Kars’ın sulu tarıma açılmasında önemli etken olacak Kars Barajı’nda ilgili firma tarafından çalışmalar yoğun bir şekilde sürdürülüyor. İlgili firma tarafından yapılan çalışmalarla baraj kendini yavaş yavaş göstermeye başladı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, bir takım incelemelerde bulunmak üzere Kars Barajı’nın inşaat alanına geldi. Burada yapılan çalışmaları yakından takip eden Çelenk, çalışmalar hakkında ilgililerden bilgiler aldı.
DSİ 24. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, Kars’ı sulu tarımla buluşturacak barajın 30 Ekim 2013 tarihine yetiştirilmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
DSİ Bölge Müdürü Çelenk; “Kars çayı üzerinde, zonlu toprak dolgu tipinde, temelden 56 metre yüksekliğinde inşa edilen baraj, sulama ve enerji amaçlı kullanılacak. Kars Baraj gölünde depolanacak 182 milyon metreküp su ile Kars ve Merkez, Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz ilçelerine bağlı köy yerleşimlerine ait 475 bin 780 dekar tarım arazisinin basınçlı borulu şebeke ile cazibeli olarak sulanması sağlanacak ve 2,24 MW kurulu gücündeki Hidroelektrik Santral ile yılda 9,76 MWh enerji üretilecek” dedi.
KARS BARAJI’NIN 30 EKİM 2013 TARİHİNE YETİŞTİRİLMESİ İÇİN GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ 2010 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan Kars Barajı’nın Bakan Eroğlu’nun açıkladığı tarihe yetiştirilmesi için gece-gündüz çalıştıklarını ifade eden DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk; “Kars Barajı’nın 2012 yılı ödeneği olan 16,6 milyon TL. ile derivasyon tüneli ve branşman tüneli beton imalatı, tünel enjeksiyonları, baraj gövdesi sıyırma kazıları, dolusavak kazıları tamamlayacağız. Toplam 55 bin metreküp olan dolusavak beton imalatının 10 bin metreküpü yapacağız. Kars çayının derivasyonu yapılarak, 149 bin metreküp dolgu ile batardo imalatı tamamlanarak baraj gövde kazılarına ve gövde perde enjeksiyonlarına başlayacağız. Temel atma töreninde Sayın Bakanımızın yüklenici firma ile yaptığı pazarlık sonucu işin bitim tarihi Kars’ın Kurtuluş günü olan 30 Ekim 2013 tarihine çekilmiştir. Bizde Sayın Bakanımıza verdiğimiz sözü yerine getirmek için gece gündüz çalışarak barajı tamamlayacağız” diye konuştu.
2013 YILINDA DEV BORULARI TAŞIYAN BİN 50 TIR KARS’A GELECEK Kars barajında depolanacak olan suyu, yaklaşık 21 kilometre uzunluğunda, 320 santim çapındaki borular ile sulama şebekesine ulaştıracak olan iletim hattı proje çalışmaları 2012 yılı sonunda tamamlanacağını ve 2013 yılında da inşaat ihalesi yapılacağını kaydeden Çelenk; “2013 yılında bu dev boruları taşıyacak olan yaklaşık bin 50 adet TIR’ın Kars’a geldiğini vatandaşlarımız da görecek.
Sulama şebekesinin proje yapım ihalesi ise DSİ Genel Müdürlüğü’müzce bugünlerde yapılacak. Projelerin tamamlanmasını müteakip hızlıca inşaat çalışmalarına başlayarak, Kars’ı suya hasret topraklarımızı suya kavuşturacağız. Ayrıca göz ardı edilmemesi gereken bir husus var ki; bu projenin Kars’a en önemli geçim ve ekonomi kaynağı olan hayvancılığa vereceği katkıdır. Kars mera hayvancılığından, besi hayvancılığına doğru geçiş sağlanmış olacaktır. Sulu tarıma geçişle tarımda baklagil yem bitkilerinin kraliçesi olan yonca ile kralı olarak kabul edilen korunga ekimi besiciliğe can katmış olacak. Yonca yem bitkisi yüzde 15 ile yüzde 20 ham protein içermektedir. Sulu şartlarda Güney ve Güneydoğu bölgelerimizde yılda 7-8 defa biçilen yonca, Kars yöresinde de en az 3-4 kez biçilecek olması, besicilikle iştigal edenlerin ana masraf gider kalemi olan kaba yem ihtiyacı, sulama tesisleri sayesinde karşılamış olacak. Yine en önemli nokta da hayvanlarımızın içme suyu ihtiyacı sıkıntıları da bu proje kapsamında giderilecek olmasıdır” şeklinde konuştu.
Kars’ın 15 kilometre Kuzeydoğusunda Kars Çayı üzerinde yapımı devam eden Kars Barajı çalışmaları yoğun olarak devam ediyor. Baraj, Kars, Akyaka, Arpaçay, Digor ve Susuz ilçelerinde toplam 475 bin 780 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sistemiyle cazibeli sulanmasının sağlayacak. Kars Barajı’nın ana temalarının ortaya çıkması vatandaşlarında ilgisini çekiyor .
Kars Barajı Görünmeye Başladı
Temeli Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tarafından atılan Kars Barajı inşaatında çalışmalar aralıksız devam ediyor.