Karnedeki Kırık Notların Sebebi Hipermetrop Olabilir

Dünyagöz İzmit Hastanesi'nden Prof. Dr. Orhan Elibol, hipermetrop, göz tembelliği, gizli şaşılık gibi rahatsızlıkları olan çocukların hayat boyu az görmesine, derslerinde ve spor aktivitelerinde başarısız olmasına sebep olabildiğini söyledi.

Prof. Dr. Orhan Elibol, gözünde hipermetrop olan bir çocuğun hem yakını hem de uzağı rahat göremediği için algı düzeyinin düşük olabileceğini belirterek, "Çocuğunun görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerdeki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğüne bağlıyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinden geri kalabiliyor. Örneğin hipermetrop olan bir çocuk, yakını göremez ama uzağı da iyi göremez. İyi göremediği için de algısı zayıftır. Bu durum çocuğun IQ gelişimini de olumsuz etkiler. Bu tip çocuklar genelde sakin ya da başarısız olarak algılanır.” dedi.

Prof. Dr. Elibol, yüksek derecede astigmatı olan çocuklarınsa hiçbir şeye odaklanamadığının altını çizdi. Elibol, şunları söyledi: "Bu nedenle dikkatleri çok çabuk dağılır, sakar olurlar. Çünkü üç boyutlu görüntü oluşturamazlar. Derinlik algıları olmadığı için bardağı almaya yeltenirler ama devirirler, köşeleri algılayamazlar; bu nedenle hep sağa sola çarparlar. Topa vurmak isterler ama ıskalarlar. Bu durum çocukta huzursuzluk yaratır. Bu tip çocuklar aileleri ya da arkadaşları tarafından sakar, dikkati dağınık ya da çok hareketli olarak tanınırlar.” Göz bozukluğunda önlem alınmadığı takdirde gözde tembellik başladığını vurgulayan Prof. Dr. Elibol, bu durumun ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini ciddi oranda etkilediğinin altını çizdi.

DÜZENLİ GÖZ MUAYENESİNİN ÖNEMİ
Prof. Dr. Orhan Elibol, çocukların bebeklik döneminden itibaren düzenli olarak göz muayenesinden geçmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Elibol, “Düzenli göz muayenesinden geçen bir çocuk için göz bozuklukları sorun değildir. Çünkü düzenli muayenede sorun erken yaşta fark edilir ve tedavi edilir. 3 yaşına kadar fark edilen görme sorunlarında uygulanan tedavilerle görme yüzde yüze ulaşabiliyor. Ancak zamanında müdahale edilemezse sorun, görme azlığı şeklinde hayat boyu devam edebilir.” ifadelerini kullandı.

HEKİME BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
Prof. Dr. Elibol, anne babaların çocukları için hekime başvurulması gereken durumları şöyle sıraladı: "Okulda, derslerde başarı düşüklüğü. Gözleri kısarak bakma. Baş ve boynun bir yöne eğik tutulması. Baş ve göz ağrıları, okurken çabuk yorulma uyku hali. Gözlerde kayma. Sakarlık olarak adlandırdığımız hareketlerin sıklaşması. Sulanma, kızarıklık, çapaklanma. Kapaklarda veya gözlerde şekil bozuklukları, asimetriler. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile