Ancak yaz tatilinin gelişi , aynı zamanda ' karne kaygısını ' beraberinde getiriyor . Karne korkusunu yenmede aileye ve eğitimcilere bü ; yü ; k gö ; rev dü ; şü ; yor . DBE Davranış Bilimleri Enstitü ; sü ; Ç ; ocuk ve Genç ; Psikolojik Danışmanlık Merkezi ' nden Uzman Psikolog Aç ; elya Şahin Fırat , karne dö ; neminde ö ; ğrencilerin ve ailelerin yaşadıkları sendromu ve ç ; ö ; zü ; m ö ; nerilerini bizlerle paylaştı
Karne gü ; nleri , ö ; ğrencilik yaşamının en ö ; nemli gü ; nlerinden biri belki de&hellip ; Bu ö ; zel gü ; n bazıları iç ; in coşku , sevinç ; ve gurur duygusu yaratırken ; bazıları iç ; in ise utanç ; , korku ve ü ; zü ; ntü ; lü ; anlara neden olabiliyor . Karne alma zamanı aileler de en az ç ; ocukları kadar heyecan yaşıyorlar ya da sıkılıyorlar . DBE Davranış Bilimleri Enstitü ; sü ; Ç ; ocuk ve Genç ; Psikolojik Danışmanlık Merkezi ' nden Uzman Psikolog Aç ; elya Şahin Fırat , karnenin sonuç ; olduğunu belirterek , bu sonuca gelene kadar ç ; ocuğun sorumlulukları konusunda ailenin onu nasıl eğittiğine dikkat ç ; ekiyor . Aç ; elya Şahin Fırat , &ldquo ; Ç ; ocuğunuza sonuç ; odaklı değil , sü ; reç ; odaklı olmayı ö ; ğretin . Başarının ya da başarısızlığın nasıl oluştuğunu anlamasına yardımcı olun . O zaman ç ; ocuğunuz sorunlara ç ; ö ; zü ; m bulabilen , sonuç ; ların her zaman değiştirilebileceğine inanan olumlu bir zihinsel yaklaşım geliştirebilir . Başarısızlıklar karşısında hemen pes etmez . Bu nedenle karneyi ç ; ocuğunuzu yargılamak iç ; in değil , onun genel davranışlarını değerlendirmek iç ; in bir araç ; olarak kabul edin . Karne sendromunu aşmasında ona yardımcı olmalısınız&rdquo ; aç ; ıklamasında bulundu .
DBE Davranış Bilimleri Enstitü ; sü ; Ç ; ocuk ve Genç ; Psikolojik Danışmanlık Merkezi ' nden Uzman Psikolog Aç ; elya Şahin Fırat karne dö ; neminde ç ; ocukların hissettikleri kaygı ve ailelerin nasıl davranmaları gerektiği ile ilgili sorularımızı yanıtladı .
Karne ve sınav kaygısı yaşamamak bir sorun mudur?
Gerç ; ekç ; i olmayan bu korkunun normal sınırlar ü ; zerinde yaşanması ne kadar sağlıksız ise bir ö ; ğrencinin sınavlar , notlar ve karne konusunda hiç ; kaygı yaşamaması da bir sorundur . Kaygı bizim var olmamız ve yaşamımızı devam ettirmemiz iç ; in belli ö ; lç ; ü ; lerde gerekli olan bir duygudur . Ö ; ğrenci ertesi gü ; nkü ; sınavı ile ilgili bir kaygı taşıyacak ki sınavına ç ; alışsın , aldığı dü ; şü ; k not onda bir kaygıya vesile olsun ve bir sonraki sınavına daha iyi hazırlansın . Veya karnede kırık not olsun ki yaz tatilini akademik aç ; ıdan daha yararlı geç ; irsin . Ancak bazen &ldquo ; iyi anneler-babalar&rdquo ; ç ; ocukların bu sağlıklı sü ; reci yaşamalarına izin vermiyorlar . Onların sorumluluklarını kendi ü ; zerlerine alarak ö ; devlerini yaptırıyorlar , ç ; antalarını hazırlıyorlar , karneye kırık not geleceğini duyunca gidip ö ; ğretmenlere yalvarıyorlar . Dolayısıyla &ldquo ; ç ; ocuklarının yerine dü ; şü ; nen&rdquo ; anne - babalar , onların kendi davranışlarının sonuç ; ları ile başa ç ; ıkmalarına izin vermiyorlar . Bu durum , ç ; ocukların olumsuz sonuç ; larını yaşamadıkları iç ; in benzer hataları tekrar etmeleri ile sonuç ; lanabiliyor .
Niç ; in sınavlara , alınan notlara ve yılın sonundaki karnelere anlamlar yü ; klü ; yoruz ve kaygı yaratıyoruz?
Sınavlar bir ö ; lç ; me aracıdır ve kişinin o konudaki bilgi birikimini ö ; lç ; er . Not ise bu bilgi birikiminin birimidir . Aynı bir terazinin ağırlık ö ; lç ; tü ; ğü ; ve biriminin ağırlığı olduğu gibi&hellip ; Teraziye ç ; ıktığımızda kilomuzu ö ; ğreniriz sadece . Boyumuz , kalp atış hızımız , tansiyonumuz , kan değerlerimiz hakkında en ufak bir bilgi vermez . Bunları ö ; ğrenmek iç ; in başka değerlendirme araç ; ları kullanmak gerekir . Nasıl bir teraziden bu değerlendirmeleri yapmasını beklemiyorsak sınavların da ç ; ocuğumuzun nasıl bir evlat , nasıl bir insan , akıl veya zekâ ; olduğu konusunda bir değerlendirme yapamayacağını da bilmemiz gerekir . Durup dü ; şü ; ndü ; ğü ; mü ; zde bunun farkına varabiliyoruz belki , ama iş gerç ; ek yaşama geldiğinde bunu davranışa dö ; kmek pek de kolay olmuyor . Aldığı dü ; şü ; k notu size sö ; ylediğinde ç ; ocuğunuza &ldquo ; Biz senden sadece derslerine ç ; alışmanı bekliyoruz . Senin bir tek sorumluluğun bu&hellip ; Ben senden temizlik yapmanı , ç ; amaşır , bulaşık yıkamanı beklemiyorum . Bir tek işin var onu da yapmıyorsun . İşte sonunda da bu notla karşıma geliyorsun!&rdquo ; diye ç ; ıkıştığınız olmuyor mu? Veya yü ; ksek bir not aldığında bile &ldquo ; Peki diğerleri kaç ; aldı? Herkes yü ; ksek almış zaten . Herhalde sınav kolaydı&rdquo ; diye başarıyı gö ; rmemezlikten geldiğiniz olmuyor mu? Bu ve buna benzer birç ; ok ö ; rnek bizim aslında sınavları gerç ; ek anlamlarından ç ; ok kendi yü ; klediğimiz anlamlarla değerlendirdiğimizi gö ; steriyor . Sonuç ; olarak sınav kaygısı veya karne korkusu gibi aslında hiç ; de gerç ; ekç ; i olmayan bir tehdit durumunu hep birlikte yaratmış oluyoruz . Bunu sadece bireysel davranışlarımızla değil , toplumca yapıyoruz .
Karne dö ; neminde kaygı taşıyan ö ; ğrencilerin ailelerin tutumları nasıl oluyor?
Her ailenin bugü ; nde ç ; ocuğuna olan tutumu farklı olabiliyor . Kimisi ç ; ok bü ; yü ; k bir heyecanla sonucu beklerken , kimileri ise ilgisiz ve umursamaz olabiliyorlar . Ö ; zellikle ç ; alışan ebeveynler , aile iç ; i ilişkilerde sorun yaşayanlar kendi sıkıntılarıyla o kadar meşgul oluyorlar ki , ç ; ocuğu iç ; in ç ; ok ö ; nemli olan bu gü ; nde ç ; ocuğunun heyecanını bile fark edemeyebiliyor . Eğer ebeveyn ç ; ocuğunun karnesindeki notları ö ; nemsemesini istiyorsa , karneyi ö ; ncelikle kendisinin ö ; nemsemesi gerekiyor . Bununla birlikte , anne ve babanın karneyi ö ; nemserken nasıl bir tutum iç ; inde olduğu da ç ; ok ö ; nemlidir . Yaşamın her alanında ç ; ocuğuna karşı otoriter olan ebeveynler , kö ; tü ; bir karne karşısında ç ; ocuklarını cezalandırabilir . Ya da hep hoşgö ; rü ; lü ; , korumacı olan ebeveyn , kö ; tü ; notları hiç ; ö ; nemsemeyip , sorumsuzluğu neredeyse ö ; dü ; llendirebilir . İki tutum da yanlıştır . Doğrusu , iyi notlar iç ; in ç ; ocuğu tebrik etmek , kö ; tü ; notlar iç ; in ise nedenlerini araştırıp dü ; zeltmesi iç ; in ona rehberlik etmektir .
Karne kırık not ile geldikten sonra bunu değiştirme şansımız yoktur . Ancak , ç ; ocuk ile bu sonuca sebep olan davranış biç ; imleri konuşulup neden-sonuç ; ilişkileri kurmak ö ; nemlidir . Eğer ki ç ; ocuk &ldquo ; Zaten herkese dü ; şü ; k verdi&hellip ; Zaten şö ; yle bir hoca&hellip ; Zaten bö ; yle&hellip ; &rdquo ; diye savunmalarla yapıcı olmayan neden-sonuç ; ilişkileri iç ; ine giriyorsa ç ; ocuğu doğru neden-sonuç ; ilişkileri iç ; ine ç ; ekmek yararlı olacaktır . &ldquo ; Peki , ö ; ğretmenin beklentileri yü ; ksek olabilir . Sen bu beklentileri karşılamak iç ; in neler yaptın?&rdquo ; şeklinde ç ; ocuğun cevabı beklenir ve &ldquo ; Daha fazlasını yapabilir miydin?&rdquo ; gibi sorular yö ; neltilebilir . Sonuç ; olarak , olumlu veya olumsuz her deneyim bir olgunlaşma vesilesidir . Bizler , ç ; ocuk ve genç ; eğitiminde profesyonel olarak ç ; alışan kişiler veya anne - babalar , onların bu olgunlaşma sü ; recinde yaşadıklarından doğru mesajları almalarında ve sağlıklı tutum değişikliklerine gitmelerinde yol gö ; sterici olmalı ve destek vermeliyiz .
Şahin Fırat ayrıca karne dö ; neminde ailelerine şu ö ; nerilerde de bulundu :
● Onu suç ; lamayın .
● Bağırmayın , tehdit etmeyin , dö ; vmeyin .
● Başkalarıyla kıyaslamayın
● Etiketlemeyin , &ldquo ; tembelsin , sorumsuzsun&rdquo ; gibi sö ; zlerden kaç ; ının .
● Hakaret etmeyin .
● Sevginizden mahrum bırakmayın .
Haber 7
Karne günü kriz günü olmasın
Türkiye'de 15 milyondan fazla öğrenci, 18 Haziran Cuma günü ile bir eğitim ve öğretim yılını daha bitirmiş olacak..



















