Karpuzun Faydalari Saymakla Bitmiyor

Karpuzun Faydalari Saymakla Bitmiyor

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Betül Merd, karpuzun faydalari hakkinda bilgi verdi.

Yaz aylarinda en sik tüketilen meyvelerden biri olan karpuzun cildi yeniledigini söyleyen Betül Merd, “Karpuz, tokluk hissi vermesi sayesinde kilo kontrolüne yardimci oluyor ve kanser riskinin azaltilmasinda rol oynuyor. Antioksidan deposu kapuzu düzenli olarak tüketmek kan basincini düzenliyor, lifli yapisi ile sindirim sistemini destekliyor. Içerigindeki aminoasitler sayesinde vücuttaki iltihabin atilmasina katkida bulunan karpuzun çekirdekleri de kolesterolü düsürmeye yardimci oluyor. Günlük vitamin ve mineral ihtiyacinin karsilanmasinda etkilidir. Bir porsiyon karpuz günlük C vitamini ihtiyacinin yaklasik yüzde 10’unu karsilamaktadir. Potasyum, A ve B6 vitaminleri ile diger vitamin ve mineralleri de içermektedir. C vitamini bagisiklik sistemini güçlendirmekte ve vücudun demiri emmesine yardimci olmaktadir. A vitamini ise cilt ve göz sagligi için önemlidir. Karpuz ayrica kan basincini düsürmekte ve potasyum açisindan zengin oldugu için sinir sistemini desteklemektedir. Ayrica proteinleri parçalamaya yardimci olan ve bagisiklik sistemi ile sinir sisteminin islevlerini güçlendiren B6 vitamini açisindan da zengindir” dedi.

Merd, karpuzda antioksidan özelligi olan likopenin yüksek miktarda oldugunu söyleyerek, “Antioksidan özelligi olan likopen yüksek miktardadir. Likopen, karpuzda ve diger meyve ve sebzelerde bulunan antioksidan özellige sahip dogal bir bilesiktir. Likopen ayni zamanda karpuza kirmizi rengini vermektedir. Yapilan arastirmalarda likopenin kanser ve kalp hastaligi riskini azalttigi belirlenmistir. Hücre hasarindan koruyan likopen, düzenli olarak tüketildiginde kan basincini düsürücü etkisi oldugu bilinmektedir. Yapilan arastirmalarda karpuz özütünün uzun vadede kan basincini düsürebilecegini öne sürülmüstür. Karpuzdaki antioksidanlardan ikisi olan L-sitrülin ve L-argininin atardamarlarin islevini iyilestirebilecegi vurgulanmaktadir. Karpuz vücudunuzun su ihtiyacini karsilamada destektir. Karpuzun yüzde 90’dan fazlasi sudan olusmaktadir. Insan vücudu su ihtiyacini %80’ini içtiklerinden, yüzde 20’sini ise yediklerinden karsilamaktadir. Yaz aylarinda yeterince su içilmediginde bazi sorunlarin ortaya çikmasi muhtemeldir. Yetiskinler çogu zaman su içmeyi unutmaktadir. Sicakligin yükseldigi yaz aylarinda terleme nedeniyle sivi kaybi önemli bir sorundur. Karpuz sindirim sistemini destekler. Yüksek su ve az miktarda lif içerigi nedeniyle karpuz sindirim sistemini desteklemektedir. Özellikle su içerigi nedeniyle iyi bir idrar söktürücüdür” ifadelerini kullandi.

Uzman Diyetisyen Betül Merd, karpuzun kilo kontrolünde de yardimci bir besin oldugunu söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti:

“Kilo kontrolüne yardimci bir besindir. Diyet bozan sekerli gidalar yerine karpuzu tercih etmek tatli krizine iyi gelmektedir. Yapilan arastirmalarda uzun süre tokluk hissi veren karpuzun asiri kilolu veya obez oldugu bilinen kisilerin yagli gidalar yerine karpuz yiyerek daha fazla tokluk hissi yasadigi belirlenmistir. Tatli krizini karpuzla geçistirenlerin kan basincinda ve bel çevresinde azalma tespit edilmistir. Karpuz iltihabi azaltmaya yardimci olur. Karpuzda bulunan antioksidanlarin, likopenin ve C vitamininin belirli bir kombinasyonu zamanla iltihabi ve oksidatif hasarini azaltmaktadir. Cildi yeniler, isiltili bir görünüm için etkilidir. Karpuzdaki su ve A, B6 ve C vitaminleri cildinizin yumusak, pürüzsüz ve esnek kalmasina yardimci olmaktadir. Özellikle C vitamini, cildin elastikiyetini ve cilde kan akisini artiran kolajen üretimini artirmaktadir. A vitamini ise cilt hücrelerinin onarilmasini saglayarak cildin kurumasini önlemektedir. B6 vitamini de cilt çatlaklarini yok edebilmektedir. Karpuz çekirdekleri besleyici oldugu kadar kolesterolü de düsürür. Çig ya da kurutulmus olarak tüketilebilen karpuz çekirdekleri magnezyum açisindan zengindir. Magnezyum protein sentezi ve kan basinci düzenlemesinde önemli rol oynamaktadir. Ayrica depresyon riskini azaltabilen folat içeren çekirdekler, felce karsi koruma saglayan ve kandaki kötü kolesterol seviyelerini düsüren tekli doymamis ve çoklu doymamis yag asitlerinin iyi bir kaynagidir.”

Betül Merd, karpuz ile yapilan sorbe tarifi ile ilgili de 2 dilim dondurulmus karpuz, yarim misket limonu, 1 tatli kasigi bal ve 1 yaprak taze nane kullanarak tatli yapilabilecegini söyledi.

Merd, hilal seklinde kesilmis karpuzdan 2 üçgen dilimi dondurulup, dondurulmus karpuzu rendeledikten sonra üzerine misket limonunun suyunu sikip bal eklenerek karistirilarak nane ile süslendikten sonra güzel bir tatli yapilabilecegini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile