Hissedilen hava sicakliginin 40 derecenin üzerine çiktigi sicak yaz günleri, kalp krizini tetikliyor. Yaz aylarinda vücudun isi dengesinin bozulmasiyla kalbin is yükü artiyor ve özellikle kalp hastalari bu dönemlerde ciddi problem yasiyor. Malatya Egitim ve Arastirma Hastanesi Bashekimi Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Erdal Aktürk, vatandaslara sicak yaz günlerinde yapmalari ve yapmamalari gerekenler konusunda uyarilarda bulundu.
Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Erdal Aktürk, yaz aylarinda artan hava sicakliklarinin vücudun dengesini bozdugunu ve kalp krizi riskini arttigini belirterek, “Sicakligin asiri derece artmasi sonucu vücutta bu sicakligi dengelemek için terliyor. Terledigi zamanda vücutta asiri su ve mineral kaybi olusuyor. Bu durum kanin pihtilasmasini arttiriyor ve kalbin is yükünü arttirdigi için kalp hastalari bu dönemde sikintilar çekiyor. Bu yüzden kalp krizi artiyor. Özellikle, yasli, risk faktörü olunan kisilerin kalp krizi yönünde dikkatli olmalari, bu havalarda disari çikmamalari, gögüs agrisi, nefes darligi, asiri terleme gibi sikayetleri oldugu zaman da bir kardiyoloji uzmanina basvurmalari gerekmektedir” dedi.
“Yiyeceklere dikkat etmeli ve bol bol sivi tüketilmeli”
Kalp hastalarinin, günesin en yogun sicakliginin oldugu saatlerde disari çikmamasi ve kalp ilaçlarini dikkatli kullanma konusunda uyarida bulunan Aktürk, “Kalp hastasi olup tedavi olan ve stabil olan hastalarinda bu sicak havalarda dikkat etmeleri lazim. Günesin en yogun ve sicakligin en fazla oldugu saatlerde disari çikmamali. Disari çikacaklarsa sabah saatlerinde veya aksam serinliginde çikmalari lazim. Disari çiktiklari zaman açik renkte bol ve pamuklu giysiler giyip, vücudun rahat terlemesine ve sicagin tutmamasina dikkat etmeleri lazim. Gerektigi takdirde, mesela çikma zorunlulugu oldugu zaman da sapka bir semsiye ile günes isinlarinda korunmasini tavsiye ediyoruz Ayrica yine bol bol sivi almalari, kafein ve alkol gibi kalbin is yükünde artis yapan içeceklerden kaçinmalari lazim. Çünkü vücut bunu kaybediyor. Yiyeceklere dikkat edilmesi lazim. Agir yiyeceklerden kizartma, bol proteinli agir yiyeceklerden kaçinmalari lazim. Daha hafif sebze ve meyve agirlikli beslenmeleri lazim. Ayrica kalp hastalarinin bu dönemde kalp hastaliklari için kullandiklari birçok ilaç, ayni zamanda tansiyonu da düsürdügü için doktora basvurup gerektigi halde bu ilaçlarin kullaniminin da bir miktar azaltilmasi lazim. Aksi takdirde hem tansiyonu çok ciddi düsürecegi için kalp hastalarimiz sikinti çekebilir” ifadelerini kullandi.
“Açik alanlarda mesafeye dikkat edildigi takdirde maske çikarilabilir”
Covid-19 döneminde maske kullaniminin oksijen alimini kisitladigini, hem akciger hem de kalp hastalarinin magdur olduklarin ifade eden Aktürk, “Maske, tabi oksijen alimini kisitliyor. Özellikle hem kalp hem akciger hastaligi varsa gerçekten magdur oluyorlar. Efor sirasinda bu sikayetler daha çok artiyor. O yüzden açik alanlarda mesafeye dikkat edildigi takdirde maskesini çikarabilirler. Yine özellikle yogun ortamlarda mutlaka maske kullanilmasi gerektigi için daha az efor harcamalarini biz tavsiye ediyoruz. Ancak mesafe ve hijyene dikkat ettikleri zaman maskelerini özellikle dis ortamlarda rahatlikla çikarabilirler” diye konustu.
Kardiyoloji Uzmanindan Kalp Hastalarina Sicak Hava Uyarisi
MALATYA –Kardiyoloji Uzmani Prof. Dr. Erdal Aktürk, kalp hastalarinin sicak yaz günlerinde kalp krizi riskine karsi dikkat etmeleri gereken konularda uyarilarda bulundu.