Kardemir Yönetim Kurulu Baskani Demir Açiklamasi 'Önümüzdeki 5 Yil Içerisinde 1,5 Milyar Dolar Yatirim Hedefimiz Var'

Kardemir Yönetim Kurulu Baskani Demir Açiklamasi 'Önümüzdeki 5 Yil Içerisinde 1,5 Milyar Dolar Yatirim Hedefimiz Var'

Karabük Demir ve Çelik Fabrikalari (Kardemir) Yönetim Kurulu Baskani Ismail Demir, sirketin stratejik yatirim planlarindan söz ederek, “Önümüzdeki 5 yil içerisinde 1,5 milyar dolari bulacak yeni yatirim hedefimiz var. Ham çelik üretim tonajimizi kisa vadede yeni yatirim planlarimizla beraber 2,5 milyon ton seviyelerinden 3,5 milyon tona çikartmayi hedeflemekteyiz” dedi.

Kardemir Yönetim Kurulu Baskani Ismail Demir, Kardemir A.S.’nin çizdigi stratejik plan, yatirim hedefi, üretim tonaji, Yesil Mutabakat ve sinirda karbon düzenlemesi ve yesil çelik yatirimlarinda atilabilecek yerli ve milli teknoloji adimlari hakkinda basin mensuplarina açiklamalarda bulundu. Kardemir’in ham çelik üretin tonajini 2,5 milyon ton seviyelerinden 3,5 milyon tona çikartmayi amaçladiklarini ifade eden Demir, Türkiye Yüzyili’na yakisir bir stratejik plan hazirlandigini ve önümüzdeki 5 yilda 1,5 milyar dolari bulacak yatirim hedefleri oldugunu ifade etti.

Demir, Kardemir’in demir çelik sektöründe yerli ve milli üretim stratejileriyle sektörel bagimsizligi saglayacagini ve küresel bir güç olmak vizyonuyla yoluna devam edecegini belirterek, “Kardemir, bu kapsamda yenilikçi teknoloji ve sürekli iyilestirme anlayisinin vurgulandigi, çevresel sosyal sürdürülebilirligin ve paydas degerlerinin ön planda tutuldugu mevcut üretimin ötesinde deger katan ve fark olusturan operasyonlari ile degisime liderlik etmeyi hedeflemektedir” diye konustu.



“5 yil içerisinde 1,5 milyar dolari bulacak yeni yatirim hedefimizi paylasmak istiyorum”

Hazirlanan 5 yillik stratejik plandan ve Türkiye Yüzyili’nin ilkelerinden hareketle uzun vadeli is modellerinde yatirimlar yapmaya öncelik gösterdiklerini söyleyen Demir, “Stratejik planlarimiz dogrultusunda önümüzdeki 5 yil içerisinde 1,5 milyar dolari bulacak yeni yatirim hedefimizi paylasmak istiyorum. Ham çelik üretim tonajimizi kisa vadede yeni yatirim planlarimizla beraber 2,5 milyon ton seviyelerinden 3,5 milyon tona çikartmayi hedeflemekteyiz. Katma degerli çelik üretimini önümüzdeki 5 yil içerisinde iki katina çikaracak planlamalar içindeyiz. Süreç boyunca uygulanacak kontrol mekanizmalari ile yari mamul ve nihai mamul kaliteli teknolojiler ve nitelikleri sürekli iyilestirilecek, bunu destekleyen operasyonel verimlilik artirilacaktir” açiklamasinda bulundu.

“Özel demiryolu tasimacilik isletmesi olma yolunda onay sürecinin iki yil içinde tamamlanmasini planliyoruz”

Demir, kapasite açisindan lojistik kisitlamalarin asilmasi gerektigine dikkati çekerek, bu baglamda lojistik master plani hazirlanacagini ve alternatif tasima kanallarinin ortaya konacagini sözlerine ekledi. Lojistik master plani dahilinde görüsülen liman isletmeciligi ve demiryolu isletmeciligi projelerinin de hayata geçirilecegini söyleyen Demir, “Yük tasimaciligi hizmetlerimizin verimliligini artirmaya ve daha yesil ulasim seçeneklerine geçisi desteklemeye yönelik basladigimiz bu serüvende büyüklügümüzü sürdürecek atilimlarin bir parçasi olarak gördügümüz özel demiryolu tasimacilik isletmesi olma yolunda alinan kararlar ile baslanilan projede onay sürecinin iki yil içinde tamamlanmasini planliyoruz. Bu konulari stratejik is birligi yapilabilecek paydaslarla yapmakta planlarimizin bir parçasi olabilir. Bu formülle liman ve demiryolu projeleri ile kritik stok seviyeleri etkin olarak takip edilecek, firsat alimlari degerlendirilecek ve stok maliyetleri kontrol altinda tutulacaktir" degerlendirmesinde bulundu.

"Cumhurbaskanimizin Kardemir’e verdigi deger kritik bir role sahip"

Demir, büyüme stratejileri çerçevesinde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Kardemir’e verdigi destegin çok kiymetli bir yere sahip oldugunu ifade ederek, "Cumhurbaskanimizin Kardemir’e vermis oldugu deger, ülkemizin sanayi ve ekonomik kalkinmasi açisindan kritik bir role sahiptir. Bu destek, Kardemir’in sadece bir sanayi kurulusu olmanin ötesinde, ulusal ve uluslararasi alanda rekabet edebilirlik gücünü artirarak Türkiye’nin sanayi potansiyelini daha da gelistirmesine katki sagladigi gibi bu destegi, yerli üretimin tesvik edilmesi ve istihdamin artirilmasi gibi stratejik hedeflerimizi ve ülkemizin sanayideki önemli konumunu korumasina yardimci olmaktadir” diye konustu.



"2024 yili için çevre yatirimlarimiza yaklasik 40 milyon dolar bütçe ayirdik"

Mali yapiyi güçlendirmek adina sürdürülebilir bir Kardemir olusturmak istediklerini aktaran Demir, Kardemir’in çevre yatirimlari, Avrupa Birligi Yesil Mutabakat ve sinirda karbon düzenlenmesi hakkinda atilacak adimlarin öneminin altini çizdi. Kardemir’in mali yapilarini güçlendirmesinin sürdürülebilirlik açisindan en önemli konulardan biri oldugunu söyleyen Demir, “Kardemir’in sürdürülebilir rekabet gücünü artiracak etkin finansal sistem yapisi gelistirilecek, maliyet azaltici ve karlilik artirici faaliyetler ile ‘Mali Yapiyi Güçlendirmek amaçlanmaktadir. Katma deger ve karlilik konulari önceligimiz olacaktir. Bu sayede karliligimiz yeni ve yenilikçi yatirimlari mümkün kilacagi gibi temettü dagitimi ile hissedarlarimiza degere ortak etmeyi sürdürmek isteriz. Hisselerinin tamami Borsa Istanbul’da islem gören Sirketimiz yaptigi yatirimlar ve karsiligindaki kazanç potansiyelini ortaya koyarak yatirimci çekmeye devam edecektir. Demir-çelik sirketlerinin önünde artik AB Yesil Mutabakat ve sinirda karbon düzenlemesi vardir. Sirketimizde bu düzenlemeye uygun bir sekilde 2053 hedefleri dogrultusunda yola devam edecektir” ifadelerine yer verdi.

Demir, Kardemir’in ‘Saglikli Çevre ve Verimli Üretim’ ilkesinden hareketle tüm üretim ve yatirim faaliyetlerinde çevreye duyarli olmayi ve sürekli gelistirmeyi temel prensipler olarak kabul ettigini de dile getirdi.

"2053 yilina kadar karbon nötr bir tesis olmayi hedeflemekteyiz"

Demir, karbon nötr tesis hedefi ile alakali çizdikleri yol haritasindan da söz ederek, 2020 yili sonuna kadar 250 MW yenilenebilir enerji üretimine ulasilmasini hedeflediklerini dile getirdi. Misyonlardan bir tanesinin efektif bir demir çelik ekosistemini kurmak oldugunu dile getiren Demir, “Bu kapsamda rekabet öncesi is birligi gelistirilerek ürünlerin sektörler arasi kullanimi artirilacak ve demir çelik gelecegini insa edecek ARGE projeleri sektör firmalari ile gelistirmeyi planlamaktayiz. Demiryolu sektöründe ray ve tekerde tek üretici konumunda olan sirketimiz, gelistirmekte oldugu ürünlerde de yol haritasini sektör temsilcileriyle birlikte olusturacaktir. Demir çelik sanayiini gelistirecek ve sürdürülebilirligi saglayacak yesil çelik stratejilerini ortaya koyacak Yesil Çelik Strateji Yol Haritasi son haline getirilecektir. Burada önemle altini çizdigimiz konu ise yesil çelik konusundaki teknolojiyi yerli ve milli firmalarla ortak payda da bulusarak gelistirmeyi planliyoruz. Karbon nötr yolunda karbon emisyonlarini 2030 yilina kadar yüzde 15 azaltmayi ve 2053 yilina kadar karbon nötr bir tesis olmayi hedeflemekteyiz” seklinde konustu.

Demir, enerji tüketimlerinin verimli yönetilmesi için enerji verimliligi projeleri gelistirilecegini ve alternatif yenilenebilir enerji kaynaklari yatirimlari yapilacagini da duyurdu. Böylece ton ham çelik basina düsen enerji tüketim miktarinin düsürülecegini ifade eden Demir, degisen çevre kosullari ve iklim krizine bagli olarak yüzey suyu ve yer alti sularinin azalarak tehlike arz ediyor olmasindan dolayi toplam tüketilen su miktarinin yüzde 15 oraninda düsürülecegini aktardi.

“Ortaklik yapisiyla yeni is modeli tasarlayacagiz”

Kardemir, bagli ortaklik yapisini da yeniden degerlendirilerek, yeni is modeli tasarlayacaklarini ifade ederek, “Sirketlerimizin mühendislik kabiliyetlerini ön plana çikaran ve pazarlayan kuruluslar haline getirecegiz. Kardökmak’i demir çelik sektörünün Ar-Ge mühendislik, tasarim ve Ür-Ge firmasi haline getirmeyi, Enbati’yi yeni ve yenilenebilir enerji teknolojileri alaninda uzmanlastirmayi, Karçel’i ise yapisal çelikte imalat montaj ve tesis kurulumunda bir çelik servis merkezi kurulumuyla beraber daha da etkin ve yetkin hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.



"Savunma sanayii alani için kaliteli malzemelerin tedarikinde önemli bir role sahibiz"

Demir, savunma sanayii alaninda kendi tecrübelerini de aktararak, Kardemir’in gelismis alt yapisi ile faydali islere imza atilabilecegini söyledi.

Demir, su ifadeleri kullandi:

“Kardemir, demir ve çelik üretimindeki uzmanligiyla basta savunma sanayii olmak üzere nitelikli alasim ihtiyaci olan kritik sanayi alanlarinin ihtiyaç duydugu yüksek kaliteli malzemelerin tedarikinde önemli bir role sahiptir. Kardemir’in büyük ölçekli üretim kapasitesi ve esnek üretim yetenekleri, bagli ortakliklar ile sagladigi esneklik ile kritik ve stratejik sanayimizin taleplerini karsilamak için ideal bir altyapi sunmaktadir. Kardemir’in bu katkilari; yerli ve milli üretimdeki güçlü adimlarimizi destekleyerek ülke güvenligimizi daha da saglamlastirabilir. Savunma sanayiinde kazandigimiz uzun yillara dayanan deneyimleri, Kardemir’in operasyonlarina entegre ederek hem ulusal hem de uluslararasi alanda rekabet gücünü artirmayi hedefliyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile