Kardeslere 'Güvercin Gögsü' Operasyonu

Kardeslere 'Güvercin Gögsü' Operasyonu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tip Fakültesi Farabi Hastanesi’nde “Güvercin Gögsü” ameliyati olan iki kardes, hayata daha mutlu bakmaya basladi.

Sinan Tutum (13) ve Yunus Emre Tutum (11) adli kardesler, gögüs kafesinde sekil bozuklugu gerekçesiyle KTÜ Farabi Hastanesi Gögüs Cerrahisi Poliklinigi’ne basvurdu. Ebeveynleri, çocuklarinin beden egitimi derslerinde ve deniz tatillerinde çekingen tavirlar sergiledigi ve ilerleyen yaslarda öz güven eksikligi yasayacaklari konusunda kaygilari oldugunu ifade etmesinin ardindan yapilan fiziki muayene ve tetkikler sonucunda, iki kardese halk arasinda “Güvercin Gögsü” olarak da bilinen “Pektus Karinatum” tanisi konuldu.

Iki kardes Prof. Dr. Celal Tekinbas, Prof. Dr. Bekir Sami Karapolat, Prof. Dr. Atilla Türkyilmaz ve ekipleri tarafindan KTÜ Farabi Hastanesi’nde minimal invaziv (çok küçük iz birakan) bir teknik olan “Abramson Teknigi” ile ameliyat edilmesinin ardindan 3 gün sonra taburcu oldu. Operasyon sonrasi 1. aydaki kontrollerinde kardesler ve ailesi, ameliyat sonrasi gögüs duvarlarindaki sekil bozuklugunun tam olarak kaybolmasi ile çok mutlu olduklarini ve hayata daha pozitif baktiklarini ifade ettiler.

Prof. Dr. Bekir Sami Karapolat, bu tür sekil bozukluklara sik karsilastiklarini belirterek “Pektus Karinatum (Güvercin Gögsü) gögüs duvarinda sik karsilasilan bir dogumsal deformitedir ve iman tahtasi ile kaburga kikirdaklarinin anormal büyümesi sonucu olusan gögüs duvarinda sislik ve öne dogru çikiklikla kendini gösterir. Tek tarafli ya da çift tarafli olabilir. Pektus Karinatum hastaliginin olusmasina neden olan etkenler tam olarak bilinmemekle beraber vakalarin yüzde 25’inde aile öyküsü tespit edilmektedir. Pektus Karinatum hastaligina, yüzde 15 oraninda skolyoz ve yüzde 18 oraninda konjenital (dogustan gelen) bir kalp hastaligi eslik edebilir. Deformite genellikle ergenlik çagindaki aktif büyüme sirasinda belirginlesir. Bu olgularda özellikle bu dönemde gögüste olusan anormal görünüm ve buna bagli olarak ortaya çikan çekingenlik, öz güven eksikligi, anksiyete, motivasyon eksikligi ve kararsizlik gibi psikososyal sorunlar ortaya çikar. Aslinda çogu olgu asemptomatiktir ancak nefes darligi, çabuk yorulma ve gögüs agrisi gibi sikâyetlere de rastlanilabilir. Bu deformitenin ameliyatla düzeltilmesi islemi siklikla kozmetik görünüm bozukluklari ve psikososyal sorunlar nedeniyle yapilmaktadir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile