Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında çıkarılan yönetmelik, en çok kariyer planlaması yapan kadınların umudu oldu. Bakanlık, evlilik şartı aranmaksızın kadınların yumurtalıklarını bekarlık döneminde de dondurarak ileriki yaşlarda çocuk sahibi olmanın önünü açtı. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle yumurtalık kapasitesi azalmaya başlamış kadınların, kendi istekleriyle yumurtalarının dondurulmasına imkan tanındığını söyledi.
KARİYER Mİ ANNELİK Mİ TARTIŞMASI SONA EREBİLİR
İleri yaşta doğal yollarla ya da tüp bebek yöntemiyle bebek sahibi olma olasılığının azaldığına dikkat çeken Doç. Dr. Çoksüer, bu olumsuzluğu gidermenin en önemli yolunun yumurtaları dondurmak olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Çoksüer, kanser tedavisi görenlerin, erken menopoz riski olanların, yumurtalık rezervi az olanların, yumurtalıklarının alınmasını gerektirecek ameliyat olacakların, ailesinde erken menopoz olanların yumurtalarını dondurmak için tüp bebek merkezlerine başvurmalarını önerdiğini ifade etti.
Doç. Dr. Çoksüer, şöyle devam etti:
"Adet döngüsü içinde olan anne adayının yumurtalıkları ilaçlarla ile uyarılır. Yumurtalar istenilen boyuta ve olgunluğa eriştiğinde genel anestezi eşliğinde yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemine başvurulur. Yumurta toplama işlemi 10 dakikada tamamlanabilen oldukça kolay bir işlemdir. İşlemden sonra hasta birkaç saat merkezde istirahat eder ve ardından evine gidebilir. Ardından ise eksi 196 derecede sıvı azot tanklarda dondurulur. Dondurma yöntemi ile dondurulan yumurtalar çözülme aşamasına kadar güvenle saklanır. Dondurma teknolojilerinde şok dondurmayla embriyoda yüzde 90’ın üzerinde bir canlılık sağlıyoruz. Yumurta da yüzde 80-90 yani yine bu yakın bir canlılık sağlıyoruz. Burada güzel taraf bekar, ağır hastalık geçiren, kanser hastaları gibi bir sürü hastalıkta ve kemoterapi alacak bekar hanımlarda bir umut kaynağı tanınmış oluyor. Çift ne zaman çocuk sahibi olmak istiyorsa, o zaman merkeze gider ve yumurtalarını çözdürülebilir. Yumurtalık dondurma işlemini son yıllarda başarı oranı artan bir yöntemdir."
"BİR KADININ EN BÜYÜK KARİYERİ ANNELİK OLMALIDIR"
Daha çok ileride evlenmeyi düşünenlerin, evli olup kariyer planı olanların ve o anda doğurma imkanı olmayan kadınların bu tedaviden yararlanmak istediklerini belirten Doç. Dr. Çoksüer, şöyle dedi:
“Bu yöntem evli olmayan kadınlar için de önerilebilecek bir yöntemdir. Bazı kadınlar kariyerimi tamamlayıp ondan sonra doğururum, gebe kalamazsam tüp bebek yöntemine başvururum gibi bir inanışa sahiptir, fakat bu doğru değildir. Tedavinin başarılı olabilmesi için, sağlıklı yumurtaya sahip olması gerekir. Onun için bir kadın için en büyük kariyer annelik olmalıdır. Kariyer için çocuk sahibi olmayı ertelemek doğru bir yaklaşım değildir. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi ve radyoterapi sonrasında görülen kısırlık, tedavi öncesinde yapılan yumurta dondurma işlemiyle ortadan kalkıyor. Özellikle kanser tedavisi alan genç hastalar kısırlığa yönelik endişeler taşıyor. Bu hastanın motivasyonunu ve yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor. Onun için kanser tedavisi için kemoterapi veya radyoterapi görecek hastalarda tedaviye başlamadan önce gonad dokusu dondurmak için tüp bebek merkezine başvurmalıdır. Kemoterapi gören hastaların yumurtalık fonksiyonları olumsuz etkileniyor, çoğu zaman erken menopoz ortaya çıkıyor. Hastalık nedeniyle tedavi görecek kadınlara yumurtalarının dondurulmasını öneriyoruz. İleride, anne olmak istediklerinde gebelik şanslarını kaybetmemiş oluyorlar. Şehirli kadının yumurta dondurma işlemine ilgi göstermesinin nedenleri arasında yaş algısının ve yaşam kalitesinin değişmesinin de etkisi mevcut. Böylece kadınların ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olabilmek adına öz güvenleri daha da arttı. Konuyla ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve tüp bebek gibi yöntemleri keşfederek 40’lı yaşlarında da çocuk sahibi olabileceklerini biliyorlar.”
Kadınların yumurtalıklarını dondurarak kariyer planlarını ertelemediklerini kaydeden Doç. Dr. Çoksüer, "Sağlık Bakanlığı’nın bu yönetmeliği 2014 yılında çıktı. 2014 yılından önce yumurta rezervi az olan kadınlar ya da erken menopoz riski olan kadınlar yumurtalarını donduramıyordu çünkü buna el vermiyordu. Fakat sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu özverili çalışma ile kariyer planlarını yapan kadınlar bile yumurta rezervi az ise bunları dondurma şansına kavuşuyorlar. Ya da erken menopoz riski varsa artık bunları dondurabiliyorlar. Böylece daha ileri ki dönemlerde kariyer planları da ertelenmemiş olur. İleri ki dönemde anne olma şansı tanınmış olur. Bu anne ve baba olmak için önemli katkı sağlıyor" dedi.
Kariyer Planlaması Yapan Kadınlara Müjde
Sağlık Bakanlığı’nın, 2014 yılında çıkardığı yönetmelikle bekar kadınların da yumurtalarını dondurabilme şansı, kariyer planlaması yapan kadınların umudu oldu. Kadınlar, yumurtalıklarını dondurmaları halinde 50 yaşına kadar çocuk sahibi olabilecek.