Ekim sezonundaki kötü hava koşulları nedeniyle yerli karpuzun ekimi gecikirken, Yemen’den ithal edilen karpuz, Mersin’in Silifke ilçesinde, kilosu 2,5 liradan satışa sunuluyor.
İthal karpuz satıcılarından Mustafa Erdem, yaz sofralarının vazgeçilmez tatlarından karpuzu kış ortasında satabildiklerini ancak, yerli karpuzdaki tadı bulmanın mümkün olmadığını söyledi.
Karpuzu daha çok halk arasında "aş erme" diye bilinen hamile kadınların tercih ettiğini anlatan Mustafa Erdem, bu nedenle tezgahlarında sınırlı sayıda bulundurduklarını bildirdi.
Karpuzların her birinin yaklaşık 4 kilogram ağırlığında olduğunu, bir tanesinin ortalama fiyatının yaklaşık 10 Lira'ya geldiğini anlatan Mustafa Erdem, "Ancak, her şeye rağmen Yemen karpuzu İran karpuzuna göre daha lezzetli" dedi.
Bu arada, 2008 yılında 150 bin dekar olan toplam ekiliş alanının geçtiğimiz yıl 80 bin dekara gerilemesi nedeniyle piyasada az miktarda bulunan karpuz, oluşan yüksek satış fiyatları ile üreticilere mutlu bir üretim sezonu yaşatmıştı.
Bu yıl da ekim hazırlıklarının başladığı geçtiğimiz haftalarda karpuz ekim alanlarının fazla olduğu yönünde duyumlar alınırken, iklim koşullarında yaşanan olumsuzlukların ve yağışlar nedeniyle tarlaların su altında kalmasının ekimi geciktirdiği ve bu nedenle de bu yılki karpuz üretim alanlarının gerileyeceği tahmin ediliyor.
Karpuz tarımının yoğun olarak yapıldığı Yumurtalık ilçesinin Yeşilköy Beldesi Muhtarı Ali Yüzer, "Bu yıl karpuz ekenin kar edeceğini tahmin ediyoruz.
Çünkü, yağıştan dolayı kimse tarlaya giremiyor. Fidecilerle yaptığımız görüşmelerde de fide satışlarının geçen yılki satışlarla aynı olduğunu öğreniyoruz. Şuan kabak aşılı fideyle yapılan bir dekar örtü altı karpuzun maliyeti bin lira civarında. Ama tahminlerimiz doğru çıkarsa karpuz bu yıl da ekmek yedirecek" şeklinde konuştu.
Demiryaş Köyü çiftçilerinden Caner Yılmaz da 130 dekar arazide örtü altı karpuz ekeceğini belirterek, "Ama yağışlar nedeniyle hala tarlalara giremedik.
Antalya’dan hazır fide getirtiyoruz. Duyumlarımız karpuz ekim alanlarının geçen yılın çok üstünde olmadığı şeklinde. Kimsede para yok. Üretim maliyetleri yüksek.
Hava koşulları da ekim işlemlerini biraz daha geciktirecek. Karpuzun bu yıl da bizim için umut olacağına inanıyorum" dedi.
Yumurtalık Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Genç ise karpuz fideleri toprağa inmeden bir şey söylemenin mümkün olmadığını ancak, ekim alanlarında daralma tahmin ettiklerini söyledi.
Genç, "Geçen yıl iyi para ettiği için bu yıl karpuz ekimi için hazırlanan ve karpuz ekmeye niyetlenen pek çok çiftçi vardı ama elverişsiz iklim koşulları nedeniyle onlar da karpuz ekmekten vazgeçti. Bu nedenle bu yıl ekim alanlarının ve üretim miktarının azalacağını bunun sonucunda da ürün fiyatlarının yüksek olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.
Karpuz hamile kadınların imdadına yetişti
Tezgahta satışa sunulan karpuz aş eren kadınların imdadına yetişti. Ortalama 4 kg'lık ihtal karpuzun kilosu ise...