Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri ile başlatılan ve valilik, kaymakamlık, üniversiteler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile STK temsilcileri de destek verdiği proje çerçevesinde "Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı" toplantısı yapıldı.
İlk defa bir belediyenin katılımı ile gerçekleşen sulak alan yönetim toplantısında önemli kararlar alındı. Toplantı neticesinde; Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı’nda artık balık avlama, kuş ve bitki türlerinin korunması yönetmenliklere uygun şekilde yapılacak. Herkes istediği zaman Karkamış Sulak Alanı’nda balık avlayamayacak.
Bu çalışmadaki en büyük amaç ekolojik çevreyi koruyarak halka kazandırarak eko turizmin desteklenmesi hedefleniyor.
İlk toplantısını önceki gün Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleştiren yetkililer, bundan sonra birkaç toplantı daha gerçekleştirmeyi planlıyor.
ZENGİN BİR ÇEŞİTLİLİĞE SAHİP
Sulak alanların başta balıkçılık olmak üzere tarım ve hayvancılık, saz kesimi, turba çıkartılması, av turizmi ve rekreasyonel faaliyetlere sağladığı imkanlar nedeniyle de yüksek ekonomik değere sahip. İçerisinde birçok yaban hayvanı ve bitkiyi barındırması nedeniyle de zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğu vurgulandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescil edilmiş sıralamada ilk 20’de yer alan Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alanı, ulusal sulak alan olduğu açıklandı. 28 bin 102 hektar büyüklüğünde olan bu alan, aynı zamanda Karkamış Taşkın Ovası Sulak Alan Yönetim Planı RAMSAR sulak alan yönetim planı rehberi kullanılarak yapılacak. 7 Mayıs 2015’te başlanan projenin 18 Aralık 2015’te bitirilmesi planlanıyor.
Karkamış Ovası Özüne Dönecek
Daha önce gelişi güzel kullanılan ve asli görevini gün geçtikçe kaybeden Karkamış Ovası artık özüne uygun kullanılacak.