Karnından 6 Kilo Ur Çıktı

Karnından 6 Kilo Ur Çıktı

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, ağrıları yüzünden hastaneye başvuran kadının karnından, ameliyatla 6 kilo ağırlığında ur çıkarıldı.

Rahime Kartal (47), karın ağrısı ve şişkinlik şikayetiyle Ergani Devlet Hastanesi'ne gitti. Burada yapılan muayene ve tetkik sonucunda Kartal'ın rahminde büyük bir kitle olduğu tespit edildi. Kartal'ı ameliyat eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bülent Demir, başarılı geçen ameliyatın ardından hastanın eski sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Op. Dr. Demir, bu büyüklükte bir kitlenin tıpta nadir görüldüğünü söyleyerek, 'Hastamız karın bölgesindeki ağrı şikayetiyle bize başvurdu. Yaptığımız tahlillersonucu karın bölgesinde büyük bir kitle olduğunu belirledik. Ayrıca hastanın şeker hastalığı da mevcuttu. Hastanın ameliyat öncesi şeker düzeyleri düzeltildikten sonra hasta ameliyata alındı. Ameliyatta hastanın karnından yaklaşık olarak 6 kg ağırlığında, 26 santimetreye 19 santimetre boyutlarında dev bir miyom, rahim ve yumurtalıklar ile birlikte başarılı bir şekilde çıkarıldı. Neredeyse bir bebek ağırlığındaki bu ur, ender rastlanan bir durum. Ameliyat sonrası dönemde hiçbir problemi olmayan hasta şifaile taburcu edildi ' diye konuştu.

'JİNEKOLOJİK MUAYENEYİ AKSATMAYIN '

Tüm kadınlarda bu tür vakalara rastlanabileceğini belirten Op. Dr. Bülent Demir, bu tür şikayetlerde çok beklenmemesi gerektiğini, kadınların en az yılda bir mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünmesi gerektiğini ve erken teşhisin çok önemli olduğunu belirterek, 'Bu tür durumlar aslında erken dönemde rutin yapılan jinekolojik kontroller esnasında ultrasonografi ile çok rahat bir şekilde tespit edilebiliyor. Erken farkına varıldığında, küçük boyutta ve çok büyümeden daha kolay bir şekilde sadece miyomçıkarılarak hastanın rahmi de korunmuş olur. Böylece hastaya en az zarar verecek şekilde tedavi mümkün olur ' diye konuştu.

Demir sözlerine şöyle devam etti: 'Miyomlar, rahimdeki düz kaslardan köken alan genellikle iyi huylu urlardır. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber ırk, hormonal faktörler ve kalıtsal geçiş üzerinde durulmaktadır. Çoğu zaman hastada birden fazla sayıda miyom gelişir. Genellikle 30-40' lı yaşlardaki kadınların yüzde 20- 25'inde görülmesine rağmen çoğu hasta bu durumun farkında değildir ve tesadüfen jinekolojik kontroller esnasında saptanır. Menopoz sonrası çoğu küçülme eğilimine girer. Rahimde yerleşim yerlerine göre çok farklışikayetlere neden olurlar bunlar genellikle; düzensiz kanama, aşırı adet kanaması, karın ağrısı ve dolgunluk hissi, sırt ağrısı, cinsel ilişki ile ağrı oluşması kasık ağrısı ve bazen kısırlığa bile yol açabilmektedir. '
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile