Kars Çayi Aritma Tesisiyle Temiz Akacak

Kars Çayi Aritma Tesisiyle Temiz Akacak

Kars Çayi Günes Enerjili Biyolojik Aritma Tesisi ve Kolektör hatlariyla temiz akacak.

AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Yunus Kiliç, Devlet Su Isleri 24. Bölge Müdürlügü (DSI) Bölge Müdürü Sükrü Baysal ile birlikte Kars Çayi’nin geçtigi bedesten bölgesinde bir araya geldi.

Milletvekilleri Aslan ve Kiliç, Kars Çayi’na karsina dis etkenlerin kolektör hatlariyla Günes Enerjili Biyolojik Aritma Tesisi’ne baglanacagini belirttiler.

65. Hükümette Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani olan milletvekili Ahmet Arslan ve Tarim, Orman Köyisleri Komisyon Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç, basin mensuplarina açiklamalarda bulundular.

Tarim, Orman Köyisleri Komisyon Baskani Prof. Dr. Yunus Kiliç, “Bu 177 milyon liralik bir proje, simdiki bedelle, belki 250-300 milyon lirayi geçecek. 300 milyon liralik bir projeden bahsediyoruz. Bu ne yagacak sehirdeki bütün atiklari Kars Çayi’na su anda desarj edilen bu kokuya sebep olan kirlilige, çirkinlige sebep olan hatta sonra gidip Kars Baraji’na karisacak olan ve baraji da kirletecek olan bu durumu, yapacagimiz aritma tesisinin kolektörleriyle, buradan 2 kilometre ileride aritma kismi olacak oraya sular gidecek, orada arindiktan sonra temizlenmis olarak sulama suyunda kullanilabilecek bir sekilde Kars Baraji’na toplanacak, oradan da sulamada kullanacagiz. Yani süreç çok hizli yakin zamanda ihalesini yaparak Kars’i yüz yillardir belki süren bu sikintiyi en yakin zamanda ortadan kaldiracagiz” dedi.

Daha sonra söz alan 65. Hükümette Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakani olan milletvekili Ahmet Arslan, “Kars açisindan çok önemli, çok kiymetli bir mekan, özellikle Gazi Kars’in manevi hamisi Ebu-l Hasan Harakani’nin yattigi bir mekan, buradan baslayarak biz ona da layik evlatlar olmak için biz Cumhurbaskanimizin riayetinde biz yillardir çalisiyoruz. Sizlerede etap etap buna sahit oluyorsunuz. 2011 yilinda milletvekili oldugumuz andan itibaren biz dedik ki sadece Evliya Cami’nin etrafi degil, bu bölgenin tamaminin ihya edilmesi lazim ve kale eteklerindeki gecekondulasmanin da ortadan kaldirilmasi lazim. Ciddi kaynaklar aktarildi. Aktarilan bu kaynaklarla valiligimiz buralarin ihyasi konusunda ciddi bir mesafe aldi. Bu bölgede yatirimlar yapilirken, özellikle Kars Çayi’nin da aritilmasi konusunda o dönem ciddi bir mesai harcadik. Çevre Bakanligimiz IPA fonlarindan bu projeyi yapabilecegini söyledi.

Öyle olunca da biz o projenin takipçisi olduk. Çok uzunca süreçler devam etti. IPA programlarindan proje yapmak çok uzun zaman aliyor. 7-8 sene o süreçler yürütülürken, yani Avrupa Birligi fonlarindan gelen Türkiye’nin de içinde bulundugu bir fon oradan projelere kaynak aktariyorlar. Günün sonunda dendi ki, ‘hayir biz buraya bu kadar para veremiyoruz.’ ‘Bu kadar para ayiramiyoruz.’ Tabiri caizse ne haliniz varsa görün. O zaman’da Karslilar olarak ne haliniz varsa görün diyecek halimiz yok. Dönemin bakani DSI’nin yapmasi konusunda talimatlandirdi. Ihale süreci basladi, ihale süreci basladi ama 172 milyon liralik bir proje çikti ortaya özellikle bu tip projeler için ayrilan kaynagi düsündügünüzde bu rakam çok büyük rakam, emin olun adim adim takip ederek çok zor bir dönemde yatirim programina girecek projelerin sekillenmis oldugu bu dönemde projeyi yatirim programina koyduk” dedi.

Öte yandan Günes Enerjili Biyolojik Aritma Tesisi ve Kolektör hatlari insaatlari önümüzdeki günlerde gerçeklestirilecek. Biyolojik Aritma Tesisinin kapasitesi 50.000 metreküp/gün olup Kars ilinin 2054 yili nüfusu olacagi öngörülen 140 bin 697 kisiye hizmet verecek.

Kars Atik Su Aritma Tesisi insaati, DSI Genel Müdürlügü tarafindan 2021 yili yatirim programina alinmis ve ihale sürecine baslanmasi için gerekli izin alinmasina müteakip insaat çalismalarina baslanacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile