemli hedefi olarak ortaya koydugunu hatirlatan Demir, Cumhurbaskanliginca Yesil Mutabakat Eylem Plani konulu genelgenin Temmuz 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayimlandigini ve Ticaret Bakanliginca da eylem planinin yürürlüge konuldugunu belirten Demir, Türkiye’nin bu önemli düzenlemenin disinda kalmasinin söz konusu olmadigini; çimento, alüminyum, gübre, elektrik sektörleri gibi çelik sektörünün de bu yeni düzenlemenin dogrudan etkileyecegi öncelikli sektörler arasinda yer aldigini kaydetti.

KARDEMIR’in de Yesil Mutabakat ve Sinirda Karbon Düzenlemesini gibi konularinda harekete geçme ihtiyaci hissettigini ve çevre konusunda yapilan yatirimlarin geçmis dönemde yapildigini ve bu süreçte de artarak devam edecegini belirten Demir, “Bu süreçte üretim kapasitemizi 3,5 milyon ton seviyelerine çikarmak için kurulmasi planlanan yeni yüksek firin yatirimimizin, yesil çelik hedefine uygun teknolojiyle gerçeklestirilmesi için teknik arastirmalarimiz ve çalismalarimiz devam edam etmekte ve bu konuda dünyada ne ileri, en iyi yöntemleri kullanmakla ilgili kararliligimiz mevcuttur” dedi.

Demir, Çelikhane, Yeni Sürekli Döküm Makinasi, Vacuum Degassing, Çubuk Kangal Haddehanesi, Sizing Block gibi önemli yatirim projelerinin de hizla tamamlanarak, nihai ürün içerisindeki katma degerli ürün miktari artirilacagini belirtti.



“2023 yilinda 142 adet farkli ebat ve tipte yeni ürün üretimi gerçeklesmistir”

Ar-Ge merkezinin, sirketin rekabet edebilirlik seviyesini artirmak ve sürdürülebilir büyümesine katki vermek üzere çalismalarini yürüttügünü, sanayi alaninda arastirma, gelistirme ve teknolojik gelismeler merkezince takip edildigini; üniversiteler, kamu kurum ve kuruluslari, sektörel birlikler, sivil toplum kuruluslari ve firmalar ile is birligi saglandigini aktaran Ismail Demir, “Bu çerçevede 2019-2023 döneminde Sanayi ve Teknoloji Bakanligina 24 proje sunulmustur. Sunulan 11 proje basarili bir sekilde sonuçlandirilirken, diger projelerin çalismalari devam etmektedir. Tamamlanan projelerimiz otomotiv, savunma ve demiryolu sektörü ile verimlilik artisina iliskin çalismalari içermektedir. Geleneksel ürünlerimizin yani sira, ithal edilen veya sinirli sayida üretimi bulunan katma degeri yüksek ürünleri farkli sektörlerin hizmetine sunmak amaci ile yeni ürün gelistirme çalismalarina ayrica önem verilmistir. Bu kapsamda, 2023 yilinda 142 adet farkli ebat ve tipte yeni ürün üretimi gerçeklesmistir. Mevcut durumda 1 patent basvurumuz devam etmekte olup, 5 patent, 3 faydali model tescilimiz bulunmaktadir. Yine bu dönemde, sirketimizin organize arastirma ve is gelistirme ekosisteminden daha fazla yararlanabilmesi için Ostim Teknopark’ta KARDEMIR Ileri Teknolojiler Arastirma ve Mühendislik Merkezi kurulmus ve arastirma gelistirme çalismalarina baslamistir” degerlendirmesinde bulundu.

“KARDEMIR 2 milyon 320 bin ton net mamul ile üretimlerini artirdi”

Demri, sunlari kaydetti:

“KARDEMIR, dünya genelindeki suanda duraganligin devam etigini görmekte, buna ragmen 2023 yilinda 2 milyon 400 bin ton civarinda ham çelik ve buna bagli olarak 2 milyon 320 bin ton net mamul ile üretimlerini artirma basarisini göstermistir. 2023 yilinda ana ürünlerimizde yaklasik 2 milyon 374 bin ton esas ürün satisi gerçeklestirilmistir. Asya, Avrupa ve Afrika 2023 yilinda ihracat pazarlarimiz olurken, Gürcistan, Sirbistan, Romanya Almanya, Polonya, Bulgaristan, Çekya, Kosova, Slovakya ve Yunanistan’a muhtelif çelik kaliteleri ihraç edilmis ve yaklasik 26 bin ton satis ile 30 milyon dolar degerinde ihracat geliri saglanmistir.”

2023 yilinda mesleki ve teknik, yönetsel, kisisel gelisim olmak üzere sirket içi, disi ve çevrimiçi olarak toplam 301 adet egitim faaliyeti gerçeklestirildigini ve 126 bin 958 saat egitim verildigini açiklayan Demir, “Ikili Mesleki Egitim Programi kapsaminda Bilgisayarli Makine Imalati dalinda 14 ögrenci, haddecilik ve izabe dalinda16 ögrenci kabul etmis, Eylül ayi itibari ile egitimleri baslatilmistir. Sirketimizde halen 92 ögrenci, ikili meslek egitimine devam etmektedir. Karabük Üniversitesi ile birlikte 6 farkli üniversitenin 11 farkli programinda 52 ögrenci uzun dönem staj uygulamasina alinmis, üniversite ögrencilerinden 188 kisinin yaz dönemi staji kabul edilerek, egitimlerine destek verilmistir” dedi.



“1 milyar 588 milyon TL net kar”

Geçen senenin aksine net borç pozisyonundan net nakit pozisyonuna geçilirken, enflasyon muhasebesinin etkisiyle öz kaynaklarda güçlü büyüme kaydedildigini ifade eden Demir, su degerlendirmede bulundu:

“Mali mevzuat geregi enflasyon muhasebesinin etkileriyle birlikte finansal verilerimiz incelendiginde 2023 yilinda 51 milyar 621 milyon TL satis geliri, 3 milyar 296 milyon TL FAVÖK ve 1 milyar 588 milyon TL net kar elde edilmistir. Geçen senenin aksine net borç pozisyonundan net nakit pozisyonuna geçilirken, enflasyon muhasebesinin etkisiyle öz kaynaklarimizda güçlü büyüme kaydedilmistir. Yönetimimiz için önemli olan bir hususta sudur: Sirketimizin en önemli kisitlarindan birisi olan lojistik konusunda yüksek liman ve tasima maliyetleri ve demiryolundaki yetersizlik sirketimizi çözüm arayislarina itmistir. Bu nedenle kisa adi KARLIMTAS olan KARDEMIR Liman Isletmeciligi ve Tasimacilik Anonim Sirketi kurulmustur. Bu sirketimiz öncelikli olarak Zonguldak-Karabük arasinda olmak üzere daha sonra genis bir yelpazede faaliyette bulunmak üzere özel demiryolu tasimaciligimizi ve gelecekte de liman isletmeciligimizi yapacaktir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile