Kariyer yapmak isteyenlere yeni fırsat

Kariyer yapmak isteyenlere yeni fırsat

Dünya devi Kanadalı LaSalle Collage'in Türkiye şubesi LaSalle International Academy, sektörde kariyer yapmak isteyenlere yeni fırsatlar sunuyor...

  Firmanın patronu Selim Ç ; eç ; en , 3 ay ile 1 yıl arasında değişen eğitimlerin ardından ö ; ğrencilerin sektö ; rde 1500-2000 liradan başlayan ü ; cretlerle ç ; alışmaya başladıklarını sö ; ylü ; yor . 1994 ve 2000 krizlerinden tekstil sektö ; rü ; nü ; n ihracatından gelen dö ; vizlerle kurtulduğunu hatırlatan Ç ; eç ; en , ucuz işgü ; cü ; nü ; n de Uzakdoğu ' ya kaymasıyla artık markalaşmanın kaç ; ınılmaz olduğunu ifade ediyor . Markalaşma sü ; recinde de sektö ; rü ; n kaliteli ara eleman ve tasarımcılara ihtiyaç ; duyacağını belirten Selim Ç ; eç ; en , bu alanda kariyer yapmak isteyenler iç ; in yeni fırsatlar oluşacağını sö ; ylü ; yor .

LaSalle İstanbul ' un patronu Selim Ç ; eç ; en , LaSalle ve hazır giyim sektö ; rü ; ndeki kariyer imkanları ile sorularımızı yanıtladı .

- LaSalle ne zaman kuruldu?

LaSalle ' i 1993 ' de Kanada ' dan gelip kendileri kuruyorlar . 2002 ' ye kadar yö ; nettikten sonra bayrağı bize devrettiler .

- Eğitim şekli nasıl?

Amerika ve Kanada eğitim sisteminde ü ; niversite ve ' collage ' diye iki kavram var . Ü ; niversite daha ç ; ok teorik eğitim veren , &ldquo ; Collage&rdquo ; ise daha ç ; ok uygulamalı eğitim veren okullardır . LaSalle tü ; m dü ; nyada olduğu gibi Tü ; rkiye ' de de ' Collage ' tipinde uygulamalı eğitimler veriyor . Ö ; ğrencilerimizi ö ; rnek vakaları inceleyerek eğitiyoruz . İpliği fabrikasını ziyaret ederek ö ; ğreniyorlar . Kumaşı dokunarak , bü ; tü ; n detaylarını , ü ; retim safhalarını bilerek , dikerek , uygulayarak ö ; ğreniyorlar . Kendi duygularıyla , iç ; lerinden gelen tasarımı hem ç ; iziyorlar hem doğru kumaşı buluyorlar , hem dikiyorlar , hem de onu nasıl satacağını ö ; ğreniyorlar . Yani LaSalle bir tasarımcıya hayal gü ; cü ; nü ; insanlara satabilmeyi ö ; ğretiyor . Ö ; ğrencilerimiz tü ; m sü ; reci tasarlıyorlar .

- Herkes burada eğitim alabilir mi? Aradığınız şartlar neler? Yetenek arıyor musunuz?

Bir heves olan değil tutkusu olan kişileri almak istiyoruz . Ö ; ğrenme azmi bizim iç ; in ç ; ok daha ö ; nemli . Buradan ç ; izim derslerine girip de ç ; izemeden ç ; ıkamayan ö ; ğrenci hiç ; olmadı . Zaten bize eğitim iç ; in gelenler bu işi sevdikleri benimsedikleri iç ; in hepsi başarılı oluyor . Ö ; nemli olan ö ; ğrencilerin bu arzuyu coşkuyu hissedebilmeleri . Bunların yanında pazarlama gibi eğitimlerimiz iç ; in de sanatsal herhangi bir yeteneğe ihtiyacımız olmuyor .

- Ö ; ğrenci profiliniz kimlerden oluşuyor? Daha ç ; ok ü ; niversite mezunları mı geliyor?

Ü ; niversitesi sonrası ö ; ğrencilerden ç ; ok talep alıyoruz . Tü ; rkiye ' de aile yapısından dolayı bö ; yle bir durum sö ; z konusu oluyor . &ldquo ; Ne olursa olsun ç ; ocuğumun bir diploması olsun&rdquo ; mantığıyla aileler ç ; ocuklarını ö ; nce bir ü ; niversiteye gö ; nderiyorlar . Toplumumuza yerleşen bu dü ; şü ; nceden dolayı ü ; niversite ö ; ğrencilerin birç ; oğunun okuduğu bö ; lü ; mlerde mutlu olmadığını hepimiz biliyoruz .

LİSEYİ BİTİRİP GELEN Ö ; ĞRENCİLERİMİZ DE VAR

Fakat bazı ö ; ğrenciler ç ; ok daha erken eğitim iç ; in bize geliyorlar . Liseyi bitirip ailelerinin desteğiyle yö ; neleceği alanı fark ederek mesleğine karar veren ve eğitim almaya gelen ö ; ğrencilerimiz de var . Bitirdiğinde de Kanada ' dan verilen ve alanında dü ; nyanın en geç ; erli diplomalardan birisi olan mezuniyet diplomasına da sahip oluyorlar .

- Yabancı ö ; ğrencileriniz var mı?

Ç ; ok ç ; eşitli ü ; lkelerden ö ; ğrencilerimiz var . Okulun toplam kapasitesini yü ; zde 10 ' u yabancı ö ; ğrencilerden oluşuyor . Ç ; ok farklı ü ; lkelerden ö ; ğrencilerimiz var . Endonezya , Kanada , Almanya , İsveç ; , Ukrayna , İran gibi birbirinden farklı ü ; lkelerden ö ; ğrencilerimiz var .

- Mezunlarınızın iş bulma oranı nedir?

Dü ; nyadaki toplam 28 şubeden mezun olanların iş bulma oranı yü ; zde 98 . Tü ; rkiye ' den mezun olan ö ; ğrencilerimizin ise tamamı kendine bir iş bulabiliyor . Eğitimlerine devam ö ; ğrencilerimize bile bazen talep oluyor . Bü ; tü ; n bü ; yü ; k markalar tasarımcı talepleri iç ; in ö ; ncelikle bizim okulumuza geliyorlar .

Bakın bizim sınıflarımız maksimum 16 kişiden oluşur ve bir dö ; nemde 200 ö ; ğrenci ile faaliyet gö ; steririz . Kontenjanlarımızı dolduramamak gibi bir problemimiz de hiç ; bir zaman olmaz . Bizim isteğimiz , bu işi yapma hevesi olan kişilere ulaşabilmek . Bize gelen başvuranlar arasından daha istekli , hevesli olan adayları seç ; ebilme lü ; ksü ; ne sahip olmak istiyoruz .

- Taleplerde bir artış olursa?

Biz talep ne olursa olsun butik kalacağız . Bize gelen talepler sadece eğitim ve ö ; ğrenci kalitemizin artmasını sağlayacak . Eğitim kalitesi olarak şu anda LaSalle İstanbul dü ; nyadaki 28 LaSalle şubesi iç ; inde birinci sırada bulunuyor . Aynı zamanda Almanya ' da 2005 yapılan eğitim ile ilgili yapılan bir analizde yurtdışında eğitim alınabilecek en iyi 5 . okul olarak gö ; sterilmişti . Yabancı uyruklu ö ; ğrencilerimizin bü ; yü ; k bir kısmı bu başarılarımızdan dolayı geliyor .

- Mezunlarınız nerelerde ç ; alışıyor?

Tü ; rkiye ' de ü ; retim yapan bü ; tü ; n firmaların tasarımcılarının birç ; oğu bizim mezunumuz . Tü ; rkiye ' nin akla gelen yurtiç ; inde ve yurtdışında başarılı olmuş tü ; m markaları , Mavi Jeans , Damat , İpekyol , Vakko , Park Bravo , Colin ' s , Fenerium gibi daha birç ; ok markanın tasarımcıları bizim mezunlarımızdan oluşuyor .

- Yurtdışına gö ; nderdiğiniz mezunlarınız var mı?

Yurtdışında ise Diesel , Miss Sixty , H& ; M de ç ; alışan tasarımcılarımız var . Zara ' ya , Cavalli ' ye koleksiyon hazırlayan mezunlarımız var .

- En ç ; ok talep gö ; ren bö ; lü ; mleriniz hangileri?

Moda tasarımı diploma programı , stilistlik , modelistlik ve moda pazarlama . Bu 4 bö ; lü ; m en ç ; ok rağbet edilen bö ; lü ; mlerimiz .


- LaSalle ' den eğitim almanın maliyeti ne kadar?

Diploma ve sertifika programları olmak ü ; zere 2 ç ; eşit program var . 3 ay ile 1 yıl arasında değişen farklı sertifika programlarında aylık 385 liradan başlayan fiyatlar ile eğitim alabiliyorlar .

Diploma programları ise 3 aylık 8 dö ; nemden oluşan programlar . 24 ayın sonunda ö ; ğrencilerimize toplam maliyet 16 bin dolar oluyor . Tü ; rkiye ' de birç ; ok ö ; zel ü ; niversiteden daha dü ; şü ; k fiyatlara buralarda eğitim alabiliyorlar . Sonunda da Kanada ' dan uluslararası geç ; erli olan ' collage ' ( bizde meslek yü ; ksekokulu denkliğinde olan ) diploması alıyorlar . Bu diploma Canada ' da yada yurtdışında herhangi bir LaSalle Collage ' dan alınan diplomanın aynısı .

- Mezunlarınız eğitim sonrasında ortalama ne kadar maaşla ç ; alışıyorlar?

Maaşları mezunlarımıza gö ; re değişiklik gö ; steriyor . Mezunlarımız en az 1500-2000 liradan başlayan ü ; cretler alarak başlıyorlar . Aslında gö ; zlemlediğimiz en ö ; nemli durum , mezunlarımız bir eğitim programına harcadığı parayı eğitim sonrasında girdiği işte burada geç ; irdiği zamanın yarısı kadar sü ; rede geri alabiliyor .

- Gelecek yıllar iç ; in hazır giyim sektö ; rü ; yle ilgili dü ; şü ; nceleriniz neler?

Hazır giyim Tü ; rkiye ' ye ç ; ok iyi hizmet etmiş en yü ; ksek istihdama sahip sektö ; rü ; . Ü ; lke olarak yıllardır tü ; m dü ; nyaya ü ; retip ihracat yapıyoruz . Bence yeterince tecrü ; be de kazandık . Şimdi ise bu tecrü ; belerimizi modaya ç ; evirme aşamasıyla karşı karşıyayız . Aslında ucuz işgü ; cü ; Uzakdoğu ' ya kaydığı iç ; in bir şekilde moda tasarımı ve farklı , kaliteli ü ; rü ; nler ü ; retmek bir zorunluluk haline geldi .

- Tü ; rkiye ' nin tekstilde markalaşmanın eşiğine geldiğini mi sö ; ylü ; yorsunuz?

Şu anda modanın olmazsa olmaz kelimeleri tasarım ve markalaşma ü ; lkenin gü ; ndeminde . Biz bunu 18 yıl ö ; nce getirdiğimizde pek bilinç ; lenme yoktu . Tasarım dü ; nya ile beraber Tü ; rkiye ' nin de gü ; ndemine gelince firmalar ara elemanlarıyla yü ; kseleceğini anladılar .

- Tekstilde yeterince ara eleman ve tasarımcı var mı?

Tasarımcı sayısı ve yetenek olarak yeterliyiz fakat bakış aç ; ısı yanlış . Tü ; rkiye ' de dü ; nyanın aksine tasarımcı sanki sanatç ; ı gibi algılanıyor . Aslında tasarımcının gö ; revi o değildir . Biz LaSalle olarak firmaların tasarım departmanlarını ü ; stlenebilecek tasarımcılar yetiştirmeye ç ; alışıyoruz .

TÜ ; RKİYE ' DE TASARIMCILAR MARKANIN Ö ; NÜ ; NE GEÇ ; İYOR

Dü ; nyanın en ö ; nemli tasarımcılarını Gucci , Lui Vitone , Cristine Dior , Chanel gibi firmalarda olduğunu duyarız . Ama markanın ö ; nü ; ne geç ; mezler . Bu tasarımcılar bü ; yü ; k firmalara ç ; ok gü ; ç ; verir ama arkalarında firmaları olmadan ayakta durmazlar . BU bir gerç ; ektir . Bizde tam tersi tasarımcılar tek firmalar onların arkasına geç ; iyorlar .

Hü ; rriyet
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile