Kars, Gazilik Unvanını İstiyor

Anadolu’nun ilk ‘gazi’ şehri Kars’ta sivil toplum kuruluşları (STK), 1855’te verilen gazilik unvanının ilin ismine yansımasını istiyor.

Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci, 1855 yılında Rusların şehri kuşatmasında Osmanlı askerinin yanında canıyla kanıyla mücadele eden serhat şehri Kars'a Sultan Abdülmecid tarafından gazilik madalyası verildiğini hatırlattı. Dereci, “Yaşanan savaşlar ve birçok olay bu unvanı unutturmuştur. Lakin Kars halkı bu unvanı asla unutmamıştır. Halkımız bu durumu sıklıkla gündeme getirmeye çalışmış, ama bir türlü sonuç alamamıştır. Son yıllarda bu konu valilerimiz tarafından dile getirilmiş ve bir umut doğmuştur. Mevcut Valimiz Sayın Ahmet Kara’nın bu konu üzerine söylemleri bizleri umutlandırmış ve kulağımızı Ankara’ya çevirmemize neden olmuştur. Bir sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak Kars’ımızın tekrar ayağa kalkmasına ve tanıtımına ön ayak olacağını düşündüğümüz gazilik unvanımızın hükümet tarafından ilimize verilmesini bekliyoruz.” dedi.

Kars’ta faaliyet yürüten diğer STK’lardan Kars İli Memurlar Derneği (KARİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım da gecikmiş bir iade-i itibar olmakla birlikte umutla gelişmeleri beklediklerini söyledi.

Kars Sağlık Sevenler Derneği (KARSED) Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yunus Yılmaz ise Anadolu’da ilk gazi şehrin Kars olduğunu, illerine atanan memurların bu hususu duyduklarında Karslıları pasiflikle itham ettiklerine değinerek, “Valimizin çalışmalarını destekliyoruz. Umutla unvanımızın şehrimize verilmesini bekliyoruz.” açıklamasını yaptı.Karslı bayanların faaliyet yürüttükleri, Hanım Eli Derneği (HAYAT) Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Aydemir, Rus savaşında Osmanlı askerlerinin şehirden cepheye gidişine evlerinin bacalarına çıkarak dualarla manevi destekte bulunduğunu, evdeki ekmeğini askere verdiğini dile getirdi. Aydemir, Karslı bayanların umutla gazilik unvanının şehirlerine verilmesini istediklerini belirtti.

Şehirdeki diğer STK’lardan Sarıkamış Genç İşadamları Derneği (SAGİAD), Sarıkamış Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (SEYDER) ve Kağızman Eğitim Gönüllüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KEYDER) de gazilik unvanının Kars’a verilmesini istedi.

KARS’A GAZİLİK MADALYASI VERİLMESİ

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd.Doç. Oktay Kızılkaya, gazilik madalyasının, 1855'te Kars’ı işgal etmeye çalışan Rus askerlerine karşı duran ve ilerleyişlerini engelleyen Karslılara, Sultan Abdülmecid tarafından gazilik madalyası ve gazilik maaşı bağlandığını anlattı. Yrd. Doç. Kızılkaya, o tarihlerde Rusların, halk arasında 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın temelini oluşturan ilk ciddi saldırılarını Kars'a gerçekleştirdiğini hatırlattı. Burada önemli olanın ise sayıca ve teknik donanım bakımından kuvvetli Rus askerine Karslıların zenginiyle, fakiriyle, çoluğuyla, çocuğuyla ve uleması ile direniş göstermeleri olduğunu vurguladı. Kızılkaya, şu bilgileri aktardı: “Kars halkı yaklaşık 50 bin kişilik Rus ordusuna karşı can siperane mücadele etmiş ve ilk saldırıyı geri püskürtmüştür. Bu başarıdan dolayı, dönemin Osmanlı Sultanı Abdülmecit, Kars’a 3 bin civarında ve daha sonra ilave olarak gazilik madalyası göndermiş, halkı ödüllendirmiştir. Yanı sıra halkı bir yıl boyunca vergiden ve askerlikten muaf tutuldu. 'Gazi Kars' olarak isim yapan şehir için verilen altın madalya Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir. Bronz madalya ise Kars Valiliği'ndedir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile